2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2009  --  12. szám - 2009. november 23.  --  Sport
Hihetetlen hetes
Az el­ső for­du­ló­ban Kecs­ke­mé­ten el­szen­ve­dett ve­re­ség óta nem tud hi­báz­ni a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák a fér­fi ko­sár­lab­da NB I/B Ke­le­ti cso­port­ban. Zsi­nór­ban hét mec­­cset nyert meg az egye­te­mi csa­pat, kö­zöt­tük több nagy rang­adót.
Címkék: Sport

Deb­re­ce­ni Egye­tem KE, Tisza­újvárosi Pho­nenix KK, Óbu­dai Ka­szá­sok, Ba­jai Bács­ka FKE, EKF Hész Eger, Jász­be­ré­nyi KSE és EnterNet Vá­sár­he­lyi Kosár­suli. Sor­rend­ben eze­ket az együt­te­se­ket ver­te meg az NB I/B Ke­le­ti cso­port­já­ban a sze­ge­di alakulat, mely így a 8. for­du­lót kö­ve­tő­en lis­ta­ve­ze­tő­ként vár­ja a foly­ta­tást. Kü­lö­nö­sen a leg­utol­só négy si­ker az ér­té­kes, hi­szen va­la­men­­nyi köz­vet­len ri­vá­li­sát legyőzte a Szedeák. Az a gár­da, mely a sze­zon köz­ben két új já­té­kost is iga­zolt.

szedeak
Simándi Árpád (labdával) továbbra is a Szedeák erőssége.
A 23 esz­ten­dős irá­nyí­tó, Vida Má­té az A cso­por­tos Dom­bó­vár­tól ér­ke­zett a Szedeákhoz, ko­ráb­ban az Univer-Kecskemétben és a szom­bat­he­lyi Fal­cóban pat­tog­ta­tott. Már el­kezd­te a né­met nyel­vi kép­zést a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­te­men. Vida a 2. for­du­ló­ban, Tisza­újváros­ban mu­tat­ko­zott be. Az ame­ri­kai kö­zép­já­té­kos, John Holt még csak két baj­no­kin van túl a Szedeák szí­ne­i­ben. Ő a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem Fogor­vos­tu­dományi Ka­rán foly­tat­ja ta­nul­má­nya­it. A 22 éves, 2 mé­ter ma­gas kö­zép­já­té­kos­nak ta­valy a St. Ambrose Uni­ver­si­ty csa­pa­tá­ban 16 perc, 5 pont, 5 le­pat­ta­nó volt az át­la­ga. Ahogy múlt pén­te­ken Hód­me­ző­vá­sár­he­lyen is bi­zo­nyí­tot­ta, a fő erős­sé­ge az ag­res­­szív, ke­mény vé­de­ke­zés.
A klub ve­ze­té­se az év ele­jén azt tűz­te ki cé­lul, hogy a csa­pat le­gyen harc­ban a do­bo­gós he­lye­kért a baj­nok­ság­ban. Ter­mé­sze­te­sen még az alap­sza­kasz­ból is sok van hát­ra, en­nek tu­da­tá­ban kér­tük az el­ső nyolc meccs ér­té­ke­lé­sé­re Bonifert Do­mon­kos ve­ze­tő­edzőt.
„A kecs­ke­mé­ti mér­kő­zést kö­ve­tő­en át­gon­dol­tuk és át­be­szél­tük, mi nem jó, min kel­le­ne vál­toz­tat­ni. Amel­lett ugyan­is, hogy a Bács me­gye­i­ek rend­kí­vül erős ösz­­sze­té­tel­ben lép­tek el­le­nünk pá­lyá­ra, s jól is ját­szot­tak, sa­ját hi­bá­ink is hoz­zá­já­rul­tak a ve­re­ség­hez. Gyen­gén és bu­tán ko­sár­lab­dáz­tunk, ren­ge­teg bün­te­tőt ron­tot­tunk el. Na­gyon fon­tos sza­kasz kö­vet­ke­zett ez­után, hi­szen si­ke­rült há­rom­szor is nyer­nünk, mi­e­lőtt a négy rang­adó­ra, a Ba­ja, az Eger, a Jász­be­rény és a Vá­sár­hely el­le­ni csa­ták­ra for­dul­tunk” – így a mes­ter.
Simándiék mind a négy der­bit ki­vá­ló já­ték­kal nyer­ték meg, ös­­sze­állt te­hát a csa­pat. Per­sze nem ál­lít­ha­tó, hogy nin­cse­nek prob­lé­mák a Szedeák há­za tá­ján. „Szak­ma­i­lag és egész­ség­ügyi szem­pont­ból is rend­kí­vül fon­tos, hogy le­zár­tuk, pon­to­sab­ban si­ker­rel zár­tuk le ezt a nagy so­ro­za­tot. Nyi­las Ist­ván és Rezák Ta­más ugyan­is mec­­csek óta gyógy­sze­rek­kel ját­szot­tak, mind­ket­tő­jük tér­dét mű­te­ni kell artroszkópiás el­já­rás­sal. Há­lá­sak va­gyunk ne­kik, hogy ki­tol­ták tű­rés­ha­tá­ru­kat eze­ken a fon­tos mér­kő­zé­se­ken” – mond­ja.
Ami a kö­vet­ke­ző he­tek prog­ram­ját il­le­ti, de­cem­ber­ben még há­rom baj­no­ki vár az él­lo­vas­ra, de a Hepp-ku­pá­ban és az egye­te­mi baj­nok­ság­ban is van­nak fel­ada­ta­ik a já­té­ko­sok­nak. Az NB I/B-ben de­cem­ber 5-én a Nagykál­lót fo­gad­ja a Sze­ged, majd 12-én az Újbudához, 20-án pe­dig Szol­nok­ra uta­zik. Nyer­he­tő mec­­csek, gon­dol­hat­juk, de Bonifert Do­mon­kos óva int az el­bi­za­ko­dott­ság­tól. „Nem sza­bad hát­ra­dől­ni, el­ájul­ni ma­gunk­tól, min­den­ki­nek meg kell ad­ni a tisz­te­le­tet. Et­től füg­get­le­nül úgy gon­do­lom, a kö­vet­ke­ző he­tek­ben – akár a Hepp-ku­pá­ban, akár a baj­no­ki pont­va­dá­szat­ban – több sze­rep­hez jut­nak majd a fi­a­ta­lok, Mé­szá­ros Já­nos, Var­ga Mi­lán, Széll Ben­ce és a töb­bi­ek is. Itt az esély szá­muk­ra, hogy be­bi­zo­nyít­sák, ros­­szul dön­töt­tem, mi­kor ed­dig ke­ve­seb­bet ját­szat­tam őket” – fej­ti ki.
A ve­ze­tő­edző az­zal is tisz­tá­ban van, hogy mi­ben kell elő­re­lép­nie csa­pa­tá­nak. „Nem já­runk rossz úton, de sok még a fi­no­mí­ta­ni va­ló a csa­pat­já­ték­ban, mind a vé­de­ke­zés, mind a tá­ma­dás te­rén. Tak­ti­ku­sabb, fe­gyel­me­zet­tebb ko­sár­lab­dát kell be­mu­tat­nunk, nem sza­bad, hogy min­dent az irá­nyí­tó vál­lal­jon ma­gá­ra. Ez a csa­pat egyéb­ként – ha Is­ten is meg­se­gí­ti, s el­ke­rü­lik a ko­mo­lyabb sé­rü­lé­sek – bár­mi­re ké­pes le­het a baj­nok­ság­ban. Cél­ja­ink el­éré­sé­hez el­ső lé­pés­ben az el­ső négy­be kell ke­rül­ni Ke­le­ten. Utá­na kell majd a to­váb­bi­ak­ról gon­dol­kod­ni. Ad­dig is szé­pen sze­ré­nyen, szor­gal­ma­san dol­go­zunk, mér­kő­zés­ről mér­kő­zés­re ha­la­dunk elő­re” – fo­gal­maz.

Pin­tér M. La­jos

Bezár