SZTE JATIK

Részletekben is kifizethető az önköltségi díj – 12 ezer pótfelvételizőt fogadhat az SZTE

A Szegedi Tudományegyetem önköltséges képzésein lehetővé vált a részletfizetés. 3 kar saját ösztöndíjjal várja a pótfelvételizőket is. A friss érettségivel, vagy a munkahellyel rendelkezőnek, illetve a pályamódosítást tervezőnek egyaránt érdemes pótfelvételire jelentkezni.

Részletfizetési kedvezménnyel is segíti önköltségi díjas képzésekre járó és pótfelvételiző hallgatóit a Szegedi Tudományegyetem. A Szenátus döntött, és idén – külön kérelem nélkül – a gólya is élhet a részletfizetési kedvezménnyel. Ez azt jelenti, hogy hallgatói jogviszonya megteremtéséhez elegendő, ha – a beiratkozás és egyéb feltételek teljesítése mellett – a féléves önköltségi díj felét befizeti első részletként – legkésőbb szeptember 10-ig. Az önköltségi díj fennmaradó 25-25 százaléka befizetési határideje október 10., illetve november 10. Erről is információt nyújt az SZTE Hallgatói által fizetendő díjakról és térítésekről, valamint a részükre nyújtható egyes támogatásokról című szabályzat: http://www.u-szeged.hu/egyetem/szabalyzatok

– Segíti az önköltségi díjas képzést is vállaló hallgatóit az SZTE – hangsúlyozta a rektor, Szabó Gábor akadémikus korábbi sajtótájékoztatóján. Példaként említette, hogy az önköltségi díj szemeszterenkénti három részletben történő megfizetése mellett több kar belső ösztöndíjat kínál.

A legmagasabb (462-429 közötti) felvételi pontszámot elérő 20 gólyát a szegedi egyetem jogtudományi kara már értesítette arról, hogy az első félévre számukra elengedi az önköltségi díjat – tudtuk meg Márkus Andrásné dr. Tóth Ágnestől. Az SZTE ÁJTK Dékáni Hivatal vezetője elmondta: idén első körben nappali képzésre 193, levelezőre 123 hallgató nyert fölvételt – az átlagpontszám 365. Ugyanakkor a bejutási küszöböt azért húzták meg 240-nél, hogy a pórfelvételizők számára is lehetőséget adjanak a továbbtanulásra. További 20 hallgató részesül még kari ösztöndíjban: erről a gólyák szociális helyzete alapján, a hallgatói önkormányzattal együtt döntenek. Jó befektetés a szegedi jogász diploma, kiváló a képzés minősége. Ezt jelzi, hogy míg tavaly a nappalisok közül 173 gólya vállalta a költségtérítést, addig ennél az idén az első körben is több, összesen 193 diák fizeti a 176 ezer forintos önköltségi díjat. Egyébként a pótfelvételin a jogi képzési terület különböző szakjaira nappalira 640, esti és levelező képzésre 1607 helyet hirdetnek.

– Pályázhatnak a 40 kari ösztöndíjra a pótfelvételis gólyák is: a lehetőségre augusztus 10-ig kell jelentkezni. A feltételeket részletező információ elérhető a www.eco.u-szeged.hu/osztondij címen – magyarázta Szakál Péter. Az SZTE GTK Dékáni Hivatal irodavezetője elmondta: Az eddigi első körös érdeklődés fölülmúlta várakozásaikat, hiszen tavaly alapképzésre, nappali tagozaton 204 állami támogatott mellett 69 elsős fizetett költségtérítést, idén viszont, amikor a szegedi GTK sem kapott állami ösztöndíjas helyeket, 250. Itt az önköltségi díj félévente 180 ezer forint. Külön lehetőség az SZTE Gazdaságtudományi Karán a gazdálkodási és menedzsment alapszakon a távoktatás tagozat: itt elektronikus tananyaggal, tanulási útmutatóval, videó felvételekkel, blokkosított időbeosztással és szombati konzultációs lehetőséggel várják az elfoglalt fiatalokat, például kismamákat, akiknek ráadásul az önköltségi díj 25 százalékát elengedik.

 

20 kari ösztöndíjat a bölcsészettudományi kar is kínál azokon a szakjain, amelyeken csak önköltséges helyeket hirdethetett meg. Pótfelvételin a legtöbb (nappalin 2208, levelezőn 995) hallgatót a bölcsészettudományi képzési területen fogadhat az SZTE. A BTK 21 szakon kínál szabad helyeket nappali és 9 szakon részidős képzésben.

– Nem veszít időt, aki él a pótfelvételi lehetőségével – érvel Varga Zsuzsanna. Az SZTE oktatási igazgatója szerint a frissen érettségizettek mellett a középkorú vagy idősebb embereknek is érdemes jelentkezni és továbbtanulni – az új munkahely reményében vagy munka mellett esti és levelező tagozaton. Hiszen szemeszterenként havi 25-30 ezer forint befektetéssel a pályamódosításhoz gyűjthető be a szükséges ismeretanyag. Az alap és mesterképzésben átlagos a félévenkénti 129 ezer – 190 ezer forint önköltségi díj, míg ennél nagyobb az általános orvos és a fogorvos szakon fizetendő 950 ezer, vagy a gyógyszerészhallgatóktól kért 750 ezer forint. A finanszírozási lehetőségek között persze a Diákhitel 2 is említhető. Ugyanakkor a felsőfokú szakképzésre is várják a jelentkezőket – például a szegedi egyetem jogtudományi, az egészségtudományi és szociális képzési, gazdaságtudományi, vagy a Juhász Gyula pedagógusképző, és a mezőgazdasági karán. Megtudtuk: a pótfelvételin összesen 12 ezer 27 hallgatót vehet föl az SZTE 11 kara (csak a zeneművészetin nem maradt hely). Az összes képzési forma nappali tagozatára 6 ezer 596, míg a munka mellett is elvégezhető esti és levelező munkarendre 5 ezer 934 tanulni vágyó jelentkezhet még – augusztus 10-ig.

SZTEpress

 


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.




FelsoDorottyaFelső Dorottya- SZTE-BBMK

A zenei oktatás miatt jöttem Szegedre. Már középiskolásként is itt tanultam a SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumban és nagyon megszerettem Szegedet. Egyértelmű volt, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választom. A zongoratanárnőmmel már majdnem 10 éve dolgozunk együtt. Az ő személye szakmailag és emberileg is meghatározó számomra. Szeged az otthonommá vált, hisz minden barátom itt él és sok emlék köt ide.


További hallgatói vélemények >>>