Bezár

Újság

Print - 2013. szeptember

Print - 2013. szeptember

2013. november 04.
8 perc

36. Hét

(2013.09.02-2013.09.08)

 

Pálinkás József: világszínvonalú egyetemekre van szükségünk! - Világszínvonalú egyetemekre van szükségünk, csakhogy ez lehetetlen az egyetem, a gazdaság, a politika és a társadalom szereplőinek kölcsönös bizalmon alapuló, felelős együttműködése nélkül - hangsúlyozta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szombaton Szegeden. A kormányzat egyedül nem tud létrehozni egyetlen világszínvonalú egyetemet sem, mint ahogyan egyik egyetem sem tud állami finanszírozás nélkül a világban elismertté válni - mondta az akadémikus a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségén.

InfoRádió 

MTV - Híradó este 

Kossuth Rádió - Késő Esti Krónika 

Kossuth Rádió - Esti Krónika 

Délvilág 

Délmagyarország

 

300 forintért ebédeltet az EHÖK 300 forintért vagy ingyen adna meleg ételt a rászoruló egyetemistáknak a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (SZTE EHÖK) szeptembertől. Szociálisan rászoruló egyetemisták napi egyszeri étkezését segítené a szegedi hallgatói önkormányzat a Juhász Gyula Pedagógusképző Karhoz tartozó Tamási Áron Klubban (TÁK). A 300 forintos ár a bekerülési költséget jelentené, tehát a kezdeményezés nonprofit módon működne, minden tizenhetedik befizetés után egy rászoruló hallgató ingyen étkezhetne.

Délmagyarország 

 

Anyajegyből daganat? - ...Szegeden 1000 beteget kezelnek és gondoznak melanómával, azaz rosszindulatú bőrdaganattal, de számuk évente több százzal emelkedik. Az anyajegyekre a nyár elmúltával is különösen kell vigyázni, a napozós főszezon után pedig érdemes szűrésre menni. Az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikára évente közel 300 új melanómás, azaz rosszindulatú bőrdaganattól szenvedő páciens érkezik, miközben több mint 1000 beteget gondoznak ezzel a problémával.

Délmagyarország 

 

1520 méteren járnak Szeged alatt - ...Több mint 1520 méter mélyre fúrtak le a Geoszolg Kft. szakemberei a Bokor utca-Semmelweis utca sarkánál lévő klinikai telken, finisében jár a szegedi termálfűtési rendszer első visszasajtolókútjának kivitelezése. Megírtuk: április közepén indult a Geotermikus Szolgáltató Kft. projektje, a rendszerükre csatlakozik a Szegedi Tudományegyetem több épülete, az Art Hotel, a Szegedi Biológiai Kutatóintézet, később a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Sport és Fürdők Kft. is.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

Az EuroOffice programcsalád - innovatív irodai szoftverek a fejlesztés élvonalában - ...Az EuroOffice az irodai feladatok széles körét felölelő kiterjesztésekkel együtt azóta is a fejlesztés élvonalában halad: az ELTE-vel és Szegedi Egyetemmel közös kutatás-fejlesztési projektek keretében készülő EuroOffice for Android a mobileszközökön, az EuroOffice Modeller pedig a gazdasági elemző szoftverek területén nyit új utakat a nyílt kódra alapozott megoldások számára. EUROOFFICE 2012 ÉS A KITERJESZTÉSEK

Számítástechnika 

 

Gyerekekkel, a gyerekekért - ...Csongrád megyéből a testnevelők közül egyedül Bélteki Pál, az SZTE Sportközpont pedagógusa kapta meg a Nemzeti Tehetség Program Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért díját. A 60 éves pedagógus hétvégén a budapesti Nemzeti Színházban vehette át elismerését. - Azt tudtam, hogy jelöltek, de hogy meg is kaptam a díjat, az igazán meglepett - mondta tegnap lapunknak Bélteki Pál, az ismert és elismert szegedi tornaedző.

Délvilág

Délmagyarország 

 

Win-win helyzet a GTK-n - Szeged - 40-40 ösztöndíjat kaptak a szegedi közgazdászok. Lapunk is támogat egy tehetséges diákot. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán, alapítványi, vállalati partnereknek köszönhetően második éve várják ösztöndíjak az önköltséges alapképzésein tanulókat, így 2013 őszén két évfolyamon 40-40 hallgató élvezheti az önköltség mértékével 100 százalékban illetve 50 százalékban megegyező támogatást. Kóti Zoltán is jutalmazott egy tehetséges diákot.

Délmagyarország

 

A 15. helyen végzett a szegedi szülészet - ...Ötvenhat intézmény közül Csongrád megyében a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája végzett a legjobban - a 15. helyen. A szülőszobai ellátás kategóriában szerepelt a legjobban, ahol a 12. helyet szerezte meg. A makói osztály a 45., a vásárhelyi a 48., a szentesi pedig az 53. helyen végzett.

Délvilág

Délmagyarország

 

R&R Software Zrt. - ...Szoros kutatás-fejlesztési együttműködést folytat a Szegedi Tudományegyetemmel. Az R&R Software tevékenységei mára az üzleti-informatikai megoldások szállításának és integrációjának teljes körére kiterjednek: több mint 130 sikeres rendszerbevezetést tudhat maga mögött, és jelenleg közel 150 szakértő munkatársat foglalkoztat.

IT-Business

 

37. Hét

2013.09.09-2013.09.15

 

 

Okosítsuk az egyetemeket! - ...Az okos egyetemhez a Szegedi Egyetemen a nyitott egyetem koncepciója felől közelítenek. Ez azt jelentené, hogy a hallgatóknak szóló rendes tananyag mellett a 16-18 éves korosztály is kapna ismereteket. Ezzel könnyebb dolguk lenne a felvételire való felkészülésben. A másik vége a dolognak az élethosszig való tanulás, azaz a végzett hallgatók időről időre visszamennének az egyetemre - mondja Viskolcz Béla tanszékvezető főiskolai tanár.

IT-Business 

 

Egyedülálló műtét - Európában egyedülálló hallásjavító műtétet hajtottak végre kedden a Szegedi Tudományegyetem fül-orrgégészeti és fej-nyaksebészeti klinikáján. Az új megoldás elsősorban azokon a pácienseken segíthet, akiknél nem váltak be a hagyományos hallókészülékek - közölte Rovó László professzor. A műtétet egy 74 esztendős nőn elvégző szakember elmondta, a kontinensen először ültettek be olyan, koponyacsontba ágyazott hallókészüléket, amely bőrrel teljesen fedett mágneses dokkoló egységgel kapcsolódik a külső beszédprocesszorhoz.

Népszabadság 

Nógrád Megyei Hírlap 

Metropol - Budapest 

Népszava

Magyar Nemzet

InfoRádió

RTL KLUB - Híradó 

MTV - Híradó este 

 

Mérlegen az egyetem - Az 501-550. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a tegnap napvilágot látott brit Quacquarelli Symonds (QS)-ranglistán. A QS cég 2004 óta minden évben elkészíti a felsőoktatási intézmények világrangsorát, amelyet többek között az oktatók és a hallgatók aránya, az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága, valamint a külföldi hallgatók és oktatók száma alapján állítanak össze. Szabó Gábor, az SZTE rektora tegnap sajtótájékoztatón elmondta, 2008 óta tartja helyét az intézmény, ezzel bizonyítva, hogy nem véletlenül került oda.

Délvilág  

Délmagyarország 

 

38. Hét

2013.09.16-2013.09.22.

 

Felavatták Szent-Györgyi Albert egészalakos szobrát Szegeden - Felavatták Szent-Györgyi Albert egészalakos szobrát, Bíró Lajos mátészalkai művész alkotását Szegeden hétfőn, a Nobel-díjas tudós születésének 120. évfordulóján. - A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épületének lépcsőjén elhelyezett bronzszobor kezében pipát tartó, a járókelők között sétáló, hétköznapi emberként ábrázolja Szent-Györgyi Albertet. - Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora ünnepi beszédében hangsúlyozta, Szeged régóta tartozott magának azzal, hogy ilyesfajta emléket állítson az egyetem egykori rektorának.

Délvilág

Délmagyarország 

 

Száztízmilliós tőke érkezett a szegedi orvosi centrumba - A NAP BERUHÁZÁSA - Mind eszközparkját, mind infrastruktúráját bővítheti a szegedi Szent Gellért Orvoscentrum, miután a Széchenyi Tőkealap (SZTA) 110 millió forint tőkét fektet be a jelenleg 15 orvosi szakterületen ellátást biztosító intézménybe. A tőkebefektetéssel az SZTA a következő 4 év során kisebbségi tulajdonosa lesz az orvoscentrumnak. A befektetéssel bizalmat szavaztak egy olyan modellnek, amely az egészségügy területén akár országszerte... –

Napi Gazdaság 

 

Szermentes nap Ma 15 órától Szermentes napot rendez a Kiút Alapítvány az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Bal fasori épületében. A Függő és kapcsolati játszmákról Komáromi Éva szakpszichológus (ELTE), a szenvedélybetegek kezelésének sajátos módszeréről Varga Gyöngyi pszichoterapeuta beszél. Közben drogkarrierjükről adnak képet 3-4 éve józanodó függők. A Szermentes nap - stílusosan - alkohol nélküli táncos, zenés zsíroskenyér- partival zárul.

Délvilág

Délmagyarország

 

39. Hét

2013.09.23.-2013.09.27.

 

Tanulmányozták a professzor szívműtétjét - Több száz kelet-európai orvos követte élő televíziós közvetítésen a Szegedi Tudományegyetemen azt a nyitott szívműtétet, amelyet Gerald Werner darmstadti professzor végzett el szombaton. Az ilyen beavatkozások során az orvosok milliméterről milliméterre megnyitják az elzáródott érszakaszt úgy, hogy az esetleges elágazásokra, kanyarokra csak finom jelekből következtethetnek. - A szívkatéterezéssel vizsgált betegek csaknem harminc százalékánál az orvosok régen elzáródott koszorúereket találnak

Magyar Hírlap

InfoRádió 

Vasárnapi Hírek 

 

Vécéket zártak le a TIK-ben - Szeged - Hetek óta lopja valaki a folyékony szappant és a vécépapírt az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (SZTE TIK) mosdóiból. Az intézmény igazgatója több, a beléptető kapu előtti illemhelyet is lezáratott. - Nem gondoltam volna, hogy ilyesmi bekövetkezhet, de sajnos nem tudtunk mást tenni - mondta Erdélyi Evelyn, a TIK igazgatója arról, hogy csütörtökön több mellékhelyiséget is lezárattak az intézményben. -

Délmagyarország 

 

Kétszer nyertek A Naturtex- SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata péntek délután 91-84-es győzelmet aratott a Spartak Subotica elleni edzőmérkőzésen. A szabadkai együttessel szemben a B onifert-legénység legeredményesebb játékosa a 21 pontot szerző Csorvási Milán volt, de Wirth Ádám és a régi- új légiós, Jonathan Levy sem maradt adós a jó formával, mindketten 19 pontig jutottak. - Az élvonalbeli szegediek szombat délelőtt is összecsaptak a másodosztályú szerbekkel, és még simább, 87-70-es sikert arattak, köszönhetően a több lehetőséget kapó fiatalok remeklésének.

Délvilág DOC PDF

Délmagyarország DOC PDF

 

Lehetnénk startup központ - ...Magyar részről Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Vajta László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánja vesz részt ezen a panelbeszélgetésen. Úgy gondolom, ez is hozzájárul a kétoldalú innovációs rendezvény sikeréhez. - - A rendezvény fő témái - - Kétoldalú együttműködés a kutatás-fejlesztés és innováció területén - Izrael, a startup vállalkozások motorja - Kockázati tőke szerepe a technológiai vállalkozások felfutásában

Világgazdaság  DOC PDF

Új Néplap DOC PDF

Új Dunántúli Napló DOC PDF

Tolnai Népújság DOC PDF

Somogyi Hírlap DOC PDF

Petőfi Népe DOC PDF

Békés Megyei Hírlap DOC PDF  

24 Óra DOC PDF

 

Tánckutatás - Egy az Európai Unió által támogatott nemzetközi mesterkurzusban vesz részt a Szegedi Tudományegyetem egy norvég, egy brit és egy francia egyetemmel közösen. A képzés középpontjában a tánc áll, mint közösségi tudás, társadalmi gyakorlat és kulturális örökség. Címkék: történész, koreográfia, Felföldi László, kulturális örökség, ösztöndíj, Korzenszky Tamás, Norvégia, Franciaország, London, Varga Sándor, SZTE, néprajzkutató, Guana, Eric Baffour Awuah, tradicionális tánc.

MTV - Ma reggel DOC

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek