Figyelemfelhívás a klíma berendezések környezettudatos használatára.

A Szegedi Tudományegyetemen is javában zajlik a klímaszezon. A Műszaki Igazgatóság irányítása alatt működő Létesítményüzemeltetési és Gazdálkodási Iroda az alábbiakban felsorolt néhány környezettudatos magatartással próbál segíteni azzal, hogy a klíma berendezések üzemeltetése során hogyan tudunk energiát, pénzt megtakarítani valamint hogyan tudjuk környezetünket, egészségünket is megóvni.

Karbantartás, tisztítás, fertőtlenítés:

A klíma berendezéseket szezon előtt fertőtleníteni, tisztítani, karbantartani szükséges. A klíma berendezések karbantartása, tisztítása és fertőtlenítése több szempontból is nagyon fontos, hiszen ha nem figyelünk oda ezekre, akkor az a klíma berendezés idő előtti meghibásodását is okozhatja valamint egészségünkre is kockázatot jelenthet. Fontos tudni azt is, hogy a karbantartás elmaradásával egy idő után kellemetlen szagot áraszt a készülék, hiszen abban nagyon sok baktérium és kórokozó megtapad, melyek ugyanakkor egészségi állapotunkra is rossz hatással vannak. Ezen okok miatt is javasolt a szezon előtti valamint klíma szezon közben is 1-1 alkalommal, karbantartási munkát elvégeztetni a készüléken.

 

Egészségmegóvás:

A karbantartás mellett ugyanolyan fontos, hogy használat során a benti hőmérsékletet a külső hőmérséklethez igazítva állítsuk be. Hat maximum nyolc fokkal állítsuk hidegebbre a benti hőmérsékletet a kintinél. Például kint 34 fok van, 26-foknál ne állítsuk alacsonyabbra a hőfokot ezzel energiát is megtakarítunk, valamint egészségünket is védjük.

 

Környezettudatos, energiacsökkentő használat:

Klíma berendezéseket csak csukott nyílászárok esetében szabad üzemeltetni! Miért? Gondoljunk bele, hogy egy 90 légköbméteres iroda hűtésére a betervezett 2.6KW-os klímaberendezés 30 fokos külső hőmérsékletnél kb 1-2 üzemóra alatt 25-26 fokra tudja lehűti a benti hőmérsékletet. Ugyanezt az irodát nyitott ajtó vagy ablak esetén az említett teljesítményű klímaberendezés nem képes lehűteni a kívánt hőmérsékletre, hiszen a hűtött levegő azonnal távozik a nyílászáron. Ezzel nemcsak energiát pazarolunk, hanem a készülék a folyamatos üzemeltetése miatt -nagy valószínűséggel- idő előtt meghibásodik.

 

Tegyünk együtt a környezetünk, egészségünk megóvása érdekében. Felmerülő igényével vagy kérdésével keresse Sári Krisztián gépész műszaki ellenőrt a 5646 melléken vagy írjon a sari.krisztian{@}gmf.u-szeged.hu e-mail címre.

Képgaléria

Műszaki Igazgatóság épülete

Elérhetőségek

Műszaki Igazgatóság
(Bejárat a parkoló felöli szárny áruházhoz közeli végén)