Szent-Györgyi Albert Városa: Szeged

Szeged Csongrád megye székhelye és a délalföldi régió központja Magyarország egyik közlekedési, gazdasági, oktatási és kulturális csomópontja.
 
Az autópályán és InterCity járatokkal 90 perc alatt megközelíthető település több mint 750 éve kapott városi rangot. A szerb és a román határ közelsége határokon átnyúló jelentőségűvé teszi a várost, melynek fejlődéséhez és hírnevéhez egyeteme, a Szegedi Tudományegyetem is hozzájárul. Az európai egység eszméjének terjesztésében elért sikereiért, valamint a testvérvárosi kapcsolatok ápolásért és fejlesztésért 2006-ban Szeged városa kapta – Magyarországon először – az Európa Tanács legmagasabb kitüntetését, az Európa-díjat.
A kulturális és kulináris örömöket egyaránt kínáló fesztiválok, a nemzetközi sportesemények, a Szabadtéri Játékok, a Kortárs Balett, a Pick szalámi és a szegedi halászlé határainkon túlra is elviszik az ország legnaposabb városának hírnevét, ahogy a varázslatos szegedi séták is emlékezetesek maradnak mindenki számára. Mondják, a Tisza folyó Szeged főutcája. S való igaz, nem mindennapi látvány sem a napfénytől ragyogó Tisza, sem a Tisza jegén csillámló téli napsugár.
 
Szeged történetében fordulópont az 1879-es esztendő, amikor a Tisza áradása szinte teljesen lerombolta a várost. A hazai és nemzetközi összefogással újjászülető település egységes, eklektikus stílusban épült belvárosával hamar a turisták kedvenc helyei közé került. Az elmúlt évek rekonstrukciós munkáinak eredményeként megújult hangulatos városközpont építészeti rangját az Europa Nostra-díj is jelzi.
 
A kolozsvári egyetem 1921-es Szegedre költözésével a város életében új korszak kezdődött – Szeged ettől kezdve iskolaváros és az egyetemi ifjúság második otthona. Szeged és a szegedi tudományos élet világhírét az 1930-tól a Biokémiai Tanszéket vezető Szent-Györgyi Albertnek köszönheti, aki a biológiai égésfolyamatok, különösen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének felfedezéséért 1937-ben Nobel-díjat kapott. A szegedi egyetem egykori rektorának munkássága máig érezteti hatását. „Ez az egyetem most már ízig-vérig saját egyeteme Szegednek, s így szeretném azt a viszonyt, amely a város és az egyetem között fennáll, még bensőségesebbé tenni” – nyilatkozta Szent-Györgyi Albert nem sokkal rektorrá választása után.
 
Szeged nem lehetne vonzó, fiatalos és folyton fejlődő, ám hagyományaira büszke település egyeteme nélkül, ahogy a Szegedi Tudományegyetem polgársága is büszke a neki otthont adó város sikereire. A Szegedi Tudományegyetemen az Egyetemi Tavasz, az Őszi Kulturális Fesztivál, a Szabadegyetem-Szeged előadássorozata, az egyetemi kutatások hasznosíthatóságára való törekvés és az iparorientált kutatások támogatása mind-mind a város, a régió és az egyetem mindenki hasznára váló együttműködésének megnyilvánulásai.
 
Vendégcsalogatóként idegenforgalmi szakemberek csak annyit szoktak mondani:
 
 
„Szeged a napfény városa.”
 
És ez persze nem véletlen, hisz hazánkban ebben a mediterrán klímájú városban süt legtöbbet a nap. Mi, egyetemi polgárok kicsit módosítva, így invitáljuk Önöket:
 
„Jöjjenek a napfény és a tudomány városába, Szegedre!”
 
Munkatársakat, kutatási szakterületet és barátokat találnak itt.