Szegedi Tudományegyetem

 kultiroda_fejlec

Tevékenységek

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájának legfontosabb feladata, hogy az egyetemi polgárokat, legyenek azok hallgatók, oktatók vagy dolgozók, bevezesse a magyar és az európai művészetekbe, kultúrába. Közvetítse feléjük, hozza közel hozzájuk a kultúrát, a komolyzenét, a színházat, az előadó művészet különféle vállfajait, a könnyűzenét, a képzőművészetet. Biztosítsa, növelje az egyetemi kulturális élet megszokott színvonalát. Kifejezetten célja az egyetemi kulturális mozgások megismertetése a város lakosságával is.


Az iroda – és elődje, a Kulturális Titkárság - évekig koordinálta és nyilvántartotta az öntevékeny és művészeti csoportokat, pályázati figyelőrendszert működtetett, kiállításokat, hangversenyeket, előadásokat, művész-közönségtalálkozókat szervezett, helyi és országos adatbázist állított fel kulturális és szabadidős programokról. Azoknak, akik rendelkeznek valamilyen alkotói, előadói vénával, minden évben két alkalommal, a tavaszi és az őszi fesztiváljainkon lehetőséget biztosítanak a szereplésre, megmutatkozásra.

Mára az iroda olyan kulturális és erkölcsi tőkét jelent az egyetemnek, ami mögött több évtizedes munka és hagyomány áll. Intenzív, sok esetben országos szinten is kiemelkedő kulturális munka folyik itt. A mindennapi alaptevékenységük közé tartozik az információszolgáltatás, az egyetemi polgárok tájékoztatása a városban és az országban zajló kulturális rendezvényekről, programokról. Mivel közvetlen kapcsolatban vannak a város összes kulturális és közművelődési intézményével, klubokkal, civil szervezetekkel, azonnali tájékoztatást tudnak nyújtani bármilyen ezeken a helyeken megrendezett programról. A városi intézmények többsége helyszínt szokott biztosítani a Kulturális Iroda programjai számára. Pályázati figyelőrendszert működtetnek, bármelyik bejegyzett csoportnak, egyénnek megfelelő kiírást találnak, értesítik és segítenek pályázati anyagaik elkészítésében. A megfelelő infrastruktúrával rendelkező iroda, a képzett szakemberek, a folyamatos és élénk kapcsolattartás az önkormányzattal és a helyi intézményekkel így már évek biztosítja az egyetemi kulturális programok sikerét.

Az iroda kiszolgáló feladatokat is ellát. Az Aulában vagy a Rektori Hivatal tanácstermében rendezett konferenciák, előadások szervezőinek, fellépőinek rendezvényük ideje alatt teljes körű infrastruktúrát biztosítanak. Támogatják az olyan kezdeményezéseket, amelyek színesíthetik az egyetem és Szeged kulturális életét, és amelyek nem jöhetnének létre bizonyos infrastrukturális háttér nélkül.

Az iroda kiemelt rendezvénye az Őszi Kulturális Fesztivál és az Egyetemi Tavasz. Míg az előbbi fesztivál egy hónapig az egyetemi kultúrára koncentrál programjaival, a helyi előadókon kívül országosan jegyzett programok is megmutatkoznak, külföldi vendégművészek lépnek fel, addig a tavaszi rendezvény két-három hete főleg az egyetem tudományos életéből merít, az oktatók és hallgatók tudományos munkáját mutatja be a többi egyetemi hallgatónak, dolgozónak és a városi polgároknak. Az iroda célkitűzései között első helyen szerepelt, hogy minden évben biztosítson olyan fórumot, ahol az öntevékeny és művészeti csoportok nagyobb közönség előtt mutatkozhatnak be, hiszen a hallgatók tanulmányaik mellett sokszor olyan színvonalas művészi vagy tudományos kutató tevékenységet folytatnak, amellyel mindenképpen érdemes szélesebb rétegeket is megismertetni.

Az iroda minden évben szavalóversenyt és zenei versenyt hirdet az egyetem hallgatóinak és dolgozóinak, illetve alkotói (irodalmi vagy fotó) pályázatot is kiírnak. A pályázatok és előadói versenyek hagyományos díjátadó gálaműsorát minden év decemberében rendezik meg. Ezek a versenyek azért is fontosak, mert a hallgatóknak lehetőségük nyílik megmutatni tehetségüket különböző műfajokban, olyan képességeiket, amelyekre tanulmányaik folyamán nem derül fény, viszont ők és az iroda is szeretné megméretni, megmutatni a nyilvánosságnak.

A Szegedi Nemzeti Színházzal már régóta szoros az együttműködés. Több mint egy évtizede adja át az iroda a JATE, illetve az SZTE Közönségdíját minden évadzárón az egyetemi hallgatók szavazatai által kiválasztott színészeknek. Minden szeptemberben az iroda árusítja az Universitas Színházbérleteket az egyetem hallgatói és dolgozói számára.

Az SZTE Kulturális Irodának egy teljes munkaidejű és egy részmunkaidős állandó munkatársa van. Minden előkészítő és szervező tevékenységet ketten végeznek. Az egyes rendezvények lebonyolításában a nagyobb öntevékeny csoportok vezetői és tagjai is részt vesznek, valamint fontos megemlíteni a város közművelődési intézményeinek munkatársait, akik évről-évre befogadják programjaikat, és önzetlen segítségükkel járulnak hozzá a rendezvények sikeréhez. Kiemelten megemlítendőek a IH Rendezvényközpont, REÖK, a Millenniumi Kávéház és Klub, a Grand Café, a Szegedi Nemzeti Színház, a SZOTE Klub, a JATE Klub, a Belvárosi Mozi, a MASZK Egyesület munkatársai.












Őszi Kulturális Fesztivál



OKF_logo_23









Egyetemi Tavasz




ET_2024_02

Eseménynaptár




Rendezvénynaptár *