Bezár

Internet

Tüdőrák: új műtéti eljárás

Tüdőrák: új műtéti eljárás

2017. május 08.
2 perc

Tüdőrákos betegek tüdőlebenyének eltávolítását célzó új műtéti eljárást vezettek be a Szegedi Tudományegyetem sebészetén. Az új módszerrel a beavatkozás után kevesebb ápolást igényelnek majd a betegek, a felépülésük is gyorsabb lehet, valamint a rehabilitációjuk is korábban megkezdődhet.

Az új műtéti eljárás lényege, hogy az egész tüdőlebenyt, amelyben betegség van (főleg tüdőrák), úgy távolítják el, hogy nem vágják fel a beteg oldalát, nem terpesztik szét a bordáit, hanem a sebészek egy hat centiméteres bőrmetszésen keresztül jutnak a mellkasba - írja az Inforádió.


Furák József egyetemi docens elmondta, hogy az ilyen beavatkozás során a beteg spontán lélegzik, magától vesz levegőt, izmait nem kapcsolják ki, az oxigenizációt pedig nem az altatógép végzi, ahogy nincs tubus sem a légutaiban. Ennek köszönhetően sokkal kisebb megterhelést kap, amivel gyorsabb felépülést és közvetlen a műtét után nagyobb aktivitást tudnak elérni.


"Sebészetileg ez egy különleges és viszonylag drága műtét, amelyet egyébként Magyarországon 2013-2014 óta tudunk végezni, és minden mellkassebészeti osztályon végzik is az országban. Az új műtéti eljárás azonban nehezebb, mert mozog a mellkason belül minden" - magyarázta Furák József, majd hozzátette, hogy az igazi fejlődés és feltétel az, hogy az altatóorvosok biztosítani tudják, hogy a beavatkozás közben a beteg szuszog, maga veszi a levegőt, ugyanakkor nem mozog, így a sebészek a mellkason belül nyugodtan tudnak operálni. Ez az innovatív módszer nagyobb felkészültséget igényel a sebésztől, illetve nagyobb felkészülést és egy vadonatúj eljárást az aneszteziológiától.


A Szegedi Tudományegyetemen évente operált 150-180 tüdőrákos beteg 60 százalékát lehet Furák József szerint ezzel az eljárással műteni. Ez évi 80-90 ilyen műtétet jelenthet.


Link: hazipatika.com

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek