Bezár

Internet

Új fejezet jön a hazai csillagászatban

Új fejezet jön a hazai csillagászatban

2017. február 14.
2 perc

A szupernóvák megfigyelése és leltározása az építkezés alatt sem szünetel. Két komoly, nyolcvan centiméter tükörátmérőjű, automatizált robottávcső épül a közeljövőben Magyarországon hatszáznyolcvanhétmillió forintból a legizgalmasabb csillagászati jelenségek megfigyelésére.

Az MTA CSFK és a Szegedi Tudományegyetem közös pályázati sikere hozzásegíti a magyar kutatókat a világűr hatalmas energiájú és igen gyors folyamatainak – szupernóva-robbanások, gammakitörések és fekete lyukak okozta csillagpusztulások – vizsgálatához. A projekt elsődleges célja olyan új, ismeretlen vagy kevéssé ismert természetű asztrofizikai jelenségek felfedezése és kutatása, amelyek a Földön megszokottól nagyon eltérő körülmények között keletkeznek. Ilyenek lehetnek például a nagy energiájú csillagrobbanások (szupernóvák), a gammakitörések, az összeolvadó neu­troncsillagok vagy fekete lyukak és más, hasonlóan extrém folyamatok. Mindezek vizsgálatára a konzor­cium külön erre a célra dedikált, új, automata üzemű robottávcsőrendszert fejleszt ki és helyez üzembe magyarországi csillagvizsgálókban. E modern távcsövek egyben a hazai megfigyelő csillagászat műszerparkjának megújítását is szolgálják.


A projekt legfontosabb K+F eredménye egy új, számítógép-vezérelt csillagászati mérőrendszer kifejlesztése lesz. A nemzetközi szintű felfedező kutatások mellett a projekt fontos célja a modern IT-technológiák és a velük összefüggő kutatási eredmények beépítése a magyar egyetemeken folyó természettudományi-műszaki képzésbe. A csillagászat világszerte az egyik legsikeresebb téma a fiatalok természettudományos érdeklődésének felkeltésében. Ezt a résztvevők hosszú távú, kiemelt stratégiai céljuknak tekintik. Az építkezés közben a piszkéstetői és bajai obszervatórium meglévő, kisebb kapacitású műszereivel jelenleg is folyik a különféle tranziens objektumok, főként szupernóvák megfigyelése.


Link: magyarhirlap.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek