Bezár

Internet

Tüzelőanyagot próbálnak előállítani Szegeden

Tüzelőanyagot próbálnak előállítani Szegeden

2017. február 15.
2 perc

Hamarosan egy teljesen környezetbarát termékkel is fűthetünk. Egy szegedi kutatócsoport évek óta azon dolgozik, hogy értékes tüzelőanyagot állítsanak elő, méghozzá szén-dioxidból.

A januári szokatlan hideg sajnos egyáltalán befolyásolja, hogy a felszín közeli légrétegek és az óceánok átlaghőmérséklete nem emelkedik tovább. Az éghajlatváltozás ugyanis főleg az emberi tevékenység által megnövekedett koncentrációjú üvegházhatású gázoknak tudható be.


Janáky Csaba szegedi kutató és csapata úgy gondolkodott, hogyha két alapanyag – a szén-dioxid és a napfény – szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre, akkor mi lenne, ha a növények fotoszintézisét alapul véve, a természetet lemásolva, a nap energiáját felhasználva, mi is hasznosítanánk az ipari szén-dioxid-forrásokat, számolt be erről a hiradó.hu. A szakember az M1 – Kék bolygó című műsorában elmondta: céljuk a légköri szén-dioxid átalakítása napenergiával valamilyen hasznos anyaggá, ami lehet tüzelőanyag, vagy pedig egyéb olyan vegyszer, aminek valós értéke van a piacon. Hozzátette, közvetlen kémiai reakciókat játszatnak le elektród felületeken, a szén-dioxidot így alakítják át hasznos anyagokká.


A folyamat, miszerint a szén-dioxidból napfény hatására energiát adó anyag nyerhető évtizedek óta közismert, a lényegi kérdés az, miként lehet olyan hatásfokkal átalakítani a szén-dioxidot, hogy az gazdaságilag is jövedelmező legyen.


A végső cél olyan folyamatos üzemű reaktorok, fotoelektrokémiai cellák készítése, amelyekkel ipari szén-dioxid-forrásokat, például füstgázokat felhasználva lehet tüzelőanyagokat előállítani. A kutatásvezető szerint az alapkoncepciójuk, hogy nem egy anyagot keresnek, hanem azt kutatják, hogy több különböző anyagból, hogyan lehet racionálisan tervezni összetett elektródokat, amelyek hatékonyan tudják a szén-dioxidot átalakítani. Ha sikerül ezeket az anyagokat megtalálni és felhasználni, akkor nemcsak kevesebb szén-dioxidot bocsátunk ki, hanem hasznos, eladható termékeket kapunk.


Link: agroinfo.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek