Bezár

Internet

Fázik a portugál diák Szegeden

Fázik a portugál diák Szegeden

2017. február 09.
2 perc

Szeged - Közös történelmi gyökerek, színvonalas képzés, kellemes időjárás - ilyen okokat soroltak a külföldi diákok, ami miatt a szegedi egyetemet választották. A második félévben 174-en kezdik meg tanulmányaikat az Erasmus-programban - tegnap ismerkedtek a karok kínálatával.

Tizenkilenc ország 87 egyeteméről érkezett az a 174 külföldi diák, aki az Erasmus-programban a következő öt hónapban a Szegedi Tudományegyetemen tanul majd. Nekik szerveztek tájékoztató napot tegnap, ahol a karok képviselői mutatták be képzési kínálatukat. A rövid tájékoztató után a fiatalok kérdéseket tehettek fel a tanároknak, majd csoportokban járták a várost: megmutatták nekik a választott szakhoz tartozó képzési helyeket, illetve segítettek a beiratkozáshoz szükséges papírmunkákban is.

A legtöbb hallgató idén Törökországból érkezett. Senaur Geuimli és Hilal Aksu is Isztambult cserélte öt hónapra Szegedre, hogy itt tanuljon művészetet. – A közös történelmi gyökerek miatt választottuk ezt az országot – magyarázták a lányok, akik azonban elismerték: egyelőre nem sokat tudnak Szegedről. – Három napja érkeztünk, de azt már megállapítottuk, hogy az emberek nagyon kedvesek. Mindig mosolyognak. Isztambulhoz képest viszont kicsi város.


A német Christian Lenge tudatosan választotta a Szegedi Tudományegyetemet. – Ismerek néhány magyart, sokat hallottam már az országról. Mivel tudom, hogy Szegednek színvonalas az orvosképzése, nem volt kérdés, hogy itt töltöm a cserefélévemet – magyarázta a 24 éves fiatalember, aki háziorvosnak készül. Hozzátette: nagyon jó dolognak tartja, hogy más országban is tanulhat, ha másért nem, azért, mert rengeteg kapcsolatot tud kiépíteni más, külföldi fiatalokkal.

A csapatban találtunk olyan diákokat is, akik egészen különös okból választották Szegedet. – A többi lehetséges egyetem északabbra lévő országokban volt. De az a helyzet, hogy itt is szörnyen hideg van, otthon sokkal kellemesebb az idő – mondta a 20 éves, portugáliai Ana Ritabrás. Őt egy ötfős csapatban szólítottuk meg, ahol még görög és romániai fiatalok beszélgettek. Mindannyian a természettudományi karon tanulnak majd, össze is barátkoztak gyorsan a tájékoztató napon. Abban megegyeztek, hogy szép városba érkeztek, ahol sok régi épület van, és a dékáni hivatal előtti szobor alapján már azt is tudják: Nobel-díjas tudóst is adott a világnak az egyetem, ahol az elkövetkező hónapokban tanulnak.
 

Legtöbben az orvosi karra jöttek

Az erasmusos fiatalokat az egyetem 12 kara fogadja. A legtöbben, 41-en az Általános Orvostudományi Karon tanulnak majd, de népszerű a külföldi diákok körében a Bölcsészettudományi, az Állam- és Jogtudományi, valamint a Természettudományi és Informatikai Kar is.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek