honlap_kezdo

Válaszd első helyen az SZTE-t - a sorrendmódosítás és a dokumentumok leadásának folyamata a felvételi során

Legkésőbb 2012. július 10-ig kell beküldeni a még hiányzó dokumentummásolatokat, illetve eddig lehet egy alkalommal módosítani a jelentkezési sorrenden. Az alábbiakból többek közt kiderül, hogyan és mikor érdemes átrendezni a megjelölt szakokat.

A dokumentumok pótlására két lehetőségük van a jelentkezőknek.

Beküldhetik:

  • postai úton az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190 címre, vagy
  • feltölthetik elektronikusan az e-felvételiben (azok is, akik korábban papíron jelentkeztek).

Nem szükséges az eredeti dokumentumokat elküldeni, mindenből elég egy darab fekete-fehér, A4-es fénymásolatot beadni, vagy fájlként feltölteni az e-felvételiben. (Az eredeti dokumentumokat sikeres felvételi esetén az egyetemen, főiskolán a beirakozáskor kell majd bemutatni.) A jelentkezési határidő után beküldött dokumentummásolatokon fel kell tüntetni a felvételi azonosító számot is.


Amennyiben a jelentkezéskor megadott adatok eltérnek a benyújtott dokumentummásolaton szereplőktől, a pontszámításkor a dokumentummásolaton szereplő információkat veszik figyelembe.


Mikor módosítsunk a sorrenden és mikor ne?

Élet a Szegedi Tudományegyetemen

A sorrendmódosításra legkésőbb 2012. július 10-éig van lehetőségük a jelentkezőknek.

A korábban megjelölt képzéseken csak egyszer módosíthatnak, így érdemes alaposan átgondolni, mielőtt bármin is változtatnának. A módosítás történhet elektronikusan, az e-felvételiben (azok is megtehetik, akik korábban papíron jelentkeztek), vagy a megfelelő kérelem postázásával.



Egyetemi életEz utóbbi esetben a sorrendmódosítás csak akkor tekinthető érvényesnek, ha megfelel a következő formai követelményeknek: tartalmaznia kell a jelentkező nevét, a jelentkező felvételi azonosító számát (megtalálható a regisztrációs levélben), a pontosan megjelölt új sorrendet (amelyben csak a jelentkezéskor korábban megadott jelentkezési helyeket variálhatja, újabb jelentkezési helyet nem jelölhet meg) és a jelentkező aláírását.

Idén lehetőség van a korábban csak egy finanszírozási formában megjelölt szakok másik finanszírozási formáját is felvenni a jelentkezések közé, de ez nem számít sorrendmódosításnak. Ezt külön kérelmen, illetve az e-felvételiben külön menüpontban lehet megtenni.

Érdemes élni az egyszeri sorrendmódosítással, ha:

  • megváltozott a jelentkező preferencia-sorrendje, vagyis a listában nem azok a képzések szerepelnek először, ahová leginkább be szeretne kerülni.

Nem érdemes módosítani, ha:

  • valamelyik képzésnél nem sikerült az alkalmassági vizsgája, mivel ebben az esetben az adott szakra automatikusan nem nyerhet felvételt.
  • valamelyik megjelölt szakra mégsem szeretne bekerülni és ezért a lista végére sorolná. (Ez esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását - kizárását – választani.)

esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Major_AttilaMajor Attila - ZMK, magánének

Azért jöttem erre a szakra, mert itt olyan tanárok tanítanak, akiket nagyra tartok. Maga a szak a tanszékvezető, Temesi Mária tanárnő miatt vonzó, hiszen sok lehetőséget kínál arra, hogy elsősként operában szerepelhessek, ez pedig kezdőként hatalmas lehetőség és megtiszteltetés. A ZMK-n a tanár-diák kapcsolat nagyon szoros, hiszen ez a pálya nagyon tanárfüggő. Én itt megtaláltam Andrejcsik István operaénekes személyében azt a mestert, akivel a legtöbbet tudtam eddig fejlődni.




Marx_Eva_felveteliMarx Éva - BTK, magyar

Elsőéves hallgatóként nincs még sok tapasztalatom, de azt már ennyi idő után is elmondhatom, hogy nagyon elégedett vagyok az egyetemmel. A közvetlen tanárok, szakmai felkészültségük, a gazdag könyvtári állomány, a színes kulturális programok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a végzéskor ne csak elismert diplomát kapjak, hanem az egyetemi éveket hasznosan is töltsem.


További hallgatói vélemények >>>