2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2009  --  8. szám - 2009. szeptember 13.  --  Kultúra
V. Sze­ge­di őszi Zsi­dó Kul­tu­rá­lis Fesz­ti­vál
Címkék: Kultúra

Idén ötö­dik al­ka­lom­mal ren­de­zik meg sze­ge­den az őszi Zsi­dó Kul­tu­rá­lis Fesz­ti­vált, mely­nek töb­bek kö­zött cél­ja, hogy vi­dé­ken is be­mu­tas­sa a kul­tu­rá­lis ér­té­ke­ket, hogy le­he­tő­sé­get ad­jon a zsi­dó kul­tú­ra to­vább­élé­sé­re, a ha­gyo­má­nyok ápo­lá­sá­ra, va­la­mint je­les sze­mé­lyek és fi­a­tal al­ko­tók szá­má­ra egy­aránt le­he­tő­sé­get nyújt­son a be­mu­tat­ko­zás­ra. A sok­fé­le prog­ram kö­zül el­lá­to­gat­ha­tunk hang­ver­se­nyek­re, ki­ál­lí­tá­sok­ra, könyv­be­mu­ta­tó­ra, film­be­mu­ta­tó­ra vagy az idén ti­zen­ne­gye­dik al­ka­lom­mal meg­ren­de­zen­dő iz­ra­e­li va­cso­ra­est­re.

Dusha Bé­la fo­tó­ki­ál­lí­tá­sa szep­tem­ber 9-én nyílt meg az új zsi­na­gó­ga em­lék­csar­no­ká­ban, s kö­zel négy év val­lá­si éle­tét mu­tat­ja be. A ki­ál­lí­tás anya­ga kö­tet for­má­já­ban is meg­je­le­nik ma­gyar-an­gol nyel­ven, a fesz­ti­vál egyik zá­róese­mé­nyén, az iz­ra­e­li va­cso­ra­es­ten, no­vem­ber 7-én.
A fesz­ti­vál ka­ma­ra­ren­dez­vé­nye­ként ok­tó­ber 13-án 18 óra­kor a Sze­ge­di Zsi­dó Hit­köz­ség dísz­ter­mé­ben ke­rül sor Duby Tal iz­ra­e­li fo­tó­mű­vész ki­ál­lí­tá­sá­nak meg­nyi­tó­já­ra, a ren­dez­vényt Dorit Nachum, Iz­ra­el ál­lam kon­zul­ja nyit­ja majd meg. Ko­vács Ta­más szob­rász- és gra­fi­kus­mű­vész, va­la­mint Tundó Klá­ra fo­tog­rá­fus al­ko­tá­sa­it is meg­te­kint­he­tik az ér­dek­lő­dök a fesz­ti­vá­lon.
A ze­nei prog­ra­mok kö­zött ok­tó­ber 18-án 19 óra­kor az új zsi­na­gó­gá­ban, an­nak re­konst­ruk­ci­ó­ja ja­vá­ra, el­hang­zik G. F. Hän­del: Iz­ra­el Egyip­tom­ban cí­mű ora­tó­ri­um ke­reszt­met­sze­te az SZTE ZMK Szim­fo­ni­kus Ze­ne­ka­ra, az SZTE ZMK Vox Uni­ver­si­tatis Szege­di­en­sis Veg­yeskar és a Bu­da­pes­ti Er­kel Fe­renc Veg­yeskar elő­adá­sá­ban, Luk­ács An­gé­la és Il­lés Gab­ri­el­la (szop­rán), Kiss And­rás és Szélpál Szil­vesz­ter (bas­­szus) éne­kes szó­lis­ták köz­re­mű­kö­dé­sé­vel, ve­zé­nyel Cse­ri Zsó­fia DLA kar­nagy, az SZTE ZMK fő­is­ko­lai do­cen­se, az elő­adást ve­ze­ti Ke­rek Fe­renc DLA zon­gor­művész, az SZTE ZMK dé­kán­ja.
A ren­dez­vény­so­ro­za­ton fel­lép töb­bek kö­zött a Lon­don­ban élő Frankl Pé­ter zon­go­ra­mű­vész is, aki ok­tó­ber 12-én a sze­ge­di szü­le­té­sű Kár­mán Györ­gy em­lé­ké­re ad kon­cer­tet, va­la­mint ok­tó­ber vé­gén az orosz-zsi­dó dal­lam­vi­lá­got idé­zi meg a Sze­ge­di Zsi­dó Hit­köz­ség szék­há­zá­ban Já­vo­ri Fe­renc és Du­nai Ta­más.
No­vem­ber 8-án pe­dig Radó Gyu­la ren­de­ző egy bé­kés­csa­bai zsi­dó csa­lád sor­sát be­mu­ta­tó Arc­ta­lan ár­nyak cí­mű 55 per­ces film­jét lát­hat­ja a kö­zön­ség a Sze­ge­di Zsi­dó Hit­köz­ség szék­há­zá­ban.
Az V. Sze­ge­di őszi Zsi­dó Kul­tu­rá­lis Fesz­ti­vál egyik hagyományos pro­gramjára, az izraeli vacsoraestre no­vem­ber 7-én a TIK-ben ke­rül sor. Az es­ten két és fél órás kon­cer­tet ad a Bu­da­pest Klezmer Band, fel­lép az Ak­ro­po­lisz Tánc­együt­tes, mely ha­gyo­má­nyos zsi­dó tán­co­kat mu­tat­ majd be, valamint a Golda Meir Szalonzenakar.

Petró Ju­li­an­na

Bezár