Bezár

Internet

Vízzel hajtott rakétával győztek a csongrádiak

Vízzel hajtott rakétával győztek a csongrádiak

2017. április 08.
2 perc

Szeged - Különös drón Sopronból. Intelligens, ˝tanulásra˝ is képes fűtési rendszer Paksról. Vízzel hajtott rakéta Csongrádról. Érdekes robotokra és szoftverekre csodálkoztak rá még az egyetem oktatói is tegnap, a harmadik Szegedi Innovatív Informatikai Versenyen.

– Diplomamunkaként is megállná a helyét egy-egy középiskolás fejlesztő teljesítménye – viccelődött a harmadik Szegedi Innovatív Informatikai Versenyt szervező Varga László. A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet adjunktusának a legjobban az autóvezetőket segítő eszköz nyerte el a tetszését: a szoftver ugyanis képes figyelni, hogy a sofőr mennyire tudja az úton és a sávon belül tartani a kocsit.

Vizes rakétájuk adatgyűjtő rendszerének kifejlesztésével neveztek a csongrádi gimnazisták. Az érettségi előtt álló, az adatgyűjtésre alkalmas szoftvert író Gilicze Kristóf elmagyarázta azt is, milyen elv alapján működik vízzel hajtott rakétájuk. A diákok a versenyprogramon bemutatták, miként képesek valós időben mérni a műanyag palackokból előállított szerkezetük gyorsulását és útvonalának hosszát. A csapatban a rakétát kifejlesztő Jakab István és a földi feldolgozóegység szoftverét megalkotó Járó Ádám is a szegedi egyetemen szeretne továbbtanulni.


– Motiválja a középiskolásokat ez a verseny – minősítette kiválóra az egyetemi programot a csongrádi Batsányi-gimnázium tanára. Gilicze Tamás szerint a verseny teret ad a diákok kreativitásának, olyan problémákat dolgozhatnak fel, amelyek foglalkoztatják őket, de e felhívás nélkül nem biztos, hogy nekiállnának a megvalósításnak.
A döntőbe jutott 18 csapat közül a két szekció abszolút nyertesei: a csongrádi és a zentai diákok.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek