Bezár

Újság

Print - 2013. augusztus

Print - 2013. augusztus

2013. november 04.
12 perc

31. hét

(2013. július 29.-2013. augusztus 4.)

 

Keszthelyi-Szabó Gábor: Áttörtük a falat - ...Még egy költségmegvonás, és a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) minőségi romlás következik Keszthelyi- Szabó Gábor szerint. Az egyetem előző rektorát a mérnöki kar gazdasági rendbetételére kérték fel. Úgy vállalkoztam erre a feladatra, hogy megkerestek a kollégák. Korábban sok esetben a jó értelemben vett kihívások vezéreltek - mondja Keszthelyi -Szabó Gábor, az SZTE előző rektora, aki július 1-je óta a mérnöki kar dékánjaként dolgozik. Délvilág DOC PDF

Délmagyarország DOC PDF

 

 

31. hét

(2013.08.01.- 08.04.)

 

A Kecskeméti Főiskola is beszáll a lézerszakemberek képzésébe - ...A Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az MTA debreceni Atommagkutató Intézete mellett a Kecskeméti Főiskola is tagja annak a konzorciumnak, amelynek elsődleges célja, hogy a világviszonylatban is kiemelkedő fejlesztés, az új szegedi lézerközpont működéséhez biztosítsa a jól képzett szakembereket - olvasható Kecskemét Megyei Jogú Város honlapján . Az uniós támogatással megvalósuló projektben összesen 1 milliárd 50 millió forint áll rendelkezésre, hogy az ELI-ALPS kutatóintézet számára és az európai lézerfizikus-hiány enyhítésére kialakítsák az oktatási hátteret.

Petőfi Népe [DOC PDF]

 

Megfejtették a migrén okát - ...A Szegedi Tudományegyetem, az MTA-SZTE Idegtudományi Kutatócsoport, a Pécsi Tudományegyetem, illetve a Szentágothai János Kutatóközpont együttműködéséből született eredmények azt mutatják, hogy a rohamok alatt a vizsgált peptid koncentrációja jelentősen megemelkedik. A további kutatások eredményeként lehetőség adódhat újfajta migrénterápiák kidolgozására.

IPM (DOC PDF)

Heti Válasz [DOC PDF]

 

Szabó Gábor - A legkönnyebben a tehetséges diákok mennek külföldre, meg kell próbálni hazahozni őket - véli a Szegedi Tudományegyetem rektora. - Milyen felvételi időszakot zártak? - - 6200 hallgatót vettünk fel, ez a korábbiakhoz képest pár százzal kevesebb. A költségtérítéses hallgatók létszáma jelentősebben csökkent, az államilag finanszírozottaké pedig nőtt. Ennek okait a következő időszakban több szempontból elemezzük. Szegeden milyen szakok a legnépszerűbbek?

Figyelő (DOC PDF)

 

Bukásveszély - ...NYÁRI SZÉNSZÜNET - az iskolai pénzszűke sok évtizedes fokmérőjének kánikulai változatával kénytelenek megismerkedni a Szegedi Tudományegyetem oktatói, akiket augusztusban kéthetes szabadságra küld az intézmény. Az épületek többségét bezárják, az elektromos eszközöket lekapcsolják, mindezzel mintegy 80-120 millió forintot spórolva. Ők ezt még télen is megfejelik egy igazi szénszünettel , és várhatóan több intézmény követi majd a példájukat.

HVG (DOC PDF)

 

32. hét

(2013.08.05. – 08.11.)

 

Nyári szünet az SZTE-n - SZEGED. Augusztus 5-20. között zárva tart a Szegedi Tudományegyetem épületeinek nagy része. A betegellátás ebben az időszakban is folyamatos a szegedi klinikai és az egészségügyet szolgáló egyetemi épületekben. A Szegedi Tudományegyetemen - nem veszélyeztetve a betegellátást és egyéb folyamatosan ellátandó funkciókat - a műszakilag megengedhető minimumra állítják az energiafelhasználást idén nyáron is az oktatáshoz kötődő épületekben.

Délvilág (DOC PDF)

Délmagyarország [DOC PDF]

 

Harminc titkos dokumentumot fejtett meg egy szegedi doktorandusz - Harminc, titkosírással készült 16-17. századi latin és magyar nyelvű dokumentumot fejtett meg Vadai István irodalomtörténésszel együttműködve Vámos Hanna, a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának doktorandusza. A kutató azt tervezi, hogy a levéltárakban, könyvtárakban található kódolt levelek, könyvek feltöréséhez kulcsgyűjteményt állít össze és számítógépes programot készít. A doktorjelölt az MTI-nek elmondta, hogy 2010 nyarán kezdett el titkosírással készült dokumentumokkal foglalkozni Vadai István irodalomtörténésszel, aki húsz éve már megfejtett két ilyen iratot.

Hajdú-Bihari Napló [DOC PDF]

 

A megyei futball sztahanovistája - ...A 32 esztendős szakember óriási teherbírását bizonyítja, hogy májusban a Szeged 2011 három utánpótláscsapatát, a megyehármas Balástyát, a Szegedi AK NB I-es női együttesét, az SZTE EHÖK SE NB II-es futsalalakulatát, valamint a Bács-Kiskun megye harmadik vonalához tartozó Dunaszentbenedek labdarúgóit is irányította. Kezdek öregedni, ezért lemondtam néhány munkáról - számolt be mosolyogva a nyári fejleményekről Cserenkó Szabolcs, aki a Szeged 2011 tehetségeinek és szülővárosa, a Kalocsa melletti Dunaszentbenedek futballistáinak már nem tart edzéseket.

Délvilág (DOC PDF)

Délmagyarország [DOC PDF]

 

Magyar kutatók is részesültek a Starting Grants támogatásban - ...Magyarországról, a CEU Közép-Európai Egyetemről Kondor Pétert és a Szegedi Tudományegyetemről Berényi Antalt választották ki. - Az EU hétéves kutatási programja keretében ez volt az utolsó "Starting Grants". A következő pályázatra az új kutatási és innovációs keretprogram, a Horizont 2020 égisze alatt kerül majd sor. A Horizont 2020 jóval több pénzforrást irányoz elő az Európai Kutatási Tanács céljaira.

Élet és Tudomány (DOC PDF)

 

Indulhatnak az Eb-n - Szél Márta edző kitartó munkájának köszönhetően az SZTE EHÖK SE strandröplabdázói el tudnak indulni a ma kezdődő litvániai U20-as Európa-bajnokságon. Hiába nyerték meg tavaly a rangos ellenfeleket felvonultató dél-alföldi strandröplabda- bajnokságot, hiába végeztek a legalább három évvel idősebb párosok ellen ötödik helyen a felnőtt ob-n, az SZTE EHÖK SE két játékosa, Molnár Anna és Szabó Luca másfél hete még abban a hitben volt: anyagi gondok miatt nem indulhatnak a ma kezdődő U20-as Európa-bajnokságon.

Délmagyarország (DOC PDF)

 

33. hét

(2013.08.12. – 08.18.)

 

Állandó kiállítóhelyet remél a Plein Air - ...A Plein Air "atyja", Aranyi Sándor, a szegedi egyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz tanszékének vezetője az ünnepségen reményét fejezte ki, hogy a műtárgyakból állandó tárlat nyílhat Csongrádon. Ebben, úgy tudjuk, az önkormányzat is partner. A mostani kiállítás augusztus végéig látogatható. A tárlat augusztus végéig látogatható a Városi Galériában.

Délmagyarország [DOC PDF]

 

Jövedelmező üzlet a gólyatáborok szervezése - ...A Szegedi Tudományegyetem gólyatáborának Facebook-eseményén a hök például nyereményjátékokat hirdet támogatói megbízásából. - Egy nagyobb egyetem gólyatáborába több száz fiatal jelentkezhet, a cégek ezért örömmel szánnak rájuk marketingköltségükből - mondta a Corvinus Egyetemen egykor aktív forrásunk. Itt a gólyák rendezvényeit egyébként nem a hök, hanem egy külön diákszervezet, az Öntevékeny Csoportok Irodája szervezi.

Magyar Nemzet (DOC PDF)

 

Kitüntető cím a főigazgatónak - Dél-Alföld Címzetes egyetemi docens kitüntető címet adományozott a Szegedi Tudományegyetem szenátusa dr. Svébis Mihálynak, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatójának a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja előterjesztésére. A főigazgató a napokban vehette kézhez az elismerést.

Petőfi Népe (DOC PDF)

 

"Nemcsak a homeopátia, az alternatív orvoslás egyéb ágai is hatástalanok" - ...A Semmelweis Egyetem anatómiai intézetében, az Egyesült Államokban és Németországban is kutatott, mielőtt elszerződött a Szegedi Tudományegyetemre, ahol az Orvosi Biológiai Intézet igazgatója, tanszékvezető egyetemi tanára. Az 52 éves szakember missziója a népnevelés, sokat ír és beszél többek között arról is, hogy a "csodagyógymódok" miért tudománytalanok és hatástalanok.

HVG (DOC PDF)

 

Szeged várja a lézereket - ...A 2011-ben kezdődött szegedi lézeres projekt előkészítése ez év augusztusában zárul - egy tegnapi konferencián már a projekt eddigi előkészítő munkáit értékelték a Tisza-parti városban. Ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, a magyar kormány idén tavasszal végre elküldte a beruházás támogatási kérelmét Brüsszelbe, majd július elején már arról érkezett hír, hogy a Szegedi Tudományegyetem vezette konzorcium 1 milliárd 50 millió forint támogatást nyert az Európai Unió társfinanszírozásával az ELI (Extreme Light Infra structure) projekttel is összefüggő képzési és K+F feladatokra.

Népszabadság

 

100 éve született Szőkefalvi-Nagy Béla - Születésének 100. évfordulója alkalmából ötnapos nemzetközi konferencián tisztelegnek magyar és külföldi tudósok a szegedi matematikusiskola meghatározó alakjának, a sziporkázó egyéniségű tanárnak, a funkcionálanalízis nemzetközi hírű művelőjének, Szőkefalvi-Nagy Béla akadémikusnak az emléke előtt Szegeden. A Magyar Tudományos Akadémia és a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete által rendezett eseményen az egybegyűlteket Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke köszöntötte.

Élet és Tudomány

 

34. hét

(2013.08.19. – 08. 25.)

 

Jövő Hídja rendezvények sikeres start-up vállalkozásokkal - Rendezvény A Szegedi Ifjúsági Napok és a Debreceni Virágkarnevál látogatói is részt vehettek a Jövő Hídja rendezvénysorozat eseményein. Augusztus 20-án a szegedi helyszínen, a Szegedi Tudományegyetemen fejlesztett, díjnyertes levegőhajtású pneumobil versenyautók, digitális légifelvételező rendszer és fotoakusztikus hazugságmérő mellett az Innovációs Verseny győztes, KITT-E is bemutatkozott, ami óriási sikert aratott.

Világgazdaság

Napi Gazdaság

 

Olimpia nélkül is boldog nyár - ...A magyar csapat edzője Vincze Balázs, az A-Híd Szeged VE trénere volt, míg az együttesben három szegedi kötődésű pólós, a szentesi S omogyi Balázs, valamint az A-Hídban játszó Juhász Zsolt és Tóth Márton szerepelt. 2. KALMÁR ISTVÁN. A szegedi Kalmár István (SZTE- EHÖK SE) ezüstérmet szerzett a kolumbiai Világjátékokon. A 115 kilogrammos szumós úgy lett második, hogy gyakorlatilag senkitől sem kapott ki a nem olimpiai sportágak Caliban zajló világversenyén, mivel az elődöntő után Achilles-ín- szakadást szenvedett, így a finálét ki kellett hagynia.

Délmagyarország

 

Az Év Gyógynövénye - ...A telefonvonal túlsó végén Dr. Csupor Dezső, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának vezetője, a Szegedi Tudományegyetem oktatója. Címkék: Szabó György, tea, kivonat, gyógyszer, hatás, népi hiedelem, Szabó Zsigmond, léböjtkúra, hit.

Kossuth Rádió - Napközben

 

Hat hét a szezonrajtig - SZEGED. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elkészítette a 2013-2014- es szezon sorsolását a férfi NB I A csoportjában - a végleges meccsidőpontok a szeptember 3-i egyeztetés után derülnek ki. A Naturtex-SZTE-Szedeák számára hat hét múlva indul a szezon, Bonifert Domonkos és Simándi Árpád együttese a Pécs otthonában kezd majd. Az első hazai összecsapásra október 9-éig, szerdáig kell várni, akkor a címvédő Alba Fehérvár érkezik az újszegedi sportcsarnokba.

Délvilág

Délmagyarország

 

35. hét

(2013.08.26.- 08.31.)

 

Népszerű a Kémikus Tudáspresszó - Egyre többen érdeklődnek az SZTE természettudományos képzései iránt. Köszönhető ez az olyan kezdeményezéseknek, mint a Kémikus Tudáspresszó, amely középiskolás diákok körében népszerűsíti a kémiát. Érdekes kémiai kísérleteket végezhettek azok a diákok, akik részt vettek a Kémikus Tudáspresszó programjain. A TÁMOP-os pályázatból megvalósuló, tudománynépszerűsítő programot Németh Veronika, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék gyakorlati oktatója, valamint Körtvélyesi Tamás egyetemi docens vezényelte.

Délvilág

Délmagyarország

 

Kálvin János és a hitelezés erkölcse - ...Kálvin János tulajdonképpen a kapitalizmus megteremtője, ha azt nézzük, hogy más kortársaival szemben bizonyos korlátokkal ugyan, de elfogadta a kamatszedést - erről beszélt előadásában a Biblia és a gazdaság című, Szegeden megrendezett nemzetközi konferencián Kovács György. A Szegedi Tudományegyetem docense a hétvégén zárult eseményen arra is kitért, hogy a kereskedelmi szempontból kevésbé mozgalmas Gutenbergben élő Luther Márton sokkal konzervatívabban gondolkodott a témában, mint a gazdasági centrumszerepet betöltő genfi Kálvin.

Magyar Nemzet

 

Migrén - ...Riport hallható Vécsei Lászlóval a Szegedi Tudományegyetem neurológiai klinikájának igazgató professzorával. Címkék: szegedi, pécsi, szakfolyóirat, ideggyógyász, aminosav, vércukor, inzulin, peptin, fájdalom.

Kossuth Rádió

 

Tudáskapuban a fiatal agykutató - SZEGED. Hogyan került "hullámhegyre" Berényi Antal? Az ifjú agykutató milyen lépésekkel és tervekkel hozza létre az MTA-SZTE Lendület Oszcillatorikus Neuronhálózatok Kutatócsoportot? Többek között erre is választ ad a Tudáskapu. Hullámhegyen az ifjú tudós - - SAJÁT AKADÉMIAI KUTATÓCSOPORTOT VEZET, TÖBBSZÖRÖS PÁLYÁZATI NYERTES BERÉNYI ANTAL - - Az agykutató Berényi Antal két és fél éves amerikai posztdoktori ösztöndíjas időszakának eredményeit három jelentős publikáció, műszerfejlesztés fémjelzi.

Délvilág

Délmagyarország

 

Ismét a világelitben a szegedi egyetem - A Szegedi Tudományegyetem megőrizte pozícióját a legjobb felsőoktatási intézmények nemzetközi rangsorában. A legjobb ötszáz között hazánkból csak a szegedi universitas és az ELTE szerepel a kínai Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2013-as listáján - adja hírül a www.u-szeged. hu. - A nemzetközi felsőoktatási rangsort 2003 óta állítja össze a sanghaji Jiao Tong University: az oktatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét, a publikációk számát és idézési gyakoriságát értékelik százpontos rendszerben, ezen szempontok alapján mérik össze a világ legkiválóbb felsőoktatási intézményeit.

Délvilág

Délmagyarország

 

Jelentős magyar fejlesztés - ...A betegség feltérképezésére és eredményes, költséghatékony vizsgálatára, valamint kezelésére magyar mérnökök és orvoskutatók vezetésével új, integrált valós idejű képalkotó technológiát fejlesztett ki a GE Healthcare budaörsi kutató-fejlesztő központja és a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központja. - A rendszer egyesíti a 3D-s rotációs angiográfiával, CT-vel vagy MR-berendezéssel készített háromdimenziós szívmodellt a valós idejű röntgenfelvétellel, majd ehhez a szív elektromos jeleit társítja.

Metropol - Budapest

 

Nemzetközi rutint szereztek - *A SZTE EHÖK STRANDRÖPLABDAPÁROSA 17. LETT AZ U20-AS EB-N - - A SZTE EHÖK SE strandröplabdapárosa, Molnár Anna és Szabó Luca 17. helyen végzett a litvániai U20-as Európa-bajnokságon. Edzőjük, Szél Márta elégedett a teljesítménnyel, hiszen a magyar duó nemzetközi rutin nélkül utazott a kontinensviadalra. Mint korábban beszámoltunk róla, Szél Márta kitartó munkájának köszönhetően az SZTE EHÖK SE strandröplabdapárosa, Molnár Anna és Szabó Luca elindulhatott az U20-as Európa-bajnokságon.

Délvilág

Délmagyarország

 

Nemzetközi konferencia - SZEGED. Sapiens Ubique Civis - Szeged 2013 címmel nemzetközi konferenciát szervez PhD-hallgatók számára a Szegedi Tudományegyetem Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszéke augusztus 28. és 31. között. A rendezvény célja, hogy olyan fiatal szakemberek ismerjék meg egymást, akik különböző területeken folytatnak kutatást. A konferencián elhangzó előadásokat egy később megjelenő tudományos magazinban publikálják majd.

Délvilág

Délmagyarország

 

Kénhidrogént mérő műszereket exportál a Hilase - ...Ebből a pénzből a Szegedi Tudományegyetem, a Mol Nyrt. és a Videoton Holding Zrt. közreműködésével fejlesztette ki a műszert, amelynek az az újdonsága, hogy az EU által megengedett határkoncentrációnál tízszer jobb érzékenységű. Vagyis a nagyon kis mennyiségű kénhidrogént is képes jelezni. A műszert - az érzékenysége miatt - elsősorban tengeri, illetve szárazföldi olajfúrótornyokon, valamint olajfinomítókban használják

Fejér Megyei Hírlap

Dunaújvárosi hírlap

 

Pótfelvételi: ezeken a szakokon húzták a legmagasabb ponthatárt - ...Szegedi Tudományegyetem, spanyol (levelező) 444 - - Az alapszakok közül idén is a gazdálkodási és menedzsment volt a legnépszerűbb - a magyar nyelvű, nappali képzésen a legmagasabb ponthatárt a Nyugat-magyarországi Egyetemen húzták: 408 pontot kellett gyűjteniük a felvételizőknek. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 354, a Pécsi Tudományegyetemen 274, a Debreceni Egyetemen pedig 244 volt a ponthatár.

Magyar Nemzet


Már fészkelnek a szegedi gólyák - Albérletkereséssel, a diákigazolvány rendezésével telik ez a hét a Szegedi Tudományegyetemre nyáron felvett elsősöknek. A várossal és egymással ismerkednek a gólyák. - Kedden érkeztem, sok mindent kellett elintéznem a beiratkozós hét előtt - mondta Horváth Kitti. A tanulmányait a szegedi egyetemen hétfőn kezdő lánnyal az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) találkoztunk tegnap, a diákigazolványát intézte.

Délvilág

Délmagyarország

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek