Bezár

Újság

Print - 2013. október

Print - 2013. október

2013. november 04.
9 perc

40. Hét

2013.09.30.-2013.10.06.

 

EHÖK: minden egyetemistának 300 forintos ebédet! - A múlt héten indult a szegedi hallgatói önkormányzat kezdeményezése, 300 forintért juthatnak meleg ételhez a rászoruló diákok. Hogy honnan jön az ebéd, azt nem árulják el. - Mindennap jöttem ételért a héten, örültem, amikor meghallottam a kezdeményezést - mondta péntek délben Hegedűs Anikó a Tamási Áron Klubban (TÁK), a pedagógusképző kar főépületében. - Egy hete tesztüzemben működik a szegedi hallgatói önkormányzat által létrehozott közösségi konyha, ahol a diákok 300 forintért juthatnak ebédhez.

Délvilág

Délmagyarország

 

 

Kezdődik a szegedi Őszi Kulturális Fesztivál - Öt hét alatt hatvan helyszínen kétszázötven program, kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket az Őszi Kulturális Fesztiválon, amelynek megnyitóját kedden tartják meg a Szegedi Tudományegyetem központi épületében. A rendezvénysorozat különlegessége, hogy amatőr és professzionális fellépők műsorai egyaránt megtalálhatók a kínálatban. A fesztiválprogram kapcsolódik a Weöres-centenáriumhoz: szóban, képben, versben, zenében, filmen és a képzőművészetben is megjelenik a költő élete, a műveiből is ízelítőt adnak

Magyar Hírlap 

Délmagyarország 

 

Történész-vándorgyűlés - SZEGED. A Magyar Történelmi Társulat kétnapos vándorgyűlést rendez mától Háborús mindennapok a hátországban és a hadszíntéren 1939-1945 címmel az MTA SZAB-székház dísztermében (Somogyi utca 7.). Ma délelőtt 11-kor a konferenciát megnyitja Orosz István, a Magyar Történelmi Társulat elnöke, a résztvevőket köszönti Csernus Sándor, az SZTE BTK dékánja, bevezetőt tart Gyarmati György, a Magyar Történelmi Társulat alelnöke.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

A legjobb 100 között a Corvinus - ...• A legfrissebb QSvilágrangsorban a Szegedi Tudományegyetem érte el a legjobb eredményt: a szeptemberben közzétett lista összeállítói az 501-550. helyre sorolták. Az ELTE megőrizte tavalyi 551-600. helyezését. A Corvinus a 651-700. helyet szerezte meg.

Metropol - Budapest 

 

41. Hét

(2013.10.07.-2013.10.13.)

 

Nincs és nem is lesz dress code a szegedi egyetemen - A Szegedi Tudományegyetem rektora nem követi a kaposvári mintát és nem tervezi az egyetemi dress code bevezetését, mivel nem gondolja, hogy felnőtt emberek öltözködésébe bele kellene szólni. - A Kaposvári Egyetemen október 1-től tilos többek között a dekoltázs, rövidnadrág és túl erős parfüm. A Szegedi Tudományegyetemen nem lesz dress code - írja a Hökkentő című egyetemi lap. - Szabó Gábor rektor a lapnak egy határozott nemmel felelta dress code-ravonatkozó kérdésre.

Magyar Nemzet

 

Új besorolás - ...A tudományegyetem kategóriára számíthat a Debreceni Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem. A TOP 200 program lényege tehát, hogy 2020-ra a világ élvonalában végezzenek az említett intézmények. - Regionális főiskolák azok, amelyek néhány képzési területen regionális vagy több régióra kiterjedő, esetenként akár országos hatókörrel bíró intézetek, amelyek képzése leginkább gyakorlatorientált.

Link: IT-Business

 

Egyetemi - ...A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) is növeli az oktatás hatékonyságát azzal, hogy a k+f-tevékenységeket a valódi iparági igényekhez igazítja. Egy újabb iskolapélda a hatékony oktatási modellre az, amit az SZTE Szoftverfejlesztés Tanszékének sikerült megvalósítania. Az itt folyó munka egy kicsit eltér a klasszikus értelemben vett egyetemi tanszéki munkától. Szélesebb körű, kutatási és ipari tevékenységek közötti harmonizációra, az akadémiai és versenyszféra közötti tudás- és technológiatranszfer megvalósítására törekednek.

IT-Business 

 

Remek küzdősportosok - A Szegedi Küzdősport Klub versenyzői több versenyen is kiválóan szerepeltek. Hatvanban rendezték a global grappling bajnokság első fordulóját, amelyen Bacsó Márió duplázott, hiszen két súlycsoportban is első lett, így pedig kiérdemelte a viadal legtechnikásabb sportolójának járó különdíjat. A viadalon huszonhét klub több mint százötven versenyzője indult. Az ötfordulós sorozat második állomása november 30-án Szegeden lesz.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

Idén is 11 ezer eurós ösztöndíjat kapott három magyar női kutató - ...Nagy Nikoletta a Szegedi Tudományegyetem kutatója két tudományág, a genetika és a bőrgyógyászat ötvözésével igyekszik megállapítani a bőrgyógyászati ritka betegségek kialakulásának valószínűségét. Munkája során az eddig csak tüneteikről azonosított bőrbetegségek genetikai hátterét vizsgálva új dimenziókat nyitott meg a kórképek felállításában és a lehetséges terápiás lehetőségek kidolgozásában. Az ösztöndíjprogram célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a tudományos életben tevékenykedő tehetséges kutatónők eredményeire.

Kelet Magyarország 

Hajdú-Bihari Napló 

Észak-Magyarország 

 

 

Műsorra tűzte a Fafestményt a SZESZ -. Megalakult a Szegedi Egyetemi Színházért Egyesület - jelentette be Varga Norbert művészeti vezető a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) tegnapi sajtótájékoztatóján. A 11. évadot kezdő társulat új bemutatója Ingmar Bergman világhírű filmrendező egyetlen színpadi műve, a Fafestmény. November 27-én mutatják be a Zero Art Café pincéjében. Továbbra is fontosnak tartják, hogy kortárs magyar szerzők darabjait tűzzék műsorra, ilyen is lesz az idei évadban.

Délvilág

Délmagyarország 

 

42. Hét

(2013.10.14.-2013.10.20.)

 

 

 

Genetikai okokat keres a bőrgyógyász - SZEGEDI KUTATÓNŐ KAPTA AZ EGYMILLIÓS DÍJAT - - Bőrgyógyászati kórképek genetikai hátterét kutatja Nagy Nikoletta, aki munkásságáért csütörtökön átvehette a L"Oréal - UNESCO A Nőkért és a Tudományért ösztöndíjat. A szegedi egyetem fiatal adjunktusa vallja: a ritka betegségek öröklődését feltáró kutatások ahhoz is hozzájárulnak, hogy a gyakori betegségeket is jobban megismerjék. Díjazták az ország egyetlen bőrgyógyász- genetikusát

Délvilág 

Délmagyarország

 

Nanokutatás - A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont összesen 492 millió 950 ezer forint támogatást nyert az Új, funkcionális anyagok által kiváltott biológiai és környezeti válaszok című projektre, amelynek megvalósítási időszaka 2012. november elsejétől 2014. október 31-éig tart. A 109 munkatársat foglalkoztató projekt eddigi kutatási eredményeiről október elején workshopon számoltak be a résztvevők a SZAB-székházban.

Délvilág

Délmagyarország 

 

Mérőműszert fejlesztett a Hilase Kft - ...Ebből a pénzből a Szegedi Tudományegyetem, a Mol Nyrt. és a Videoton Holding Zrt. közreműködésével fejlesztette ki a műszert, amelynek az az újdonsága, hogy az EU által megengedett határkoncentrációnál tízszer jobb érzékenységű. Vagyis a nagyon kis mennyiségű kénhidrogént is képes jelezni. A műszert - az érzékenysége miatt - elsősorban tengeri, illetve szárazföldi olajfúrótornyokon, valamint olajfinomítókban használják.

Link: KKV Magazin

 

Univerzális magyar számolóeszköz - ...A Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézete dr. Józsa Krisztián irányításával, hét általános iskola bevonásával végzett reprezentatív felmérést 2006 és 2008 között, amely alátámasztotta, hogy a hagyományos módon oktatott kontrollosztályokhoz viszonyítva lényegesen jobb eredményt értek el a Matanda taneszköz és módszer alkalmazói. Az objektív vizsgálati eredményeket alátámasztják Csordásné saját pedagógiai tapasztalatai is, aki néhány éve ugyan elköszönt a perkupai Stépán Ilona Általános Iskolától - hogy minden idejét a módszer népszerűsítésére, továbbfejlesztésére szánja -, ám magánórákat ma is vállal.

Magyar Hírlap 

 

Premier műtét Szegeden - ...- Európában először Szegeden ültettek be olyan, koponyacsontba ágyazott hallókészüléket, amely bőrrel teljesen fedett mágneses dokkolóegységgel kapcsolódik a külső beszédprocesszorhoz. A csontba ágyazott hallókészülékek olyan pácienseknél alkalmazhatók, akiknél a belsőfül ép, ám valamilyen okból a hangrezgések nem jutnak el oda - mondta el Rovó László professzor, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője. Az új berendezés része annak a fejlesztési folyamatnak, amelynek célja, hogy előbb-utóbb valamennyi hallásjavító eszközt a bőr alá beültetve, rejtve lehessen használni.

Ritmus DOC PDF

 

Állásbörze - Kedden állásbörzét rendezett a Szegedi Tudományegyetem. A rendezvény tapasztalatai alapján a Dél-Alföldön a képzett informatikusok iránt a legnagyobb a kereslet. Címkék: Németh Réka, Urbán Ákos, Lőrincz Leila, Sinkó Mária, SZTE Karrier Iroda, elhelyezkedés, Fazekas Melinda.

Kossuth Rádió - 180 perc

 

43. Hét

(2013.10.21.-2013.10.27.)

 

1956 eszméi ma is élnek és cselekvésre köteleznek - ...A szegedi egyetemisták szervezete, a MEFESZ már október 16-án nagygyűlést tartott, s olyan követeléseket fogalmazott meg a maga tizenhat pontjában, mint például a szovjet csapatok kivonása, a nemzeti függetlenség, s így tovább. Ebben a tizenhat pontban már a polgári Magyarország alapértékei bújtak meg. A párt Marosán Györgyöt küldte Szegedre. Tűzparancsot kért - akkor még nem kapott -, így indult útnak. De nem Szegeden dördültek el először a fegyverek.

Magyar Hírlap DOC PDF

 

Vezetői már vannak a szegedi lézerközpontnak (Melléklet - Innováció.Lendület.Felsőoktatás) - Tudományos igazgatót és kutatási technológiai igazgatót választottak a közelmúltban az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projektben, így 2014-re feláll a szegedi lézeres kutatóközpont tudományos menedzsmentje. Dimitris Charalambidis lett a projekt tudományos és Osvay Károly a szegedi intézet kutatási műszaki igazgatója. Az ELI-ALPS célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a kutatók rendelkezésére állnak.

Napi Gazdaság 

 

44. Hét

(2013.10.28.-2013.11.03.)

 

 

Kiváló a klinikai központ - Kiváló Egyetem elismerésben részesült az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja. Az első alkalommal megjelenő Figyelő Medicina Top 200 évkönyv által kiírt pályázat átfogó szempontrendszere alapján szakmai zsűri bevonásával értékelte pontozással kórház, városi kórház és egyetem kategóriában az egészségügyi szolgáltatókat. Értékeltek többek között a kórházi ágyak száma, az emelt szintű hotelszolgáltatás elérhetősége, a kórház minőségbiztosítási rendszere, az ellátó orvosok szakképesítése és minősítése, a diplomával rendelkező szakdolgozók száma alapján.

Délvilág DOC PDF  

Délmagyarország DOC PDF

Link: szegedma.hu

 

 

100 szaúdi hallgató érkezhet az SZTE-re - SZEGED. A szaúd-arábiai felsőoktatási küldöttség négy tagját fogadta tegnap a rektori hivatalban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetése. Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes elmondta, jelenleg néhány szaúd-arábiai diák tanul az SZTE-n, többen kitűnő eredménnyel teljesítettek. Tavasszal Varró Andrással, tudományos és innovációs rektorhelyettessel a kinti minisztérium vendégeként tárgyaltak a rijádi egyetemen, ezután az ázsiai országból is járt egy küldöttség Szegeden.

Délvilág 

Délmagyarország

 

Mérlegen az egyetem - ...A Szegedi Tudományegyetem - a megszorítások ellenére - az 501-550. helyre került, s ezzel az itthoni egyetemek közül az első helyen áll. Az ELTE az 551-600., a Debreceni Egyetem a 601-650, a Corvinus Egyetem a 651-700. közötti helyek egyikét szerezte meg

Gyógyszerészet 

 

Az SZTE és az Újvidéki Egyetem együttműködése - ...- Az SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinikáján sikeresen folyik egy Határon Átnyúló Együttműködési Program, amelynek célja antihormonális hatású daganatellenes gyógyszervegyületek előállítása. A főképpen kémiai-biokémiai kutatómunka 2014 januárjáig tart. A projekt teljes költségvetése 335 084 euro; ennek nagy részét az EU állja

Gyógyszerészet 

 

Horányi Tamás osztályvezető előadása - ...A rendezvényt az MTA SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottságának Farmakognóziai Munkabizottsága és az SZTE Farmakognóziai Intézete szervezte.

Gyógyszerészet D

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek