Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Igazgatóság  --  Felhívások
Nemzetközi együttműködés az oktatásban és a kutatásban Közép-Kelet- és Dél-Kelet-Európában – címmel jelent meg új pályázati felhívás

A „Nemzetközi együttműködés az oktatásban és a kutatásban Közép-Kelet- és Dél-Kelet-Európában” támogatási program a Német Szövetségi Kormány a tudomány és kutatás nemzetközivé válását szolgáló stratégiája keretében megjelentetett legfrissebb (2014.11.03. Bonn) pályázati felhívása.


Közzététel dátuma: 2014.11.03.

Forrás: Bundesanzeiger (Németországi Szövetségi Közlöny) Németországi Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF), A Német Nagykövetség nem hivatalos összefoglalója


A részletes pályázati az alábbi oldalon német nyelven elérhető http://www.bmbf.de/foerderungen/25110.php valamint angolul http://www.bmbf.de/en/furtherance/25110.php


Irányelvek a „Nemzetközi együttműködés az oktatásban és a kutatásban Közép-Kelet- és Dél-Kelet-Európában” támogatási programhoz a német szövetségi kormány a tudomány és kutatás nemzetközivé válását szolgáló stratégiája keretén belül („MOEL-SOEL-Bekanntmachung”)


1. TÁMOGATÁSI CÉL, JOGI ALAP


1.1. Támogatási cél

  • A támogatás célországai: a következő EU országok: Bulgária, Észtország, Görögország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Csehország és Magyarország.
  • A hivatalos EU tagjelölt országok: Albánia, Macedónia volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia.
  • A potenciális EU tagjelölt országok: Bosznia-Hercegovina, valamint Koszovó.


Az együttműködés célja, hogy német intézetek nemzetközi és uniós szinten szorosabb szálakat kössenek az oktatás és a kutatás területén, valamint, hogy a versenyképességük növekedjen. A partnerekkel közösen meghatározott témákra fókuszálva, legfőképpen a német Higtech-Stratégia (www.hightech-strategie.de), valamint az európai uniós kutatási és innovációs keretprogram Horizont 2020 prioritásai mentén kerülne sor az európai szintű együttműködésre. A BMBF programja ehhez járul hozzá.


A BMBF program anyagi eszközöket biztosít, amelyek elősegítik uniós kutatási és innovációs projektek előkészítését, valamint a pályázat összeállítását.


2. A TÁMOGATÁS TÁRGYA


A pályázat előkészítése 2 fázisban zajlik: Az első fázisban bi- vagy multilaterális partnerség fel- illetve kiépítése történik (konzorcium beazonosítása, felállítása). A második fázisban a pályázati anyag konkrét kidolgozása és benyújtása a cél.


2.1. Horizont 2020

Témakörök, amelyekkel többek között foglalkozik:

  • Egészség, demográfiai változások és jólét
  • Táplálkozási- és élelmiszerbiztonság, fenntartható mező- és erdőgazdaság, tengeri, maritim és limnológiai kutatás
  • Biztos, tiszta és hatékony energia
  • Intelligens, környezetkímélő és integrált közlekedés
  • Klímavédelem, erőforrás hatékonyság és nyersanyagok
  • Integratív, innovatív és reflektáló társadalmak
  • Biztonságos társadalmak


2.2. Európai territoriális együttműködés (INTERREG)

Horizont 2020 programon kívül egyéb kutatás és innováció számára releváns programok támogatása.


2.3. IPA


3. KEDVEZMÉNYEZETTEK

Németországban tevékenykedő vállalatok szolgáltatás központú iparágakban- legfőképpen KKV és más intézmények, amelyek kutatással foglalkoznak, valamint főiskolák vagy egyetemen kívüli kutatóintézetek. Egyetemen kívüli kutatóintézetek, melyeknek az alaptámogatása szövetségi és tartományi szinten zajlik, csak bizonyos feltételek mellett kaphatnak támogatást a projektjeikre kiegészítésként.


4. TÁMOGATÁSI FELTÉTELEK


Feltétel a magas megvalósítási- és sikerlehetőség a célok értelmében.
Minden konzorciumnak legalább 3 támogatható intézménnyel kell rendelkeznie: a német pályázón túl még legalább egy partnert az 1.1. pontban felsorolt országok közül és még legalább egy további partnert egy másik EU-28 állam közül kell tartalmaznia, vagy egyet a Horizont 2020-hoz társult országok közül. További tag bevonása lehetséges.


A pályázóknak alaposan kell tájékozódniuk az érintett uniós programokról (2.1, 2.2, 2.3) a projektek sikere érdekében. A partnereknek az együttműködésüket egy kooperációs megállapodásban kell rendezniük.


5. A TÁMOGATÁS FORMÁJA ÉS MÉRTÉKE


A támogatás, mint vissza nem térítendő hozzájárulás adható.
Főiskolák, kutató- és tudományos intézmények és hasonló intézmények (Helmholtz-Központok és Fraunhofer-Társaság) 100%-os támogatásban részesülhetnek.


Vállalatok szolgáltatás központú iparágakkal max. 50%-os részfinanszírozást kaphatnak. BMBF elvek alapján min. 50% önrész biztosítása feltétel.


Jogosult német intézmények általában max. 80.000 Euro (plusz 20% projektátalányt főiskolák és egyetemi klinikák esetében) támogatást kaphatnak max. 24 hónapra két részletben. A második részlet az első projektszakasz sikeres kiértékelése után vehető igénybe.


A támogatás a következő támogatható kiadásokkal/költségekkel számol:

  1. Projektrésztvevők eszmecseréje, konzultációja
    Német projektrésztvevőkre érvényes:
    Oda- és visszautazás költségei (repülőjegyek: Economy Class) a partnerországba, valamint az ott tartózkodás, amely általányban 94 Euro/nap a szállásra, étkezésre.
    Német projektpartnereknek a belföldi projektutazások kiadásait/költségeket is finanszíroznak.
    Külföldi projektrésztvevők kiadások/költségek (pl. napidíj is) támogatására a következő érvényes: éves szinten maximálisan 2 hónap személyenként 104 Euro/nap, ill. 2.300 Euro/hónap támogatható (ha a tartózkodás 23-31 napig tart). Külön napokra a következő hónapban 77 Euro/nap fizetendő. Érkezési
    nap és indulási nap együtt egy napot tesz ki.
    Betegbiztosítási és adott esetekben más biztosítási díjakat a támogatottnak kell fizetnie, mivel ennek a költségét a fenti összegből kell fedeznie.
  2. Projektátalányok
    Főiskolák (állami és nem állami) és egyetemi klinikák (függetlenül a jogi formájától) kutatási céljukhoz kiegészítésként indokolt esetben még 20% projektátalányt igényelhetnek.
  3. Tárgyi eszközök
    A kutatási célhoz kapcsolódó tárgyi eszközök (készülékek, szállítás, szakirodalom, bérleti díj, megbízások stb.) támogatása csak rendkívüli esetben korlátozott mértékben lehetséges.
  4. Workshopok
    Bi- vagy multilaterális workshopok szervezéséhez igénybe lehet venni a támogatásból, pl. a külföldi vendégek szállására, Németországon belüli transzferre, étkezésre vagy helységek bérlésére. A támogatás összege a rendezvény nagyságától és a külföldi vendégek számától függ. Ezekben az esetekben nem fizetnek napidíjat. Indokolt kivételes esetekben az 1.1. pontban felsorolt országokban megrendezett eseményhez is igényelhető támogatás.
  5. Személyzeti költségek/-kiadások
    Projekthez kapcsolódó diák, adminisztratív és/vagy tudományos személyzet a német oldalon összesen 8 munkahónapra (teljes idő) támogatható.
    Alapvetően nem támogatható a szokásos alapfelszerelés, mint pl. irodaszerek, vagy kommunikációs eszközök, valamint labor- és számítástechnikai felszerelés.


6. EGYÉB

Ld. Részletes felhívás


7. PÁLYÁZATI ELJÁRÁS


7.1. Projektgazda/ központi koordinátor bekapcsolódása és a dokumentumok bekérése

Projektgazda:
Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V. (DLR) (Német Űrközponton belül) 4 Internationales Büro (nemzetközi iroda)
Heinrich-Konen-Straße 1
53227 Bonn
Internet: http://www.internationales-buero.de.

Illetékes kapcsolattartók:
Szakmai kapcsolattartó a nemzetközi irodában:


Dr. Hans-Peter Niller
Telefon: +49 2 28/38 21 14 68
Telefax: +49 2 28/38 21 14 90
E-Mail: Hans-Peter.Niller@dlr.de


Christian Schache

Telefon: +49 2 28/38 21 14 65
Telefax: +49 2 28/38 21 14 90
E-Mail: Christian.Schache@dlr.de


Adminisztratív ügyekben:

Derya Manda
Telefon: +49 2 28/38 21 18 96
Telefax: +49 2 28/38 21 14 90
E-Mail: Derya.Manda@dlr.de


Mindenképpen ajánlott a projektkoordinátor megkeresése. További és részletes információ tőlük kapható. A pályázatok beadása 2017. december 29-ig folyamatosan lehetséges.


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes


tt-iroda

DSC_2678_230x154.png
Nemzetközi együttműködés az oktatásban és a kutatásban Közép-Kelet- és Dél-Kelet-Európában – címmel jelent meg új pályázati felhívás

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Címkefelhő

14. Őszi Kulturális Fesztivál  BTK  Diplomaosztó  Egyetemi Tavasz  Egyetemi Élet  Egyetemi élet  Esemény  Fókusz  Irodalom  JGYPK  Kulturális Iroda  Kultúra  Kutatók Éjszakája 2009  SZTE Kulturális Iroda  SZTE Kultúrális Iroda  Sport  Szabadegyetem  TIK  TTIK  ZMK