Bezár

Internet

Jelentős fejlesztések az orvoskaron

Jelentős fejlesztések az orvoskaron

2017. november 29.
2 perc

Új képzések és kutatások indulnak az egyetemen, emellett a Klinikai Központban orvosi készségfejlesztő központot alakítanak ki. A Szegedi Tudományegyetem több, mint 11 milliárd forint pályázati forráshoz jut hozzá, ennek nagy részét az orvoskar hasznosítja majd.

Hallgatói kiválóságban az ország második legjobb képzőhelyének számít a szegedi orvosi kar-kezdte értékelését Bari Ferenc dékán. Mindez annak ellenére is büszkeség-tette hozzá, hogy az épületek és a felszereltség is elhasználódott, nem korszerű. Ezért 2017 legfontosabb eredménye, hogy soha nem látott mennyiségű pályázati forráshoz jutott az egyetem, azon belül az orvosi kar is. Bari Ferenc kiemelte, hogy jövőre 800 millió forintért hoznak létre egy egészségügyi 3D-s nyomtató központ, ahova négy nyomtatót vásárolnak. Ezeket a traumatológia, az onkológia, az ortopédia és a fogászat használja majd, illetve tudnak majd szöveteket is nyomtatni, amely a bőrgyógyászati betegségek jobb kezelését fogja szolgálni.


A Fogorvostudományi Kar is kinőtte jelenlegi helyét. Jövőre megkezdődik a Vasas Szent Péter utcai rendelőintézet felújítása, ahol minden tanszék elkülönülve működhet majd a 4.500 négyzetméteres épületben

Madléna Melinda, a kar tudományos dékánhelyettese elmondta, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően javul majd a betegellátás színvonala, csökken a várakozási idő és korszerűbbek lesznek a körülmények.


Összesen 11,6 milliárd forintot nyert el eddig pályázatokon a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ. Ennek több mint a felét közvetlenül a betegellátás javítására fordítják. A legnagyobb fejlesztés a régi sebészeti klinika átalakítása lesz, ahol 6,9 milliárdból oktatási központ lesz.


Facskó Andrea, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke hozzátette, kisebb-nagyobb pályázatokat nyertek többek között a járóbetegellátásra, a szakdolgozók ápolástani képzésére, a gyermekgyógyászat fejlesztésére.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Nobel-bizottság felkérte a szegedi orvoskar dékánját hogy tegyen javaslatot a 2018-as orvosi Nobel-díj odaítélésére. Szent-Györgyi Albert is ebben a kategóriában kapta meg az elismerést annak idején. Ez azt jelzi, hogy a világ újra számol a szegediekkel-jelentette ki a dékán.


Link: szeged.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek