Bezár

Internet

Diákok a környezettudomány "porondján"

Diákok a környezettudomány "porondján"

2016. március 30.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem TTIK Környezettudományi és Műszaki Intézet szervezésében három napon át Szegeden rendezik meg a XV. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferenciát. Ennek ünnepélyes megnyitóját tartották az egyetemen, a Földtudományi nagyelőadóban, szerdán.

A tavasz lassan bontogatja bimbóit, az egyetemen éppen szünet van, azonban az épület így sem kong az ürességtől, hanem pont hogy pezseg a szellemi élettől, fakad a tudományos rügy. Ugyanis a felsőoktatás környezettudomány, környezetvédelem iránt érdeklődők színe-java gyűlt össze. Harminc éve indult el a kezdeményezés, és a konferenciát kétévente rendezik meg, így ez 15., amelyet ezúttal Szegeden szerveztek meg.


Összesen 129 pályamű érkezett, így a három napon ennyi előadás hangzik el, 12 szekcióban. A konferencia két fővédnöke: Dr. Áder János köztársasági elnök és Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.


A konferenciát megnyitotta: Dr. Rákhely Gábor (felső képünkön jobbra) intézetvezető (SZTE TTIK Környezettudományi és Műszaki Intézet), aki elmondta: A rendezvény egyrészt a környezetvédelem iránt elkötelezett hallgatók országos/regionális szintű szakmai bemutatkozásának ad teret, másrészt szorosabbra kívánja vonni a felsőoktatás és a gazdasági szféra kapcsolatát. Ezért a rendezvényre az összes környezetvédelem témában érdekelt hazai es magyar nyelvű romániai egyetem diákja és oktatója mellett a környezettel kapcsolatos gazdasági tevékenységeket végző cégek is meghívást kaptak.


Köszöntőt mondott Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, aki egy anekdota kapcsán a következő fontosságára hívta fel a figyelmet: „A környezettudomány és a fenntarthatóság sokkal fontosabb annál, mintsem ezt a politikára lehetne hagyni. (…) Az is világos, hogy értelmetlenség egy olyan bonyolult rendszerről, mint a környezet, a tudományos igényű megközelítés nélkül beszélni, mert nem lehet jó választ kapni. Tehát, egy olyan komplex rendszer – mint a környezetünk –, legfeljebb csak tudományos eszközökkel közelíthető meg, de azzal se könnyű, természetesen” – fogalmazott a rektor.


Ezt követően szintén köszöntötte a vendégeket Dr. Mucsi László dékán (SZTE Természettudományi és Informatikai Kar).

A megnyitón előadást tartott Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester (Szeged MJV önkormányzata) Tudatos vagy divatos ma a környezetvédelem Szegeden? címmel, valamint Dr. Ágoston Csaba, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének elnöke.


Link: promenad.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek