Bezár

Televízió

Kortárs zene négy napon át

Kortárs zene négy napon át

2017. november 03.
2 perc

November 13-án kezdődik a 47. Vántus István Kortárs Zenei Napok. Az ország legnagyobb múltú kortárs zenei fesztiválja idén is több helyszínen, és összesen 48 zeneszerző műveivel várja a közönséget. A programban nagyzenekari és kamarakoncertek mellett kórusművek is helyet kaptak, továbbá újdonságokkal is készülnek a szervezők.

Még 1971-ben indult útjára Szegeden az a kortárs zenei programsorozat, amelyet Vántus István álmodott meg. Az Erkel-díjas zeneszerző halála után is folytatódott a rendezvény, amely az idén már a 47. alkalommal mutatja meg a közönségnek, hogy a kortárs magyar komolyzene milyen értékeket hordoz.


Hollós Máté, elnök, Vántus István Társaság Közhasznú Egyesület: "48 zeneszerző műve fognak felcsendülni, egyesektől több mű is, valamint 4 ősbemutató is fog Szegedhez és a Vántus-napokhoz kötődni. Ez egy zsúfolt négy nap szokott lenni, az elsőn kettő, a többieken három koncerttel, tehát ez bizony a tucatnyit közelíti, de egyáltalán nem tucat koncertek." A lassan öt évtizedes Vántus István Kortárs Zenei Napok amellett, hogy ragaszkodik a minőséghez és a közönség által kedvelt programokhoz, minden évben próbál megújulni. Tavaly vezették be a beszélgetős koncerteket, és sikeres volt a vendégművészek előadása is.


Tóth Péter, dékán, SZTE ZMK: „Vendégeket hívunk egy-egy hangversenyre, nem az a célunk, hogy vendégművészekkel tömjük ki a fesztivált és egy-egy koncerten egy-egy vendég föllépjen, hanem kimondottan olyan koncerteket szervezünk, általában ez a kedd délutáni hangverseny, ahol egy bizonyos vendégkör lép föl. Tavaly a Zeneakadémia fiatal zeneszerzőit hívtuk meg, idén pedig kecskeméti zenészbarátaink jönnek és adnak egy olyan kortárs koncertet, ami olyan művekből áll, ami kimondottan az ő repertoárjukra épül, két fuvola és ütőhangszeres művek fognak elhangzani.” A Vántus napok november 13-ától 16-ig tart. Idén öt helyszínen; a Somogyi könyvtárban, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Ének-zene Tanszékén, az Agórában, a Király-König Iskolában és a Zeneművészeti Kar épületében lesznek a programok.


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek