2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2009  --  12. szám - 2009. november 23.  --  Szabadegyetem
Lég­ző­szer­vi meg­be­te­ge­dé­sek
Lég­ző­szer­vi meg­be­te­ge­dé­sek: mi­re jók az ál­lat­mo­del­lek? cím­mel tar­tott elő­adást no­vem­ber 18-án a Sza­bad­egye­te­men – Sze­ged so­ro­za­tán Szabari Mar­git, az SZTE Ál­ta­lá­nos Or­vos­tu­do­má­nyi Kar Or­vo­si In­for­ma­ti­kai és Se­bé­sze­ti Mű­tét­ta­ni In­té­ze­té­nek di­ák­kö­ri nyer­te­se.
Címkék: Szabadegyetem

Az Egész­ség­ügyi Vi­lág­szer­ve­zet sta­tisz­ti­ká­i szerint a vi­lá­g tíz ve­ze­tő ha­lá­loka kö­zött négy lég­ző­szer­vi meg­be­te­ge­dést is ta­lá­lunk: az al­só lég­úti fer­tő­zé­se­ket, a COPD-t (kró­ni­kus obstruk­tív tü­dő­be­teg­ség), a TBC-t és a lég­cső-, hör­gő- és tü­dő­rá­kot – mond­ta Szabari Mar­git.

szabadegyetem2
Szabari Margit diákköri nyertes a katedrán. Fo­tó: Segesvári Csaba
A COPD egy egész éle­ten át tar­tó, kró­ni­kus be­teg­ség, amely a lég­utak szű­kü­le­té­vel jár, és az élet­mi­nő­ség rom­lá­sát okoz­za, mert egy el­hú­zó­dó, sor­vasz­tó fo­lya­mat. 2007-ben 600 mil­lió em­ber szen­ve­dett eb­ben a be­teg­ség­ben, és so­kan kö­zü­lük nem is tud­tak (tud­nak) ró­la.
A kö­vet­ke­ző ha­lá­lok a tü­dő­da­ga­nat, amely kor­lát­lan osz­tó­dá­si ké­pes­sé­gű sej­tek hal­ma­za a tü­dő­ben. Ez a be­teg­ség a vi­lá­gon éven­te 1,3 mil­lió em­ber ha­lá­lá­ért fe­le­lős. Egy­ér­tel­mű ös­­sze­füg­gés mu­tat­ha­tó ki a do­hány­zás és a be­teg­ség kö­zött, va­gyis ez a leg­fon­to­sabb ri­zi­kó­fak­tor.
Sú­lyos lég­ző­szer­vi prob­lé­ma még az aszt­ma is, egy ro­ha­mok­ban je­lent­ke­ző, mú­ló lég­úti szű­kü­let, ami a lég­utak el­hú­zó­dó gyul­la­dá­sa mi­att ki­ala­ku­ló fo­ko­zott lég­úti ér­zé­keny­ség kö­vet­kez­mé­nye. Bár nincs a ve­ze­tő hal­álo­kok kö­zött, még­is a vi­lá­gon 300 mil­lió em­bert érin­t, és ez a leg­gya­ko­ribb gyer­mek­ko­ri kró­ni­kus be­teg­ség is.
Lát­ha­tó, hogy men­­nyi em­bert érin­te­nek a lég­ző­szer­vi be­teg­sé­gek a vi­lá­gon, és saj­nos Ma­gyar­or­szág az Eu­ró­pai Uni­ón be­lül ve­ze­tő sze­re­pet tölt be, akár a lég­cső, tü­dő, hör­gő rossz­in­du­la­tú da­ga­na­tos meg­be­te­ge­dé­se­it, akár a tü­dő­tá­gu­la­tot vagy aszt­mát néz­zük.
Az elő­adás kö­vet­ke­ző ré­szé­ben szem­lé­le­tes il­luszt­rá­ci­ó­val is­mer­het­tük meg a tü­dő mű­kö­dé­sét és fel­épí­té­sét. A tü­dő a lég­zé­sün­ket szol­gá­ló szerv, amely nagy­részt ki­töl­ti a mell­ka­sun­kat. A le­ve­gő a lég­csö­vön át jut a fő­hör­gők­be, majd on­nan a hör­gők­be, egé­szen a lég­hó­lya­gocs­ká­kig. Be­lég­zés­kor oxi­gén ke­rül vér­be, és el­jut a sejt­je­in­kig, ki­lég­zés­kor pe­dig a szén-di­o­xid tá­vo­zik. Bár fo­lya­ma­to­san lé­leg­zünk, tü­dőnk és légzőrend­sz­erünk fon­tos­sá­gát ak­kor érez­zük iga­zán, ha va­la­mi prob­lé­ma lép fel, nem meg­fe­le­lő­en mű­kö­dik.
Az ál­lat­kí­sér­le­te­ket az or­vos­tu­do­mány na­gyon sok­fé­le mó­don hasz­nál­ja fel, ezek kö­zül az egyik a be­teg­sé­gek mo­del­le­zé­se. Ez egy va­ló­sá­gos rend­szer le­egy­sze­rű­sí­tett má­sát, va­gyis a va­ló­ság élet­hű áb­rá­zo­lá­sát je­len­ti, amely a vizs­gá­lat szem­pont­já­ból lé­nye­gi tu­laj­don­sá­go­kat tük­röz. Tö­ké­le­tes ál­lat­mo­dell ninc­s, így csak egyes be­teg­sé­gek egy-­e­gy jel­leg­ze­tes­sé­gét le­het kö­vet­ni, még­is rend­kí­vül fon­tos sze­re­pük van az ál­lat­kí­sér­le­tek­nek, hi­szen min­den nagy élet­ta­ni, kór­ta­ni és gyógy­szer­ta­ni fel­fe­de­zést ezek­nek kö­szön­he­tünk. Emel­lett az élet­je­len­sé­gek, a kór­ta­ni tör­té­né­sek, a di­ag­nó­zis és a gyógy­ke­ze­lé­sek, módszerek le­he­tő­sé­ge­i­nek vizs­gá­la­ta­kor is nél­kü­löz­he­tet­le­nek.
To­váb­bi érv az ál­lat­kí­sér­le­tek mel­lett, hogy az em­be­ren vég­zett kli­ni­kai vizs­gá­la­to­kat elő­ze­te­sen ál­la­to­kon nyert ada­tok­ra kell ala­poz­ni, és az or­vos­tu­do­mány ered­mé­nyei nem­csak az em­be­ri, ha­nem sok­szor az ál­la­ti szen­ve­dést is eny­hí­tik. A la­bo­ra­tó­ri­u­mi ál­la­tok kö­zül kö­rül­be­lül 90 szá­za­lék az egér vagy pat­kány, mi­vel gyor­san és kön­­nyen sza­po­rít­ha­tók, tar­tá­suk egy­sze­rű és ol­csó, kis he­lyen el­fér­nek, és ge­ne­ti­kai örökítő-anyaguk is­mert. A hát­rány, hogy a kis mé­re­tük mé­rés­tech­ni­kai ne­héz­sé­ge­ket okoz. A kí­sér­le­tek so­rán nem sza­bad fáj­dal­mat okoz­ni ne­kik vagy kí­noz­ni őket.
Meg­nyug­ta­tó az a tu­dat, hogy ma Ma­gyar­or­szá­gon ál­lat­kí­sér­let csak en­ge­dél­­lyel vé­gez­he­tő, és szé­pí­tő­szer, do­hány és egyéb él­ve­ze­ti cikk, fegy­ver, to­váb­bá lő­szer elő­ál­lí­tá­sá­ra en­ge­dély nem ad­ha­tó!
Ha még va­la­ki­nek ezek után is ké­te­lyei len­né­nek az ál­lat­kí­sér­le­tek tu­do­má­nyos fel­hasz­ná­lá­sát il­le­tő­en, gon­dol­koz­zon el azon, hogy ha meg tud­nánk előz­ni a be­teg­sé­ge­ket, vagy csök­ken­te­ni azok szá­mát, ak­kor ta­lán még ennyi ál­lat­kí­sér­let­re se len­ne szük­ség. Egy meg­döb­ben­tő adat en­nek iga­zo­lá­sá­ra: ha min­den em­ber ab­ba­hagy­ná a do­hány­zást, 25 szá­za­lék­kal ke­ve­sebb rá­kos meg­be­te­ge­dés len­ne a vi­lá­gon.

T. B.

Bezár