2024. március 28., csütörtök

Biztosítás, kárrendezés 2018 számokban


 

A tavasszal indított új kárrendezési rendszer sikeresen vizsgázott. Még nem működik teljesen hiszen a megbízottak betanítása folyamatosan történik, a Klinikai Központ munkatársainak bevonása és végén kezdődött meg és a MODULO-ban fejlesztett kárrendező alkalmazás is év végére készült el. Reményeink szerint az új rendszer 2019-ben teljesedik ki így a következő év lesz az ami megmutatja az új folyamat igazi erősségét.

Bázisnak a 2017-es évet vettük alapul. Ehhez mérjük a 2018-as teljesítményt.

A legfontosabb mutatószámunk a kárhányad mely a kapott kártérítés és a befizetett díj hányadosa. Célunk ennek a hányadosnak a növelése hiszen ez azt jelenti, hogy nő a kifizetett kártérítési összeg ami annak a jele, hogy tudunk élni a biztosításunkkal és megtérülnek a káraink. A kárhányad háromszorosa lett a 2017-esnek és 6%-al haladta meg az elvárt szintet. 2019-re az elvárt szintet felemeltük.

 

karhanyad_2018

 

Második legfontosabb információnk a kárrendezés folyamatáról a teljes átfutási idő. Nem mindegy, hogy egy-egy jogos kártérítés több hónap elteltével érkezik meg a jogosult egységhez vagy rövid időn belül. 2017-ben az átfutási idő három hónap volt. Optimistán ezt megfeleztük és azt gondoltuk, hogy 45 napban határozzuk meg az elérendő értéket. Természetesen mi csak a saját oldalunkról tudunk hatást gyakorolni erre a mutatóra azzal, hogy gyorsan bejelentjük, megmutatjuk a kárt a kárszakértőnek és a bekért dokumentumokat gyorsan beszerezzük és elküldjük. A biztosítói oldalt csak közvetve tudjuk sürgetni. Folyamatosan figyeljük a folyamatban levő károk alakulását és heti rendszerességgel jelentéseket küldünk a biztosítónak a lezárásra váró károkról. Éves átlagban sikerült elérni a 40 napot.

 

atfutas_2018

 

Az új rendszer egyik jelentős eredménye, hogy a károk egy adatbázisba kerülnek melyből tetszőleges statisztikát lehet készíteni. A statisztikákból minden egység bármelyik pillanatban tájékozódhat arról, hogy melyik kára hol áll, mi történt vele, milyen dokumentumok születtek (ezeket megtekintheti, letöltheti) és mekkora kártérítést kapott. Természetesen az összes fontos dátum is rögzítésre kerül (kár ideje, bejelentés, szemle, dokumentum bekérés-elküldés, kár lezárás). Az adatbázisból az Egyetem vezetését tájékoztató tetszőleges felbontású lekérdezések is készíthetők.

 

megoszlas_2018

 

2019-re az új MODULO-s kár rendszer és a teljeskörű megbízotti rendszer kialakításával még jobb eredményeket várunk.

 

Ezúton is köszönjük a folyamatban szereplő kollégák munkáját.

Képgaléria

Műszaki Igazgatóság épülete

Elérhetőségek

Műszaki Igazgatóság
(Bejárat a parkoló felöli szárny áruházhoz közeli végén)