Bezár

Internet

Új kötet jelent meg a magyar holokausztról

Új kötet jelent meg a magyar holokausztról

2017. március 24.
1 perc

Bemutatták A nagypolitikától a hétköznapokig – A magyar holokauszt 70 év távlatából című tanulmánykötetet Budapesten, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában.

A távirati iroda tudósítása szerint a félezer oldalas kiadványban huszonnyolc tanulmány olvasható a magyarországi holokausztról, így többek között a zsidótörvényekről, végrehajtásukról és hatásukról, illetve egyes katolikus püspökök erre adott reakcióiról, továbbá a gettósításról, a deportálásokról, a koncentrációs táborokról, a hazatértekről, a múlttal való szembenézésről, illetve a holokauszt oktatásáról. Külön tanulmány foglalkozik például a magyarországi deportálásokkal, a vidéki eseményekkel, a jogfosztás állomásaival is.

Molnár Judit történész, a kötet szerkesztője a bemutatón elmondta, hogy Randolph L. Braham, a téma nemzetközi hírű kutatója mintegy három évtizede kezdeményezte a friss kutatási eredmények tízévenkénti összegyűjtését és konferencián, illetve kötetben történő bemutatását. Kétszer rendeztek konferenciát a Magyar Tudományos Akadémián, 2014-ben pedig első alkalommal vidéken, Szegeden. Ennek az előadásai számos más tanulmánnyal kibővítve alkotják a most bemutatott kötet anyagát.


Link: magyarhirlap.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek