2024. április 23., kedd English version
Archívum  --  2009  --  13. szám - 2009. december 7.  --  Sport
Húzz az egész­sé­gért!
Tör­tént de­cem­ber 2-án: ötö­dik al­ka­lom­mal ír­ták ki a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem Ergométeres Baj­nok­sá­gát az Uni­ver­si­tas Sport Club Szeged és a Démász Sze­ged Vízis­port Egye­sü­let kö­zös ren­de­zé­sé­ben. A föld­go­lyó egyik leg­ke­mé­nyebb és leg­nép­sze­rűbb egye­te­mi sport­já­nak tar­tott eve­zés víz nél­kü­li vál­to­za­tán ok­ta­tók és hall­ga­tók együtt ös­­sze­sen negy­ven­ki­len­cen in­dul­tak és húz­tak szim­pa­ti­kus elán­nal a To­po­lya so­ri sport­csar­nok­ban.
Címkék: Sport

„Az egye­te­mi ergométeres baj­nok­ság öt­le­te ab­ban gyö­ke­re­zik, hogy an­no a fő sport­ágam az eve­zés volt. Ami­kor ok­ta­tó­ként a sze­ge­di egye­tem­re ke­rül­tem, azon gon­dol­kod­tam, ho­gyan le­het­ne nép­sze­rű­sí­te­ni ezt a sport­ágat, ez­zel az SZTE sport­pa­let­tá­ját bő­ví­te­ni, új ver­seny­spor­to­kat ki­épí­te­ni. Fel­ke­res­tem ré­gi ver­seny­tár­sa­mat és edző­met, Da­ni Zsol­tot, a Démász Sze­ged Vízis­port Egye­sü­let eve­zős­szak­osz­tá­lyá­nak ve­ze­tő­jét, aki­nek tet­szett az el­kép­ze­lé­sem. Be­le­vág­tunk, meg­csi­nál­tuk 2005-ben elő­ször, majd ké­sőbb en­nek is kö­szön­he­tő­en bő­vült a kö­te­le­ző­en fel­ve­he­tő test­ne­ve­lés órák le­he­tő­sé­ge az eve­zés­sel” – mond­ja Dor­ka Pé­ter, az SZTE JGYPK Test­ne­ve­lé­si és Sport­tu­do­má­nyi In­té­zet ad­junk­tu­sa, az Uni­ver­si­tas Sport Club Sze­ged el­nö­ke.

huzz
Közel ötven fő próbálta ki erejét a Topolya soron. Fo­tó: Se­ges­vá­ri Csa­ba
A ver­seny vé­gez­té­vel hat ka­te­gó­ri­á­ban hir­det­tek győz­test, így hall­ga­tók kö­zött fér­fi és női egyé­ni­ben, az ok­ta­tók kö­zött fér­fi és női egyé­ni­ben, va­la­mint hall­ga­tói csa­pat és ok­ta­tói csa­pat ka­te­gó­ri­ák­ban, ahol sine qua non volt a szeb­bik nem sze­re­pel­te­té­se. A táv az eve­zősver­se­nye­ken meg­szo­kott két­ezer mé­ter he­lyett egyé­ni­ben öt­száz, csa­pat­ver­seny al­kal­má­val ezer­öt­száz mé­ter volt (öt­száz mé­te­ren­ként kö­te­le­ző cse­re), ez­zel meg­elő­zen­dő az ama­tőr rajt­hoz ál­lók le­áju­lá­sa a gép­ről. Idén elő­ször kü­lön dí­jaz­ták a könnyű­súly­ban, az­az 75 kg alat­ti hall­ga­tói fér­fi ka­te­gó­ria leg­gyor­sabb­ját.
Fon­tos le­je­gyez­ni, hogy ne­ve­zé­si díj idén sem volt. A szer­ve­zők a ne­ve­zés fel­té­te­le­ként va­la­mi­lyen édes­sé­get, gyü­möl­csöt, Mi­ku­lás-cso­ma­got vagy ka­rá­cso­nyi díszt kér­tek, amit jó­té­kony­sá­gi fel­aján­lás­ként az SZTE-karok ovi­sai kap­tak meg.
„Si­ke­res­nek ér­té­kel­het­jük a ver­senyt mind a ma­gunk ré­szé­ről, mind pe­dig a társ­ren­de­zőnk, a Démász Sze­ged VE ré­szé­ről. A hall­ga­tók nagy sze­re­tet­tel jöt­tek er­re az ese­mény­re, vi­szont ok­ta­tói ol­da­lon ja­vul­nia kell a szín­vo­nal­nak, hi­szen a lét­szá­muk­hoz ké­pest ke­ve­sen je­len­nek meg. Az len­ne a do­log lé­nye­ge, hogy az egye­te­mi pol­gá­rok meg­is­mer­jék ezt a spor­tot, igaz, víz nél­kül. Lás­sa­nak egy olyan egész­ség­fej­lesz­tő esz­közt, amely a mai vi­lág­ban egy­re in­kább el­is­mert a kar­dio edzés­mód­sze­rek te­rü­le­tén. Egy­re több kar­dioterem nyí­lik meg, ahol nem a tes­ti erő fej­lesz­té­se a cél el­ső­sor­ban, ha­nem az egész­sé­gi ál­la­pot fej­lesz­té­se, eset­leg hely­re­ál­lí­tá­sa vagy meg­őr­zé­se. Ez a gé­pe­zet, ami gya­kor­la­ti­lag a láb­uj­jak­tól a fej­te­tő­ig meg­moz­gat min­den iz­mot, a leg­al­kal­ma­sabb ar­ra, hogy ele­get te­gyen a kar­dio­vaszkuláris edzé­sek kri­té­ri­u­ma­i­nak” – mond­ja a négy­sze­res ok­ta­tói egyé­ni győz­tes Dor­ka Pé­ter.
Ered­mé­nyek: fér­fi hall­ga­tói egyé­ni: 1. Már­ton Gá­bor 1:10.6, 2. Fe­hér Sza­bolcs 1:22.7, 3. Kiss Vik­tor Ben­ce 1:24.9. Női hall­ga­tói egyé­ni: 1. Maróti Mó­ni­ka 1:43, 2. Car­men Naden 1:43.8, 3. Lam­per Or­so­lya 1:48.7. Hall­ga­tói csa­pat: 1. Már­ton Gá­bor, Lam­per Or­so­lya, Gyimes Ger­gő 1:35.5, 2. For­rai Dá­vid, Kiss Ist­ván, Maróti Mó­ni­ka 1:36.9, 3. Car­men Naden, Sutka Nor­bert, Radics Ben­ce 1:37.4. Fér­fi ok­ta­tói egyé­ni: 1. Dor­ka Pé­ter 1:31.3, 2. Cson­ka Csa­ba 1:32.2. Női ok­ta­tói egyé­ni 1. Fel­vé­gi Zuszsan­na 1:50.2, 2. Borthais­er An­gé­la 1:56.7, 3. Me­gye­ri Esz­ter 1:59.3. Ok­ta­tói csa­pat: 1. Mol­nár An­dor, Fel­vé­gi Zsu­zsan­na, Dor­ka Pé­ter 1:45.5. 2. Szablics Pé­ter, Lász­ló Fe­renc, Vá­ri Be­á­ta 1:53. A kü­lön­dí­jat For­rai Dá­vid kap­ta.
A prog­ra­mot tá­mo­gat­ta: a JGYPK Test­ne­ve­lé­si és Sport­tu­do­má­nyi In­té­ze­te és a Sze­ge­di Rek­re­á­ci­ós és Sport Club.

D.T.I.

Bezár