Bezár

Televízió

Stroke-diagnosztika felsőfokon

Stroke-diagnosztika felsőfokon

2017. október 25.
2 perc

Új ultrahangkészüléket kapott a Klinikai Központ Neurológia Klinikája. Az adományokból és a Szegedi Tudományegyetem támogatásával megvásárolt készüléket a szélütést szenvedett betegek kivizsgálásában és kezelésében is tudják használni. A korszerű diagnosztikai berendezés már szolgálatba is állt a stroke-betegek ellátásában.

Herteledy Péter gyakorlottan találja meg azt az akusztikus ablakot a halánték táján, ahol a készülék képes belátni az egyébként vastag koponyacsont mögé. A másik ilyen pont a nyak és a koponya találkozásánál van. Ezeket a réseket megtalálva válik az ultrahangos műszer alkalmassá a koponyát vérrel ellátó erek vizsgálatára. Ez a készülék elsősorban diagnosztikái eszköz, hiszen segítségével megfigyelhető a nyaki erek keringése, megállapítható az érszűkület mértéke. A készülék a koponyán belüli erek vérkeringésének vizsgálatára is alkalmas, így megállapítható például a koponyán belüli erek károsodása. Megérkezésével a régi ultrahang a sarokba kerülhetett, hiszen az új nemcsak szebb, de okosabb is.


Dr. Hetelendy Péter, rezidens, SZTE ÁOK Neurológiai Klinika: "A legújabb elemző softverekkel van ellátva, egy fejlettebb ultrahang fej van hozzá, fejlettebb az egész program és a számítógép maga is a 21. század követelményeinek meg is felel. Ezenkívül képes monitorozni hosszú távon is a betegeket, melyre az előző készülékkel nem voltunk képesek." A stroke ellátás fejlesztése közös érdek, hiszen még ma is a harmadik leggyakoribb haláloknak számít Magyarországon. Erre hívta fel a figyelmet a Neurológiai Klinaka vezetője is Diagnózis című műsorunkban.


Dr. Vécsei László, intézetvezető egyetemi tanár, SZTE ÁOK Neurológiai Klinika: "Magyarországon évente körülbelül 45 ezer kap stroke-ot, szélütést. Borzasztó dolog, hiszen ez egy kisváros lakosságának felel meg, és 16-18 ezer beteg meg is hal. Azok pedig, akik túlélték, egy részük szépen javul, más részük pedig rokkant állapotban éli hátralévő életét." Ezen változtatni pedig elsősorban úgy lehet, ha az emberek jobban figyelnek az intő jelekre. A tünetek észlelésekor azonnal kórházba kell juttatni a beteget, hiszen négy és fél óra áll az orvosok rendelkezésére a hatékony terápia megkezdésére.


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek