Bezár

Újság

Print - 2013. november

Print - 2013. november

2013. november 15.
21 perc
 

48. Hét

(2013.11.25.-2013.12. 01.)

 

Jakab Éva nívódíja - ...Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar professzora a szellemi alkotások védelmével foglalkozó könyvével nyerte az Akadémiai Nívódíjat. Idén összesen tíz, a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott és az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent könyv, szótár, illetve folyóirat szerzője és szerkesztője vehette át az elismerést. Délvilág DOC PDF Délmagyarország DOC PDF

 

Szolgáltatnak a kutatásnak - ...A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár új főigazgatója szerint projektjellegű munkaszervezésük lényege, hogy az olvasó minden segítséget megkapjon, ami szükséges és elégséges a munkájához. - Naponta átlagosan 2-3 ezer olvasó fordul meg a másfél millió kötetes Klebelsberg Könyvtárban. Az SZTE egyesült bibliotékája 2004-es születése óta Magyarország legnagyobb felsőoktatási integrált könyvtára. Újításai közül a 2011-ben bemutatott Mobilweb lényege, hogy a könyvtár bizonyos szolgáltatásai iPhone, illetve Android típusú telefonok böngészőire optimalizált módon is elérhetők.

Délvilág  DOC PDF Délmagyarország DOC PDF

 

Festéket vizsgáltak a mikrobiológusok - ...Ha ezek számát csökkentjük a légtérben vagy a felületeken, akkor ezzel a direkt fertőzési láncot megszakítjuk - kezdi magyarázatát Nagy Erzsébet, az SZTE Általános és Orvostudományi Kar Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet egyetemi tanára. - Az egészségügyi intézményekben nagy a jelentősége a mikroorganizmusok, főleg az úgynevezett kórházi baktériumtörzsek kiküszöbölésének. A különböző egészségügyi beavatkozások miatt sérült betegek ugyanis különösen fogékonyak egyes kórokozókra.

Délvilág DOC PDF Délmagyarország DOC PDF

 

Újabb ranglistás siker - A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPÉRŐL AZ SZTE REKTORHELYETTESE - - Minden jelentős nemzetközi rangsorban szerepel a Szegedi Tudományegyetem. A tudományos és innovációs rektorhelyettest, Varró Andrást a magyar tudomány ünnepéről, a kutatók hazai és nemzetközi megítéléséről is kérdeztük. - Egy kutatóegyetemen, mint amilyen a szegedi universitas, egész évben a tudománnyal foglalkoznak a tudomány művelői. Ennek megvannak a szokásos és elvárt lépései: a PhD-képzés, a kutatás megszervezése, az eredmények interpretálása, a közlemények megírása, a konferenciák szervezése, illetve az azokon való részvétel, az innovációs lánc elindítása a gazdaság számára - sorolta Varró András.

Délvilág DOC PDF

Délmagyarország DOC PDF

 

Szobrot kapott Vántus István - A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának első emeletén Hollós Máté zeneszerző, a Vántus István Társaság elnöke avatta fel Vántus István mellszobrát tegnap. Az 1992-ben elhunyt zeneszerzőről Miholcsa József erdélyi szobrászművész mintázta meg a szobrot. A Vántus István Kortárszenei Napokon csütörtökig közel 300 muzsikus lép fel.

Délvilág DOC PDF Délmagyarország DOC PDF

 

 

Az ELTE az egyetemek élén - ...A dobogó harmadik helyén a Szegedi Tudományegyetem áll. Ezt követi a Pécsi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, majd a Semmelweis Egyetem. A sorban a Károli Gáspár Református Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pannon Egyetem következik.

Népszabadság DOC PDF

 

Mobilos képzés az SZTE-n Az országban egyedülálló mobilos képzés indul a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció- és médiatudomány szakán. A négyszemeszteres speciális képzés a Magyar Telekom közreműködésével valósul meg. A mobilkommunikációs és közösségi médiás ismereteket nyújtó képzésben elismert szakemberek segítik a hallgatókat. Délvilág DOC PDF

Délmagyarország DOC PDF

 

Továbbra is az SZTE a legjobb vidéki egyetem - Továbbra is előkelő helyre sorolta a Szegedi Tudományegyetemet a HVG Diploma 2014 című kiadványában. Az eduline.hu által is közzétett rangsort a klasszikus tudományegyetemek: az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pannon Egyetem vezetik.

Új Dunántúli Napló DOC PDF Tolnai Népújság DOC PDF  Délvilág DOC PDF Délmagyarország DOC PDF

 

PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS - ...Összesítésben a második helyen a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara végzett, harmadik helyre pedig a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara került. Az alapképzési szakon szerezhető szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: programtervező informatikus. A képzési idő 6 félév. - A képzés célja: Egyrészt, hogy a hallgatók a diploma megszerzéséig megfelelő elméleti és gyakorlati tudást halmozzanak fel a következő képzési szint elvégzéséhez, másrészt azok a szakemberek, akik az elhelyezkedés mellett döntenek, megfelelő ismerettel rendelkezzenek a szoftverorientált információs technológiai eszközök és rendszerek létrehozására, bevezetésére, működtetésére, szervizelésére, fejlesztésére, alkalmazására.

Heti Válasz DOC PDF  Heti Válasz DOC PDF Heti Válasz DOC PDF Heti Válasz DOC PDF

 

Fontos dolgok - ...A szegedi rektor a legújabb, a felsőoktatást érintő megszorítással kapcsolatban úgy fogalmazott: fel voltak készülve arra, hogy valamekkora összeget be kell majd fi zetniük, csak azt nem tudták, mikor utasítja őket erre a minisztérium. Szabó Gábor szerint meglepő, hogy más egyetemeket sokkolt az újabb elvonás, hiszen egy májusi kormányhatározatból már tudni lehetett, melyik intézménytől mennyit terveznek elvonni. Népszabadság DOC PDF

 

Halász Tibor Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott - ...Szegedről Halász Tibor, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatója a fizikatanároknak járó egyik díjat kapta meg. Halász Tibor előadásokat tart nemzetközi találkozókon is, aktív munkatársa az Öveges József Országos Fizikaversenyek elnevezésű rendezvénynek. Országosan elismert munkásságát a korábban a magyar kultúra napja alkalmából kapott Apáczai Csere János-díjjal köszönték meg, a szakma pedig Mikola- díjjal jutalmazta.

Délvilág DOC PDF  Délmagyarország DOC PDF

 

MODERN PEREGRINÁCIÓ (Melléklet - Felsőoktatási rangsor 2013) - ...A program öt legnépszerűbb felsőoktatási intézménye a Semmmelweis Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tbdományegyetem. Miért jó nekünk, ha külföldiek tanulnak magyar egyetemeken? - - A program célja, hogy segítse az országmarketinget és az egységes képviseletet. Az orvostudomány mellett olyan területek népszerűsítésében is segítünk, amelyek nemzetközileg Heti Válasz DOC PDF



47. Hét

(2013.11.18.-2013.11. 22.)

 

 

Átadták a megyei Prima díjakat - Három Csongrád megyei Prima díjat adott át a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szombat este Szegeden, a Tisza Szálló koncerttermében, ünnepélyes külsőségek között. A díjazottak: Mészáros Antal, a 25 éves hódmezővásárhelyi Csomiép Kft. ügyvezető igazgatója, Neményi Béla Péter, az SZTE vásárhelyi Mezőgazdasági Kara nyugalmazott testnevelő tanára, edzője, kollégiumi vezetője, valamint a szegedi Akropolisz Táncszínház.

Délvilág DOC PDF  

Délmagyarország DOC PDF

 

A szakszervezet támogatja a felsőoktatási stratégiát - ...Mi mindenesetre bizakodók vagyunk" - fogalmazott a Szegedi Tudományegyetem rektora. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere - miután a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával egyeztetett a hét közepén - kifejtette, azt szeretnék, hogy a kormány mielőbb tárgyalja meg a munkaanyagot. Információink szerint a felsőoktatási stratégiát a kormány november 27-i ülésén tűzi napirendjére. Minden régióban legyen egy többkarú egyetem, amely köré főiskolák szerveződhetnek - javasolja az érdekképviselet (képünk illusztráció)

Magyar Hírlap DOC PDF

 

A nőkért és a tudományért - ...Dr. Nagy Nikoletta, a Szegedi Tudományegyetem kutatója két tudományág, a genetika és a bőrgyógyászat ötvözésével igyekszik megállapítani a bőrgyógyászati ritka betegségek kialakulásának valószínűségét. Munkája során az eddig csak tüneteikről azonosított bőrbetegségek genetikai hátterét vizsgálva új dimenziókat nyitott meg a kórképek felállításában és a lehetséges terápiás lehetőségek kidolgozásában. - Az idei év legfiatalabb díjazottja Rokobné dr. Révész Ágnes.

Gyöngy DOC PDF

 

Sámán sámán hátán - Az első magyarországi sámánkonferencia kezdődik ma délelőtt 9 órakor Sámán sámán hátán címmel a szegedi egyetem bölcsészettudományi karának konferenciatermében (Egyetem utca 2.). Az előadás-sorozatot az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoportja és az egyetem vallástudományi tanszéke szervezi.

Délvilág DOC PDF

Délmagyarország DOC PDF

 

A japán csoda Ezzel ismertette meg hallgatóit tegnap - ...A bonyhádi Petőfi-gimnázium tanára a szegedi egyetemnek is oktatója. Néhány éve ösztöndíjasként járt a távol-keleti országban, s akkor szerzett élményeiről, ismereteiről beszélt a hallgatóságnak, akik emellett az origamit is kipróbálhatták.

Tolnai Népújság DOC PDF

 

Vélemények a duális képzés újdonságairól - ...A felnőttképzést hátrányosan érintő változásokat ismertette dr. Farkas Éva, a Szegedi Tudományegyetem Felnőttképzési Intézetének egyetemi docense. A finanszírozás továbbra is jelentős mértékben a cégekre és az egyénekre hárul, melynek hosszú távú kedvezőtlen hatása lehet a munkavállalók tudásának fejlesztésére az új eljárások követésére, ezáltal a cégek versenyképességére. Információ: www.pbkik.hu/szakkepzes- mesterkepzes

Új Dunántúli Napló DOC PDF

 

Tanuljon nyelveket! - ...A szegedi egyetem hallgatóinak a nyelvi felkészülésben az SZTE Idegennyelvi Kommunikációs Intézet (IKI) nyújt segítséget. A térítésmentes és térítéses általános és szaknyelvi, valamint nyelvvizsga-előkészítő kurzusok kínálata széles. Sőt: az intézményen belül biztosítják a különféle nyelvvizsgák letételét. Az IKI nyitott: szolgáltatásait az SZTE hallgatóin kívül is igénybe vehetik a tanulni vágyók. A választható idegen nyelvek: angol, francia, latin, német, olasz, orosz, román, spanyol, szlovák, szerb, horvát, finn, észt. - Délvilág DOC PDF

Délmagyarország DOC PDF

 

A közösségi főiskolák hiányt pótolnának - ...Így a szegedi egyetem rektora az MRK képviseletében vesz részt nemzetközi fórumokon, illetve teszi hozzá javaslatait a hazai felsőoktatás átalakítási tervéhez. - Nem varázslat lenne ez! A felsőoktatási intézmények átláthatatlan rendszerű bázisfinanszírozásával szemben világos elvek alapján történhetne majd az állami támogatás elosztása. A mostani javaslat szerint a források 70 százalékát a hallgatói létszám, míg 30 százalékát a tudományos normatívák alapján lehetne megszerezni.

Délvilág DOC PDF  

Délmagyarország DOC PDF

 

13 új egyetemi tanár - AZ SZTE 6 KARÁN NŐTT A PROFESSZOROK SZÁMA. Magyarország köztársasági elnöke egyetemi tanár munkaköri címet adományozott a Szegedi Tudományegyetem alább felsorolt oktatóinak. 2013. augusztus 1-jétől kinevezett egyetemi tanár: a Bölcsészettudományi Kar Szociológia Tanszéken Pászka Imre. 2013. szeptember 1-jétől kinevezett egyetemi tanár: az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetében Sáry Gyula, a Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központban Novák Zoltán, az Orvosi Genetikai Intézetben Széll Márta; a Bölcsészettudományi Kar Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszéken Albert Sándor, a Középkori Egyetemes Történeti Tanszéken Zimonyi István, a Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszéken Koszta László, az Orosz Filológiai Tanszéken Szőke Katalin; a Fogorvostudományi Kar Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszéken Minárovits János; a Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerkémiai Intézetben Forró Enikő; a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Ének-zene Tanszéken Maczelka Noémi; a Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszéken Stachó László, az Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszéken Unger János.

Délvilág DOC PDF

Délmagyarország DOC PDF

 

Támogat a Tehetségpont - ...Az SZTE Tehetségpont tudatosan keresi a gazdasági élet elkötelezett szereplőit, hogy támogassák a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit. Ma a Szent-Györgyi Albert Agóra 2. emeleti szemináriumi termében veheti át 11 hallgató az elnyert támogatását az SZTE Tehetségpont által szervezett SZTE Science Café tudománynépszerűsítő sorozat előadása előtt. Az SZTE diákjait támogató cégek sorába lépett immár a Ferroép, a Te-Di Trade, a Goodwill Pharma, a Givaudan és a Szegedi Vízmű.

Délvilág DOC PDF  

Délmagyarország DOC PDF

 

ÉLETÜNK A STRESSZ ÁRNYÉKÁBAN - ...A Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikáján, dr. Kálmán János professzor Alzheimer-kórral foglalkozó kutatócsoportjában éppen az utóbbiakból kiindulva vizsgáljuk a stressz és depresszió, valamint a neurodegenaratív betegségek közötti összefüggést. Talpsokk, csőbehúzás és társai - A kísérletes kutatásokban leggyakoribb Wistar-patkányokat 21 napon keresztül különböző stresszhelyzeteknek tettük ki. Az ideális állatmodell képes reprodukálni a stresszválaszt, a betegség természetes lefolyását.

Élet és Tudomány DOC PDF

 

Gépfejlesztés és lézerklinika - ...A DEAK Zrt. megbízásával, a Szegedi Egyetem Bőrklinikájával közösen hatékonysági vizsgálatokat is végeztek alakformáló-fogyasztó készülékükön, így a hatásosság ma már klinikailag igazolt. DR. VARJU GÁBOR - - 48 éves, a Szegedi Orvostudományi Egyetemen végzett - - A Dr. Derm Equipment Kft. alapító-tulajdonosa és ügyvezetője. Szabadidejében szívesen űz szezonális sportokat, rendszeresen úszik. Két fia van, felesége közgazdász, aki a cég tevékenységében vesz részt.

Figyelő DOC PDF

 

Listás választás - ...Az intézmények között egyébként az ELTE lett az első, a Budapesti Corvinus Egyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet megelőzve. - A Közgáz hallgatói a műegyetemiekkel holtversenyben lettek elsők a hallgatói rangsorban, hajszállal megelőzve az ELTE-t. A kari rangsorban a Corvinus Gazdálkodástudományi Kara (GTK) toronymagasan vezeti a listát, minden vizsgált mutatóban a legjobb három között van, ezen belül az élen áll a jelentkezők számát tekintve is, ráadásul a legtöbb olyan diák is ide igyekezett, aki középiskolai versenyen helyezést ért el.

HVG DOC PDF

 

Akadémia és verseny - AZ SZTE SZENT-GYÖRGYI ALBERT TANULMÁNYI VERSENYÉHEZ A SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIA IS KAPCSOLÓDIK. November 29-én és 30-án az ország legjobb biológiatanárait és legkiválóbb diákjait látja vendégül a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány. Kétnapos programjukba a Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny résztvevői is bekapcsolódnak. A november 29-i vetélkedőn a természettudományok mellett a humán tudományok is komolyabb szerepet kapnak.

Délvilág DOC PDF

Délmagyarország DOC PDF

 

 

A szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra - A szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra és az újvidéki székhelyű Vojvodina Choral Association (Voca) az IPA Musicbridge - Zene-híd pályázat keretében ünnepi hangversenyt rendez ma 19 órától a Rókusi templomban. Ősbemutatóként hangzik el az SZTE Zeneművészeti Kar dékánjának, Tóth Péter zeneszerzőnek Pax et bonum című, latin források szövegére írt kórusműve az SZTE JGYPK Argenteus vegyeskara (képünkön) előadásában.

DélvilágDOC PDF

Délmagyarország DOC PDF

 

Tudatosabbak a végzősök - ...A Szegedi Tudományegyetemhez (SZTE) tartozó valamennyi kar képviselőivel találkozhattak tegnap az érdeklődők az intézmény nyílt napján. Sokan csak nézelődni jöttek, mert már eldöntötték, merre tovább. - Négy karnak a standját látogattam meg, de csak érdeklődtem. Már van határozott célom, ez a pedagógusképző, a rekreáció szak - mondta tegnap a szegedi egyetem nyílt napján Pavlovics Bence. A végzős gimnazistával az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) rendezett egész napos eseményen találkoztunk.

Délvilág DOC PDF

Délmagyarország DOC PDF

 

Hazánkat sem kímélik a katasztrófák - ...Pál-Molnár Elemér geológus, a Szegedi Tudományegyetem földrajzi-földtudományi tanszékcsoport vezetője szerint a Kárpátok vonulatában alvó vulkán, a Csomád (Dél-Hargita). bármikor "felébredhet". A szakember hangsúlyozza: nem jelezhető, hol és mikor tör a felszínre az olvadt kőzetanyag, a láva, csupán a vulkán állapotában bekövetkezett változásokat lehet mérni. FOLYAMATOS MOZGÁSBAN VAGYUNK - Tévhit, hogy Magyarország területe mentes lenne a földrengésektől.

Szabad Föld DOC PDF


46. Hét

(2013.11.11.-2013.11.17.)


Évfordulót ünnepelt a Szegedi Tudományegyetem - November 11. a Szegedi Tudományegyetem Napja, ugyanis 1872-ben ezen a napon nyitotta meg kapuit a jogelődnek tekintett kolozsvári intézmény, de 1940-ben is ekkor tartották a Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitóját. A hagyomány szerint minden évben az évfordulóhoz legközelebbi hétvégén ünnepi ülést tartott a Tisza-parti universitas Szenátusa, amikor is kitüntetésben részesítették a hazai és külföldi oktatókat, kutatókat.

Délvilág DOC PDF Délmagyarország DOC PDF


5,5 millió forint ösztöndíjat kapnak - ...- A szegedi egyetem gyógyszerésztudományi karán vagyok ötödéves, már "csak" a szakdolgozat és a szakmai gyakorlat van hátra. Nem állok meg itt, meg akarom szerezni a PhD-fokozatot, és kutatással szeretnék foglalkozni - közölte az egyik ösztöndíjas, Tököli Attila. Van egy testvére, édesanyjuk egyedül neveli őket, így minden segítség jól jön, most 30 ezer forintot kapott a várostól. - Az egyetem mellett mindig dolgoztam, dolgozom: három évig diszkóban, majd a hallgatói önkormányzatnál, most a klinikán, igyekezvén minél több pénzt előteremteni a kiadásaimhoz, levéve a teher egy részét édesanyám válláról - ennyivel is kevesebbet kell "elvinni" otthonról - mondta Attila.

Délvilág DOC PDF Délmagyarország DOC PDF


A beteljesült ígéret - ...A szegedi egyetemen a jog és az irodalom kapcsolatát kutató szerkesztő ugyanis egy nagy papírdoboznyi kézirat, dokumentum, szövegváltozat felhasználásával alakította ki a könyv mostani szerkezetét - e munkáról a premieren Reményi csak szuperlatívuszokban tudott szólni, szerinte saját műfajú kötet született így, s még ez állhat a legközelebb ahhoz a formához, amelyet Hajnóczy szeretett volna adni művének. Népszabadság DOC PDF  

 

Egy zseni 11 019 napja - ...Tizenhét évesen már a SOTE laborjában dolgozott, huszonegy évesen bevezette a Szegedi Tudományegyetemen a biorobotika kurzust, tanított számos magyar és külföldi felsőoktatási intézményben, több száz találmány skicce bújik meg gyermekkora óta sokasodó jegyzetfüzeteiben. Idén pedig hihetetlen precizitással, de csupán pár hét leforgása alatt elkészítette a GyroSetet, amely a Google és a NASA think tankjei szerint három éven belül legalább egymillió ember életét könnyítheti meg.

Forbes DOC PDF


Felsőoktatás minőségi alapon - ...A nemzeti tudományegyetem titulust a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kaphatja meg, mert szerteágazó alap- és mesterképzést adnak, doktori iskolákat működtetnek. Esetükben az alapvető célkitűzés, hogy a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszak végére megfelelő programok, projektek, fejlesztések révén kerüljenek be a világ élvonalába tartozó intézmények közé. -

IT-Business DOC PDF


Ötödször is az év tanszéke - ...A két szegedi orvosi karon ötödik éve nyeri el az év tanszéke díjat az Orvosi Biológiai Intézet. Az elismerés annak is köszönhető, hogy izgalmas témákat oktatnak: a szexuális szelekcióról, a bűnügyi genetikáról is beszélnek a témakör szakértői. - Nekem is csak hipotéziseim vannak - válaszolja Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető professzora, amikor arról kérdeztem, szerinte mi az oka annak, hogy az általa vezetett tanszék zsinórban ötödik éve nyeri meg az év tanszéke díjat az első évfolyam hallgatói között.

Délvilág DOC PDF  

Délmagyarország DOC PDF


Sürgeti a stratégia elindítását a Magyar Rektori Konferencia

A világos elvek mentén történő finanszírozást nevezte a felsőoktatási stratégia egyik legfontosabb elemének a Magyar Rektori Konferencia alelnöke. szerint nagyon időszerű lenne már az átgondolt változások elindítása az ágazatban, hiszen a felsőoktatásban a politikai ciklusoknál sokkal hosszabb távon kellene gondolkodni.

„Az ágazat nagyon várja, hogy a felsőoktatási stratégiában meghatározott változások elinduljanak, még ha maga a stratégia nem is tökéletes” – mondta lapunknak Szabó Gábor, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) alelnöke. A Szegedi Tudományegyetem rektora emlékeztetett, a Felsőoktatási Kerekasztal szeptember 20-i ülésén egyedül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szavazott a dokumentum ellen. „Azóta azonban az iparkamara észrevételei közül több is bekerült a felsőoktatási törvény módosításának általunk ismert tervezetébe” – magyarázta Szabó Gábor, aki szerint előremutató alapelveket tartalmaz a dokumentum: a négy elemből álló felsőoktatási intézményi felosztást vagy a duális képzés megjelenését kifejezetten üdvözlendőnek nevezte.

Mint azt felidézte, az MRK régóta világos elvek mentén történő finanszírozást szorgalmaz, s ez szintén belekerült a stratégiába. Az elmúlt két évben ugyanis „bázisfinanszírozás” zajlott, vagyis az egyes egyetemek és főiskolák annyi pénzt kaptak, amennyit az előző évben – sőt sokszor annál is kevesebbet. Ezen az MRK szerint mielőbb változtatni kell: az alelnök úgy vélekedett, a források elosztásának új elve e téren megfelelő lehet. Mint megírtuk, a tervek szerint az állami források hetven százaléka a képzési tevékenységre és az ahhoz tartozó fenntartási feladatokra, harminc százaléka pedig a tudományos kutatási tevékenységre és az ahhoz kapcsolódó fenntartási feladatokra jutna.

A szeptember 20. óta eltelt időszakról az alelnök azt mondta, egyre nagyobb aggodalommal figyelik az eseményeket. Szabó Gábor a sajtóhírekben megjelenő személyi ellentétekre nem kívánt reagálni, de, mint hangsúlyozta, a felsőoktatásban a politikai ciklusoknál sokkal hosszabb távon kell gondolkodni. „Mivel nagyon időszerű lenne már az átgondolt változások elindítása a felsőoktatásban, nem lenne szerencsés, ha azért nem történne most érdemi előrelépés, mert választási év következik. Mi mindenesetre bizakodók vagyunk” – fogalmazott a rektor.

Szabó Gábor ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a felsőoktatási törvény tervezett módosítása nemcsak a stratégiában lefektetett lépéseket építené bele a jogszabályba, hanem lényegében kisebb-nagyobb hibákat is korrigálna.

Magyar Hírlap DOC PDF


Ki mit tud ma az SM-betegekről? - ...Önálló SM-regisztert fejlesztettek ki Szegeden - - Saját SM-betegregisztert fejlesztettek ki és 20 évre visszamenőleg töltöttek fel adatokkal a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikáján. Dr. Bencsik Krisztina egyetemi docens, a szegedi SM-centrum vezetője azt mondja: az adatbázis egy nemzeti SM-regiszter alapja is lehet. A számítógépes dokumentáció egyszerre szolgál tudományos és gyógyszerbiztonsági célokat, de adataik a finanszírozó számára is tanulságosak. –

Medical Tribune DOC PDF


Egyetemeket támogat a Mol - ...A stratégiai megállapodást tegnap írták alá az olajtársaság vezetői a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem rektoraival. Klinghammer István felsőoktatási államtitkár azt mondta, e "pillérként álló" egyetemek komoly támogatást kapnak, amely a hallgatóknak jelent igazán sokat. Reményét fejezte ki, hogy a Mol nyomán más "nagy cégek" is támogatni fogják a felsőoktatást.

Magyar Hírlap DOC PDF

Magyar Nemzet DOC PDF

KlubRádió DOC MP3

KlubRádió DOC MP3

MTV - Híradó este DOC AVI

Kossuth Rádió - Esti Krónika DOC MP3

HírTV DOC AVI

Délvilág DOC PDF

Délmagyarország DOC PDF


Kiváló minősítést kaptak az agrárkarok - ...A XXXII. OTDK agrártudományi szekciójának szervezői és rendezői faladatait a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara vállalta. A TDK-munkában részt vevők ingyen végzik áldozatos munkájukat, ezért a kitüntető figyelemnek, a kitüntetéseknek fokozott erkölcsi jelentősége van. Az OTDT által alapított "Kiváló TDKszervező Díj" elismerést most első alkalommal ítélték oda. Hét oktató-szervezőt tüntettek ki vele, köztük Nguyen Duc Quang egyetemi docenst, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszer-tudományi Karának TDT-titkárát, a XXXI. OTDK agrártudományi szekciójának ügyvezető titkárát.

Magyar Mezőgazdaság DOC PDF


45. Hét

(2013.11.04.-2013.11.10.)

Album és szakkönyv - Pál- Molnár Elemér, a Szegedi Tudományegyetem Földrajz és Földtani Tanszékcsoport vezetője meg szerette volna mutatni, hogy az ásványok képzőművészeti alkotások. A formák ritmusának végtelensége, a színek hangulatának egyedisége késztetett arra, hogy megmutassam az ásványok szépségét. A 4800 ismert ásvány közül a válogatás szubjektív látásmódomat tükrözi, nem követtem az ásványtan szigorú rendszertanát - ismeri el a szerző.

Délvilág DOC PDF  

Délmagyarország DOC PDF


A tudomány ünnepei - Ezen a mai konferencián többek között Szabó Gábor akadémikus (SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoport), a Szegedi Tudományegyetem rektora, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke is előadást tart a felsőoktatás, az innováció és az ipar kapcsolatáról. Bor Zsolt szegedi akadémikus (SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoport) Utak az éleslátáshoz - lézeres szemsebészeti eljárások című nyilvános előadása november 19-én 16 órakor kezdődik az Akadémián.

Délvilág DOC PDF  

Délmagyarország DOC PDF


20 éves tanszék - AZ SZTE BTK HISPANISZTIKA TANSZÉK MEGALAPÍTÁSÁNAK 20. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL rendeznek ünnepséget és konferenciát. A spanyol és magyar nyelvű rendezvényt november 7-én és 8-án az MTA SZAB-székházban tartják. Szó esik többek között a két évtized tanszéki eredményeiről, a kapcsolatok leltáráról, majd a nőknek a hispán világ történetében játszott szerepéről.

Délvilág  DOC PDF

Délmagyarország DOC PDF


Középiskolások tanulmányi versenye - NOVEMBER 5-ÉIG LEHET NEVEZNIÜK A KÖZÉPISKOLÁSOKNAK az SZTE idei Szent-Györgyi Albert-vetélkedőjére. Szeged Nobel-díjas tudósa és Klebelsberg Kunó alakja áll a tanulmányi verseny november 29-i döntőjének középpontjában. A verseny résztvevői is bekapcsolódnak a Szegedi Tudós Akadémia rendezvényébe. További információ: www.u-szeged. hu/szg ytv

Délvilág DOC PDF  

Délmagyarország DOC PDF


50 éves a Semmelweis Kollégium - A SEMMELWEIS KOLLÉGIUM MEGNYITÁSÁNAK 50. ÉVFORDULÓJÁRA rendezett ünnepi ülést a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi és Gyógyszerésztudományi Kara, valamint a két kar öregdiákszövetsége. Előadást tartott többek között Dux László tanszékvezető egyetemi tanár, Erdős Sándor nyugalmazott főorvos, a kollégium egykori diákigazgatója és Sahin-Tóth István nyugalmazott főorvos, az öregdiák-szövetség alelnöke.

Délvilág DOC PDF

Délmagyarország DOC PDF


Diákok az ítélőtáblán - Az országos program részeként a Szegedi Ítélőtábla idén először az igazságszolgáltatás működése és szervezete iránt érdeklődő egyetemistáknak rendezett konferenciát. A hallgatók tájékozódhattak az ítélőtábla mindennapi ítélkezésen túlmutató feladatairól, valamint a szervezetrendszerbe kerülés lehetőségeiről az SZTE jogi karával közösen megvalósított gyakornoki programtól egészen a bírói munka hivatásszerű választásáig.

Délmagyarország DOC PDF


Új technikák a rák biológiájáról - SZEGED. Nemrégiben látott napvilágot annak a nemzetközi felmérésnek a szomorú eredménye, amely szerint a legtöbben Magyarországon és Romániában vesztik el életüket rákos megbetegedés miatt. A megelőzés, az egészségügyi ellátás hiányosságaiért nem a tudomány felelős, ám a daganatos betegségek diagnosztikájának, a kezelés legújabb módszereinek kutatása állandó feladata biológusnak, orvosnak egyaránt. Ezt a munkát támogatja az EU, amelynek magyar- román közös pályázatán 2 millió eurót nyert a Szegedi Tudományegyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai, valamint Genetikai Tanszéke, az SZBK és az aradi Vasile Goldis Western Egyetem.

Délvilág DOC PDF

Délmagyarország DOC PDF


Elkészült a szegedi új klinikai tömb - Rovó István, az SZTE műszaki főigazgató-helyettese elmondta: az 1300 tonna betonacélból és 11 ezer köbméter betonból létrehozott épület a legmodernebb technológiával épült. Hőszivattyúval, modern árnyékolástechnikával jelentős energiát tudnak majd megtakarítani, üzemeltetése azonban így is nagyjából napi 1 millió forintba kerül majd. A 11 egészségügyi osztályt, valamint 30 kapcsolódó ambuláns rendelőt és 8 panelműtőt befogadó ötszintes épület az utakkal, parkolókkal, közművekkel 7,029 milliárd forintba került.

Délvilág DOC PDF

Délmagyarország DOC PDF


Tudományos programok, megújult hírportál az egyetemen - SZEGED. Tudomány-népszerűsítés, tehetséggondozás, a középiskolák és az egyetem közötti kapcsolatok ápolása a feladata a Szegedi Tudományegyetem őszi és téli tudománynépszerűsítő programjának, mondta Révész Balázs, az SZTE Marketing- és Kommunikációs Igazgatóságának igazgatója a projekt tegnapi sajtótájékoztatóján. A szegedi egyetemet a nemzetközi közvélemény is jelentős szereplőként tartja nyilván, ezt szeretnénk tovább erősíteni - mondta Kecse-Nagy Sándor, a Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen című pályázat projektmenedzsere.

Délvilág DOC PDF

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek