Szegedi Tudományegyetem

 kultiroda_fejlec

Történet


A József Attila Tudományegyetemen 1997. októberében rektori határozat hozta létre a JATE Kulturális Irodát, a JATE Kulturális Titkárság jogutódjaként. Az iroda feladata 1999. december 31-ig elsősorban az egyetemen bejegyzett öntevékeny csoportok munkájának koordinálása volt: a Kulturális Kuratórium pályázati rendszerének működtetése, próbatermek biztosítása, fellépési lehetőségek szervezése, az iroda infrastrukturális rendszerének biztosítása számukra, illetve egyre fontosabbá vált az önálló, a várost is érintő programok szervezése, lebonyolítása, országosan elismert művészek szegedi fellépéseinek, produkcióinak megszervezése.


Az újonnan alakult iroda első megmérettetése az 1997. október 15-17-i , a Kárpátok – A Mi Medencénk alcímet viselő II. Őszi Kulturális Fesztivál megszervezése és lebonyolítása volt, amelyen a határon túli magyar diákok is bemutatkozási lehetőséget kaptak. Az összművészeti fesztivál hatalmas közönségsikerrel és országos sajtóvisszhanggal zárult, ezért 1998-ban már egyhetessé bővülhetett, és népszerűségének köszönhetően az azóta eltelt évek alatt egy hónaposra nőtte ki magát.

A JATE-n hosszú múltra tekint vissza a különféle művészeti és öntevékeny csoportok szerveződése. Az első közülük, a máig eredményesen működő Szegedi Egyetemi Énekkar, 1925-ben alakult. 1999-ben 98 hivatalosan is bejegyzett csoport volt, ami az akkori egyetemi struktúrában egyedülállónak számított. Az öntevékeny csoportok közül több nemzetközi elismertségnek örvendett, az énekkaron kívül az Universitas Szimfonikus Zenekar, a Borica - Bálint Sándor Néptáncegyüttes, az azóta megszűnt Egyetemi Színkör, a Metanoia Színház, a Napfény Fotóklub, a Documentum Filmforgató Csoport vagy az angol nyelvű Our Group és a Scene House színházak. A művészeti egyesülések mellett egyre több olyan jellegű igen aktív hallgatói csoport jött létre, amely egy-egy tudományterülethez, esetleg egy-egy szemináriumi témához kapcsolódott, mint a Szegedi Történészhallgatók Egyesülete, az Európai Jogi Tudományos Diákkör, a Szegedi Finnugor Egyesület, a Magyar - Örmény Közös Múlt Kutatócsoport, a Barlangkutató Csoport, a Torday Emil Afrika Történeti Kutatócsoport vagy a Filozófiai Diákkör. Az iroda a bejegyzett egyetemi lapok, kiadványok (pl. Szegedi Egyetem, Pompeji, Aetas, Bölcső, Fosszília, Főnix) megjelentetését is támogatta, és közel húsz rock, jazz, blues és a könnyűzene egyéb műfajaiban zenélő egyetemi zenekarnak próbált rendszeresen koncertlehetőségeket teremteni a város és az ország egyetemi klubjaiban. Mára a hivatalosan bejegyzett egyetemi csoportok száma csökkent.

Az iroda kétségtelenül legnagyobb teljesítménye az idén már tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő Őszi Kulturális Fesztivál. Ez egy olyan összművészeti rendezvénysorozat, ami keresi az újdonságot, érdekelt a kultúra elevenségében, lehetőséget ad új embereknek, amelyen elismert nagyságok és feltörekvő újak egyaránt megjelennek. A sokszínűség és az értékállóság benne a különleges. Ezek a programok a legigényesebb komolyzenei koncertektől a színházi előadásokon, felolvasóesteken, kiállításokon keresztül a rock-koncertekig mindenféle műfajú rendezvényt magukba foglaltak. Olyan helyeken találkozhattak a fiatalok, ahol fontos beszélgetések zajlanak, amik alkalmasak a mindennapok eltöltésére, olyan kurzus helyszínei, ahol kicsit kitekinthetnek a belépők egy más, sokszínűbb világba.

 

Az iroda elsősorban tehát az egyetemi csoportok számára szervezi 1997 óta hagyományosan az Őszi Kulturális Fesztivált, de évről-évre meghív neves alkotó- és előadóművészeket is. Igyekeznek úgy összeállítani a programot, hogy minden korosztályt és érdeklődési kört kielégítsen.

A jelenlegi SZTE Kulturális Iroda elődje, a JATE Kulturális Titkárság még a JATE Hallgatói Önkormányzatával közösen szervezte meg az 1996. október 9-12-ig tartó 1. Őszi Kulturális Fesztivált, amely a szegedi felsőoktatás 75 éves jubileuma alkalmával rendezett ünnepségsorozathoz kapcsolódott. Ez a még csak négy napig tartó programsorozat olyan nagy közönségsikerrel zárult, hogy úgy gondolták, megpróbálnak hagyományt teremteni a rendezvényből. Nagyszerűnek tűnt az időpontválasztás, hiszen pont az október hónap az, amikor a város kevesebb programot kínál, viszont az évkezdő hallgatóknak még a vizsgák előtt idejük és kedvük is van igényes programokat látogatni, netán fel is lépni.

1997-ben már az újonnan megalakított JATE Kulturális Iroda rendezte meg a JATE Hallgatói Önkormányzat, illetve a Garaboncziás Egyesület közreműködésével október 15-17-én a 2. Őszi Kulturális Fesztivál, melynek a Kárpátok - A Mi Medencénk Diáktalálkozó alcímet adták. Ez a rendezvény ugyanis nemcsak a szegedi felsőoktatási intézmények hallgatóinak kínált bemutatkozási lehetőséget, hanem a határon túli magyar és más nemzetiségű diákok számára is, alkalmat teremtve egymás kultúrájának alaposabb megismerésére, a korábbinál jobb, közvetlenebb kapcsolatrendszer kialakítására. Többek között a fesztivál vendégei voltak a Kijevi Színművészeti Főiskola magyar növendékei, a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar, a kolozsvári Maszkura és Oedipus Quartett színjátszó körök, a kárpátaljai Credo együttes vagy a Kárpátaljai Néptánccsoport.

1998-ban október 5-12-ig tartott a 3. Őszi Kulturális Fesztivál. 14 helyszínen 68 produkció várta az érdeklődőket. Az iroda ekkor már egyre jobban igyekezett bevonni a város közművelődési intézményeit is. 1998-ban csatlakoztak a fesztiválhoz a Collegium Musicum orgonahangversenyek, amelyek azóta is szerves részét képezik a fesztiválprogramnak, és ekkor lépett fel először a későbbiekben visszatérő vendéggé vált Cotton Club Singers.

1999 májusában az iroda és a Szegedi Portugál Nyelvű Világ Egyetemi Társasága Öntevékeny Csoport szervezte meg az I. Szegedi Portugál Napokat, amelyen az akkori portugál nagykövet, Dr. Jo?o Carlos Bessa Pinto Versteeg is részt vett. 1999-ben október 1-12-ig került megrendezésre - immár a készülő integráció jegyében - a 4. Őszi Kulturális Fesztivál, mely már szorosan illeszkedett a „Szegedi Fesztiválváros” programsorozatához. A statisztikai számok is emelkedtek, már 19 helyszínen zajlott a 78 program, többek között.

2000. október 2-20-ig a Magyar Millennium hivatalos programjaként minden eddiginél színesebb programkínálattal várta az érdeklődőket a jubileumi 5. Őszi Kulturális Fesztivál. Ekkor már a Szegedi Tudományegyetem keretein belül zajlottak a programok az integrált karok hallgatói önkormányzatainak segítségével. A Millenniumi Kávéház is ekkortól lett a fesztivál egyik állandó és talán legnépszerűbb helyszíne. Ebben az évben lett a szegedi színházi díj, a Dömötör-díj kuratóriumának tagja az iroda vezetője, Tajti Gabriella.

2001 tavaszán a Gyilkosok éjszakája című José Triana-darab sikeres előadásait szervezte meg az iroda, közösen a Pinceszínházzal. Októberben 1-től 17-ig három héten át tartott a 6. Őszi Kulturális Fesztivál 22 helyszínen, 74 programmal és 98 fellépővel. Kiemelkedő program volt Mácsai Pál és Székhelyi József teltházas estje. Ekkor csatlakozott társrendezvényként az őszi fesztiválhoz a Szegedi Kamarazenei Fesztivál.

A majdnem egy hónaposra bővült 7. Őszi Kulturális Fesztivál 2002. október 1-21-ig tartott. A fesztivál ekkor lépte át az egyik százas határt: immáron 106 fellépő szórakoztatta a közönséget 23 helyszínen és 96 programon. Az iroda médiaszereplése is megnőtt, köszönhetően a szegedi írott és vizuális médiának. Emlékezetes előadások ebből az évből Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estje, Kárpáti Tibor grafikusművész Kass János által megnyitott első önálló tárlata, valamint az iroda meghívására lépett fel Szegeden először Jamie Winchester és Hrutka Róbert.

Ahogy a fentiekből is látszik, az elmúlt három fesztivál ideje alatt évről-évre bővült a programkínálat, így a 2003-as, 8. Őszi Kulturális Fesztivál 21 helyszínen 131 programmal és 129 fellépővel várta az érdeklődőket. Természetesen az egyetemi helyszíneken zajlott a legtöbb műsor, de ahogy ez elkezdődött 1998-ban, az iroda most is igyekezett minél több városi intézményt bevonni a rendezvénybe. Ezen a fesztiválon sikerült máig gyümölcsöző kapcsolatot kialakítani a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeummal, amelynek köszönhetően az iroda a múzeum tematikus fotókiállításait évről-évre Szegedre hozhatja. A Szegedi Nemzeti Színházzal közös munka volt Slawomir Mrožek: Emigránsok című kamaradarabjának színrevitele a szegedi Várban.

2003-ban az őszi fesztivál után novemberben a SZTEage – Szegedi Egyetemi Színpaddal közösen szereplőválogatást tartottak a 2004 tavaszán megrendezésre került István, a király egyetemi előadására. A válogatás után a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház között létrejött egy, azóta is virágzó megállapodás közös produkciók bemutatására.

Az István, a királyt 2004. április 19-én mutatták be, majd ezt követően április 22-én és április 23-án is játszották. A hatalmas helyi és országos sikernek köszönhetően, közkívánatra szeptemberben újabb négy előadást (szeptember 16-19.) fogadott be a színház. Minden előadás teltházas volt, és ősszel volt olyan előadásnap, amikor az egyetemista színészek a profikat is megszégyenítő energiával egy nap kétszer is színpadra vitték a darabot.

Az irodának is szerepe volt abban, hogy a 2004-es kapolcsi Művészetek Völgyében Szeged volt a meghívott vendégváros. Az iroda munkatársai szervezték és bonyolították le a szegedi programokat. A 9. Őszi Kulturális Fesztivált 2004. október 4-től 22-ig rendezték meg 25 helyszínen, 155 programmal és 124 fellépővel. A kilencedik fesztivál tematikus volt, hiszen a Nő köré szerveződtek a programok, ennek jegyében zajlott szó, zene és kép. Vendégünk volt többek között: Bódis Kriszta, Bertalan Ágnes, Hegedűs D. Géza, Zádory Édua, Bálint András, Rév Lívia, Carol Cass, Kulka János, Györgyi Anna, Karafiáth Orsolya. Ekkor kezdődtek a szegedi színházzal közös felolvasószínházi előadások is az Aulában.

A 2004-es évben új fesztivál született az egyetemen. Az SZTE Hallgatói és Közkapcsolati Igazgatósága és az EHÖK kezdeményezésére a Kulturális Iroda megszervezte és lebonyolította az 1. Egyetemi Tavaszt, április 13-tól április 26-ig. Ezen a tavaszi fesztiválon 27 helyszínen 101 fellépő 206 programmal szórakoztatta a nagyérdeműt. Az őszi rendezvénnyel ellentétben az Egyetemi Tavasz inkább a Szegedi Tudományegyetemen folyó tudományos munkára, illetve kari hallgatói rendezvényekre (ilyenek például a kari napok) koncentrál, lendületes és könnyed kulturális programokkal kísérve. A Tudományok Tere címet viselő, többnapos Dugonics téri programon egyetemi tanárok tartottak előadásokat, és egyetemi karok települtek ki a városlakók közé, mintegy nyílt egyetemet alkotva. A fesztivál megnyitó ünnepségén a Németországból érkezett Ulmi Egyetemi Szimfonikus Zenekar adott koncertet.

A 2005-ös év programjai József Attila születése 100. évfordulójának jegyében zajlottak. A 2. Egyetemi Tavaszt április 11-30-ig rendezték meg 42 helyszínen, 333 programmal és több mint 111 fellépővel. Ennek keretében már nemcsak az egyetem, hanem a városi lakosok számára is nagy sikerű szavalóversenyt szerveztek József Attila költészetéből. Júniusban az amerikai Harvard Egyetem 1858 óta létező Harvard Glee Club nevű kórusa adott koncertet az Aulában európai koncertkörútjuk egyik állomásaként. A 10. Őszi Kulturális Fesztivál október 3-30-ig tartott, és immáron egy teljes hónapot fedett le. Az időtartam növekedésével természetesen a többi mutató is megnőtt, 33 helyszínen 187 program várta a látogatókat, akiket 158 előadó szórakoztatott. A jubileumi fesztiválon olyan emlékezetes programokat láthatott a közönség, mint a Porcelánbaba című film premierje, amelyen a forgatókönyvíró, Lázár Ervin és a rendező, Gárdos Péter is részt vett. Emlékezetes volt még a String Trió koncertje, Altorjay Tamás és Oberfrank Péter orosz zenei estje, Oravecz Imre és Tolnai Ottó estje, Trill Zsolt és Tóth Ildikó felolvasószínháza, a Bárka Színház Mulatság című előadása, Mácsai Pál Örkény-estje, Jordán Tamás József Attila: Szabad-ötletek jegyzéke két ülésben című előadása vagy a Kaláka együttes lemezbemutató koncertje. Ettől az évtől lett az SZTE Kulturális Iroda a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.

Az iroda 2006-ban az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának, illetve Bartók Béla születésének 125. évfordulója jegyében szervezte meg a programokat. Az 56-os Emlékév rendezvényei 2006 márciusától novemberéig tartottak, az ennek a megszervezésére és lebonyolítására létrehozott 56-os Emlékbizottság munkájában a Kulturális Iroda is tevékenyen részt vett. A 3. Egyetemi Tavaszon (április 24-től május 12-ig) 28 helyszínen 229 program zajlott 199 fellépő részvételével. A fesztivál legkiemelkedőbb rendezvénye a négynapos Nemzetközi Kórustalálkozó volt, amelyet a Szegedi Egyetemi Énekkar fennállásának 80. évfordulójára szervezett az iroda a kórussal. A szegedi énekkar mellett fellépett Magyarországról a veszprémi, külföldről a brnói és az odesszai egyetem kórusa. A 11. Őszi Kulturális Fesztivál (október 1-31.) 38 helyszínen, 204 előadóval és 283 programmal várta az egyetemista és városi közönséget. A 2006-os fesztivál egyik legkiemelkedőbb eseménye volt az Utazás című 56-os témájú rockopera bemutatása. Ezt szintén a SZTEage – Szegedi Egyetemi Színpad tagjai adták elő, hatalmas sikerrel. A közönség és a sajtó szerint is ez volt az addigi Utazás-bemutatók közül a legsikeresebb.

2006. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján az iroda vezetője, Tajti Gabriella megkapta a Szeged Kultúrájáért Díjat és aranygyűrűt.

2007. április 16-tól május 10-ig már negyedik alkalommal került megrendezésre az Egyetemi Tavasz. 46 helyszínen 287 fellépő 389 programot biztosított a látogatóknak. A tavaszi fesztivál kiemelkedő programja volt a Milánó-Bicocca Egyetem kórusának koncertje, amelyen Rossini Kis ünnepi miséjét adták elő.


A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájának legfontosabb feladata, hogy az egyetemi polgárokat, legyenek azok hallgatók, oktatók vagy dolgozók, bevezesse a magyar és az európai művészetekbe, kultúrába. Közvetítse feléjük, hozza közel hozzájuk a kultúrát, a komolyzenét, a színházat, az előadó művészet különféle vállfajait, a könnyűzenét, a képzőművészetet. Biztosítsa, növelje az egyetemi kulturális élet megszokott színvonalát. Célja az egyetemi kulturális élet megismertetése a város lakosságával is.

Mára az iroda olyan kulturális és erkölcsi tőkét jelent az egyetemnek, ami mögött több évtizedes munka és hagyomány áll. Intenzív, sok esetben országos szinten is kiemelkedő kulturális munka folyik itt. A mindennapi alaptevékenységük közé tartozik az információszolgáltatás, az egyetemi polgárok tájékoztatása a városban és az országban zajló kulturális rendezvényekről, programokról. Mivel közvetlen kapcsolatban vannak a város összes kulturális és közművelődési intézményével, klubokkal, civil szervezetekkel, azonnali tájékoztatást tudnak nyújtani bármilyen, ezeken a helyeken megrendezett programról. A városi intézmények többsége helyszínt biztosít a Kulturális Iroda programjai számára. Pályázati figyelőrendszert működtetnek, bármelyik bejegyzett csoportnak, egyénnek megfelelő kiírást találnak, segítik pályázati anyagaik elkészítésében. Ellátják ajánlásokkal, tanácsokkal a pályázókat. A megfelelő infrastruktúrával rendelkező iroda, a képzett szakemberek, a folyamatos és élénk kapcsolattartás az önkormányzattal és a helyi intézményekkel így már évek óta biztosítja az egyetemi kulturális programok sikerét.

Az iroda minden évben szavalóversenyt és zenei versenyt hirdet az egyetem hallgatóinak és dolgozóinak, illetve alkotói (irodalmi vagy fotó) pályázatot is kiírnak. A pályázatok és előadói versenyek hagyományos díjátadó gálaműsorát minden év decemberében rendezik meg. Ezek a versenyek azért is fontosak, mert a hallgatóknak lehetőségük nyílik megmutatni tehetségüket különböző műfajokban, olyan képességeiket, amelyekre tanulmányaik folyamán nem derül fény, viszont ők és az iroda is szeretné megméretni, megmutatni a nyilvánosságnak.

A Szegedi Nemzeti Színházzal már régóta szoros az együttműködés. Több mint egy évtizede adja át az iroda a JATE, illetve az SZTE Közönségdíját minden évadzárón az egyetemi hallgatók szavazatai által kiválasztott színészeknek. Minden szeptemberben az iroda árusítja az Universitas Színházbérleteket az egyetem hallgatói és dolgozói számára.













Őszi Kulturális Fesztivál



OKF_logo_23









Egyetemi Tavasz




ET_logo_uj

Eseménynaptár

Rendezvénynaptár *