2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  11. szám - 2009. november 9.  --  Irodalom
Az ér­té­kek könyv­tá­ra – So­mo­gyi-könyv­tá­ri Nap 2009
Címkék: Irodalom

Idén is meg­ren­dez­ték ok­tó­ber 15-én a So­mo­gyi-könyv­tá­ri Na­pot, mely­re a könyv­tár meg­nyi­tá­sá­nak év­for­du­ló­ján 1991 óta ha­gyo­má­nyo­san sor ke­rül. Töb­bek kö­zött elő­adá­sok, vá­ros­né­ző sé­ta és tár­lat­ve­ze­tés tet­te em­lé­ke­ze­tes­sé a bib­li­o­té­ka ün­ne­pét.
A nap fel­ol­va­só­ülé­sek­kel kez­dő­dött, mely­nek ke­re­té­ben a mu­ze­á­lis anyag­ra vo­nat­ko­zó ku­ta­tá­sok­ból ad­tak elő a könyv­tá­ros­ok a ma­guk szá­má­ra. Takó Edit, a gyűj­te­mé­nyi osz­tály tu­do­má­nyos ku­ta­tó­ja „Min­den­kor örül­je­tek!” – mu­ze­á­lis Kál­vin-kö­te­tek a So­mo­gyi-könyv­tár gyűj­te­mé­nyé­ben cím­mel tar­tott elő­adást; Szőkefalvi-Nagy Er­zsé­bet fő­könyv­tá­ros­tól, a gyűj­te­mé­nyi osz­tály ve­ze­tő­jé­től pe­dig át­te­kin­tést hall­hat­tak az ér­dek­lő­dők So­mo­gyi Kár­oly kéz­ira­tá­tól Gimel Bergenig – nyom­dá­szat­tör­té­ne­ti ka­lan­do­zás ke­re­té­ben.
Ami­kor a vi­lág bár­mely pont­já­ról el­ér­he­tő elekt­ro­ni­kus ka­ta­ló­gust el­kezd­te a könyv­tár épí­te­ni, elő­ször a mu­ze­á­lis anyag­ból a ré­gi ma­gyar­or­szá­gi nyom­tat­vá­nyok ke­rül­tek be­le, majd a leg­mo­der­nebb és a köl­csö­nöz­he­tő anyag­gal foly­tat­ták. Eköz­ben pár­hu­za­mo­san zaj­lott a rekat­a­lo­gizálás is, a ré­gi köny­vek­nek az elekt­ro­ni­kus ka­ta­ló­gus­ban va­ló fel­dol­go­zá­sa. Szőkefalvi-Nagy Er­zsé­bet, a nap fő­szer­ve­ző­je el­mond­ta: na­gyon sze­rény sze­mé­lyi le­he­tő­sé­gük, ke­vés fel­ké­szült és csak er­re a fel­adat­ra kon­cent­rá­ló mun­ka­tár­suk van ar­ra, hogy eze­ket a ré­gi tu­do­má­nyos, sok eset­ben ma már alig hasz­nált nyel­ve­ken író­dott köny­ve­ket fel­dol­goz­zák eb­be a ka­ta­ló­gus­ba. Az Em­lék­könyv­tá­ri gyűj­te­mény ilyen szem­pont­ból vi­szont már tel­jes egé­szé­ben ren­del­ke­zés­re áll. Az 1956 után gya­ra­pí­tott köny­vek min­den egyes da­rab­ja el­ér­he­tő, az úgy­ne­ve­zett mu­ze­á­lis gyűj­te­mény pe­dig fo­lya­ma­to­san bő­vül.
A dél­előtt fo­lya­mán ün­ne­pi per­ce­ket je­len­tet­tek idén a Vla­sics Károly fes­tő­mű­vész le­á­nya ál­tal a könyv­tár­nak föl­aján­lott do­ku­men­tu­mok át­vé­te­lei, il­let­ve a má­jus­ban el­hunyt Bár­di Sán­dor ének­mű­vész rend­kí­vül ér­té­kes szak­gyűj­te­mé­nye is a könyv­tár bir­to­ká­ba ke­rült.
„A So­mo­gyi-könyv­tár ba­rá­tai” prog­ram­cím alatt Simai Mi­hály Jó­zsef At­ti­la-dí­jas köl­tő egy ki­fe­je­zet­ten er­re a nap­ra írt kö­szön­tő­je hang­zott el, mely­ben a So­mo­gyi-könyv­tár­hoz fű­ző­dő több év­ti­ze­des kap­cso­la­tá­ról val­lott, a könyv­tá­ri hi­va­tást és a bib­li­o­té­ká­ban dol­go­zó mun­ka­tár­sa­kat mél­tat­ta.
Dél­után is­mét a „ki­rály nyo­má­ba” ered­het­tek az ér­dek­lő­dők a könyv­tár vá­ros­né­ző sé­tá­ján, a Fe­renc Jó­zsef lá­to­ga­tá­sa em­lé­ké­re szer­ve­zett vá­ros­tör­té­ne­ti tú­rán.
A nap szer­ke­ze­té­ben meg­fi­gyel­he­tő val­lás­tör­té­ne­ti ív a So­mo­gyi-nap és „A tisz­te­let tisz­te­le­te” cí­mű tár­lat­hoz kap­cso­ló­dó elő­adás-­so­ro­zat fé­lig vé­let­len egy­be­esés – tud­tuk meg Szőkefalvi-Nagy Er­zsé­bet­től. „Ami ér­té­ket tu­dunk az ér­dek­lő­dők­nek be­mu­tat­ni, azt nagy sze­re­tet­tel tet­tük er­re a nap­ra” – ös­­szeg­zett a fő­könyv­tá­ros. A mu­ze­á­lis anyag­ban van­nak ugyan­is ér­té­kes Kál­vin-ki­adá­sok és Kál­vin-év van – ez ad­ta Takó Edit elő­adá­sá­nak ap­ro­pó­ját.
Szin­tén a val­lás, a te­o­ló­gia te­rü­le­té­ről hang­zott el a könyv­tár „A tisz­te­let tisz­te­le­te” tár­la­ta kap­csán tar­tott elő­adás a Hon­véd té­ri re­for­má­tus temp­lom­ban, me­lyet Benyik Györ­gy, a sze­ge­di Gál Fe­renc Hit­tu­do­má­nyi Fő­is­ko­la pro­fes­­szo­ra tar­tott „Po­gány­ság és val­lá­sok ha­tá­rán – Szent Pál” cím­mel. Az elő­adás előtt Takó Edit mu­tat­ta be a temp­lo­mot az ér­dek­lő­dők­nek. Benyik Györ­gy la­punk­nak el­mond­ta, a nap kü­lön­le­ges él­mé­nye ma­ga a mon­da­ni­va­ló­ja te­ma­ti­ká­ja mel­lett, hogy ka­to­li­kus­ként egy re­for­má­tus temp­lom­ban tart­hat elő­adást. Ez szin­tén jól tük­röz­te „A tisz­te­let tisz­te­le­te” cí­mű tár­lat öku­me­ni­kus szel­le­mét is.

Arany Mi­hály

etszk1_230x154.png

Címkék

Irodalom 

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár