Bezár

Internet

Tumorbank lesz Szegeden

Tumorbank lesz Szegeden

2017. február 09.
2 perc

A tumorközpontban a kutatók azt vizsgálják a daganatmintákban, hogy mi váltja ki a rákos sejtek elszaporodását. A másfél milliárd forintos uniós támogatású program eredményeként korábban felfedezhető lehet majd a daganat – mondta Haracska Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója.

A Szegedi Tudományegyetem egy tumorbank kialakításában vesz részt. Itt gyűjtik a betegektől vett tumormintákat, amelyeket különböző módon elemeznek, többek között genetikai analízist végeznek – közölte.

„Így azt is feltárhatjuk, ami eddig rejtve volt,

kiderülhet, hogy milyen génelváltozások állnak a tumorok kialakulásának a hátterében”

- mondta Haracska Lajos.

Hozzátette, hogy a Debreceni Egyetem elsősorban tumortenyészetekben, szövettenyészetekben vizsgálja a tumorok kialakulását, és azt, hogy ezek a tumorsejtek hogyan viselkednek, hogyan reagálnak bizonyos kezelésekre.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont pedig génvizsgálatokat végez. Elsősorban azt nézi, hogy miért alakulnak ki a daganatok, mik azok az elsődleges változások, amelyek elindítják ezeket a folyamatokat – részletezte a tudományos tanácsadó.


A szakember elmondta, hogy már létezett korábban is egy alap infrastruktúra, ami pedig még hiányzott, azt a pályázatból pótolták. Haracska Lajos elmondta, hogy a projekt négy éves. A tumorbank fenntartása pedig már töredék költséget jelent a létrehozásához képest.


„Több mint száz tudományos publikációt vállaltunk, és vélhetően szabadalmak is születnek. Már most több száz minta van a tumorbankban, és folyamatosan bővül” - mondta a tudományos tanácsadó.

A szakember elmondta, hogy néhány éven belül a betegek is profitálnak abból, hogy a szérumdiagnosztika megbízhatósága jobb lesz. Ez ugyanis megbízhatóbb lehet, mint a drága képalkotó eljárások, és bizonyos esetekben olyan elváltozásokat is ki tud majd mutatni, ami MRI-vel és CT-vel nem vehető észre.

Ezzel pedig sokkal koraibb stádiumokban is felismerhető a betegség.

Link: inforadio.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek