2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  6. szám - 2009. április 6.  --  Irodalom
Koncertnovella - 2009/92-94.
„A rock and roll egy ál­lat”
Címkék: Irodalom
Mi­ért ép­pen egy Kont­roll Cso­port-idé­zet a cí­me há­rom nap kró­ni­ká­já­nak, még ma­gam sem tu­dom, de a vé­gé­re, mint min­dig, he­lyé­re ke­rül­nek a dol­gok.

Szer­da. Be­ülsz Saura mo­zi­já­ba, nem szól­sz sen­ki­nek, nem hívsz sen­kit. Hi­szen lát­tad már, hi­szen a lap­to­po­don is ott van, még­is. Más ez a mo­zi. Akár ér­zel­gős­nek is gon­dol­ha­tod ma­gad, még­is kö­te­le­ző film, gyö­nyö­rű em­be­rek, tánc és ala­nyi köl­té­szet. Te mi­ért nem jár­tál még Lis­­sza­bon­ban?

Csü­tör­tö­kön ös­­sze­sze­ded az ös­­szes csajt, Russka­ja, a ta­vasz már nem buj­kál­hat to­vább. Ko­rán ér­ke­zel, ép­pen an­­nyi­ra, hogy be­le­hall­gass egy fi­a­tal ska ban­dá­ba, és bánd, hogy nem ér­kez­tél még ko­ráb­ban. Majd más­fél óra szen­ve­dés, a Bel­ga és a hip-hop fény­évek­re tá­vo­lo­dott egy­más­tól. Már nem ér­de­kes, már nem hu­mo­ros, már ide­ge­sí­tő­en sem­mit­mon­dó ez a ze­ne. Sör­rel és ége­tett szes­­szel bu­tí­tod ma­gad, hát­ha a kö­dön át… De nem. Russka­jára ös­­sze­jön a vad hor­da, is­me­rős ar­cok is, újak is. Ösz­tö­nös, bru­tá­li­san dur­va bu­li, mé­te­rek­re csúsz­ká­ló kor­don­nal, na­ná, hogy el­ső sor­ban áll­sz, iz­zad­ság csa­ta­kok­ban, a szín­pa­don vér­pro­fi ze­né­szek. Te mi­ért nem ta­lál­tad még meg azt a két hó­na­pig tar­tó fesz­ti­vált a Fe­ke­te-ten­ger part­ján?

Pén­tek. Ál­la­tok va­gyunk, ének­li az Amorf fi­a­tal bas­­szus­gi­tá­ro­sa, ez ép­pen sa­ját nó­ta, sa­ját szö­veg. Az­tán Tank­csap­da-szá­mok, ráz­zák a lá­bu­kat a rock­erek, At­ti­la, a sza­bad­na­pos mat­róz bil­le­gő lép­tek­kel át­vág­va a szá­raz­föl­det a szín­pa­don te­rem, és le­ének­li az if­jú­sá­got. A JATE Klub­ban a szo­ká­sos vá­ra­ko­zás; el­megy az utol­só vil­la­mos az el­ső szá­mig. Szó sze­rin­ti idé­zet. A Ko­rai Öröm ez­út­tal olyan meg­szo­kott, olyan ki­szá­mít­ha­tó, pe­dig más­kor is hal­lot­tad már őket so­ka­dik­ként. Haj­nal­ban rá­adás köz­ben le­te­szed a sö­rös­üve­get, el­in­dulsz fel­fe­lé. „A ze­ne min­den­kié.” Te most tény­leg ha­za­mész?

Car­los Saura: Fados – Bel­vá­ro­si mo­zi
Skatch, Bel­ga, Russka­ja – IH Ren­dez­vény­köz­pont – 400 né­ző
Amorf – Sán­dor­fal­va, Rock Kocs­ma – 50 né­ző
Ko­rai Öröm – JATE Klub – 200 né­ző
Petró Já­nos
Bezár