Bezár

Internet

Közönségdíjas lett a szegedi Facebook-oldal - Pócs Dávid és hallgatói másfél éve üzemeltetik a Cigiszünetet

Közönségdíjas lett a szegedi Facebook-oldal - Pócs Dávid és hallgatói másfél éve üzemeltetik a Cigiszünetet

2018. december 28.
3 perc

Szeged - Közönségdíjas lett egy szegedi egészségnevelési projekt az idei Egészséghősök pályázaton. Pócs Dávid alapította Magyarország első, fiataloknak szóló, a dohányzással és a leszokással foglalkozó Facebook-oldalát, amely innovátor kategóriában a szavazók szerint a legjobb kezdeményezésnek számít.

A hazipatika.com oldal idén is meghirdette Egészséghősök pályázatát, ahol olyan személyeket kerestek, akik az egészségügy területén kiemelkedő tevékenységet végeznek. Összesen 25 orvosra, 48 egészségügyi szakemberre, 6 innovátorra, 30 páciensre vagy szószólóra, 8 hírességre és az új generáció tagjai közül 9 személyre lehetett voksolni. Csongrád megyéből nyolc jelölt volt, akik közül Pócs Dávid el is hozta az egyik kategória közönségdíját.

A szegedi SBO sürgősségi szakorvosa félállásban az SZTE ÁOK Magatartástudományi Intézetében is dolgozik: egészségnevelést és egészségfejlesztést oktat. Ezen a kurzuson hozták létre hallgatóival a Cigiszünet Facebook-oldalt, amelynek célja az internetes egészségnevelés és a dohányzásról való leszokás támogatása.


– Olyan fórumot akartunk teremteni, ahol lehet beszélgetni a dohányzásról – mondta. – A dohányosok 90 százaléka középiskolában szokik rá a cigarettára, utána pedig lehet, hogy próbálkoznak a leszokással, de ha nem tudják letenni, inkább ráhagyják, és nem is motiváltak ebben addig, amíg meg nem betegednek emiatt. Ezt a köztes korosztályt, vagyis a 18–35 év közöttieket céloztuk meg ezzel az oldallal.

Pócs Dávid kiemelte: nem a rémisztgetés vagy az ítélkezés a célja az oldalnak. – Aki le akarja tenni a cigit, azt segítjük, a többiek számára pedig a fő üzenet, hogy törődjenek az egészségükkel: járjanak szűrővizsgálatokra, sportoljanak és táplálkozzanak egészségesen. Az oldalon vicces, elgondolkoztató és ismeretterjesztő tartalmak érhetők el, de összegyűjtöttük például a leszokást segítő applikációkat is, és propagáljuk az ingyenes, leszokást segítő programokat is. Mindezek mellett pedig egy fórumot teremt a dohányosoknak, akik itt beszélgethetnek, és megvitathatják egymással gondolataikat.

Az oldal másfél éve működik, jelenleg több mint 4500 követője van. Felmérések szerint kétharmaduk dohányzik, nagyjából 100 személy viszont már letette a cigarettát, és ők úgy fogalmaztak, hogy ebben segített nekik a Cigiszünet oldal is.

– Azért vagyok ilyen elhivatott ebben a témában, mert az SBO-n dolgozva sok olyan beteggel találkozom, akik a dohányzás miatt kerültek olyan állapotba, amelyhez már orvosi segítség kell. Azt szoktam mondani, hogy a dohányzás egy serdülőkori tévedés. Kipróbálják, mert nincsenek tisztában a veszélyeivel, aztán pedig nem tudnak leszokni róla, hiszen a cigaretta addiktív hatása erősebb, mint a heroiné vagy az alkoholé. Tapasztalatok szerint általában a hetedik-nyolcadik leszokási kísérlet eredményes, ezért a legfontosabb, hogy ha már megvan az elhatározás, senki ne adja fel. Azt gondolom, az oldal ebben is segítséget ad.

A Magyarországon egyedülálló egészségnevelési projektnek ítélt, innovátor kategóriás közönségdíjat Pócs Dávid az amerikai füstmentes napon, november 15-én vehette át.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek