Bezár

Internet

Könnyen bőrfertőzést kaphatunk csobbanás közben - ezekre ügyeljen, ha strandolni megy!

Könnyen bőrfertőzést kaphatunk csobbanás közben - ezekre ügyeljen, ha strandolni megy!

2019. augusztus 03.
2 perc

Érdemes meggyőződni arról, mielőtt strandolni megyünk, hogy nincs-e valamilyen fertőző bőrbetegségünk, amit sokan elkaphatnak. A leggyakrabban a szemölcsöt gyűjtik be a páciensek Csoma Zsanett bőrgyógyász szerint. A papucsot ne felejtsük otthon!

Dübörög a nyár, a strandok me­dencéi megteltek, alig találni a vízpartokon szabad helyet, ép­­pen ezért fontos, hogy a csobbanás előtt meggyőződjünk arról, nincs-e fertőző bőr­­­­betegségünk, amit könnyen továbbadhatunk ilyen nagy közösségekben. Csoma Zsanett bőrgyógyász, az SZTE SZAKK Bőrgyógyáaszati és Allergológiai Klinika egyete­­mi docensének tapasztalatai szerint leggyakrabban az ugyan alapvetően ártalmatlan, de sokszor nehezen kezelhető közönséges szemölcsöt kapják el a strando­lók, főként a gyerekek és a fiatalok, de felnőttkorban sem kizárt.

– Általában tenyereken, kézujjakon, talpakon, lábakon jelenik meg, de bárhol kialakulhatnak a vírussal fertőzött, lesodródott hámsejtek révén. Nagy kihívás a kezelésük, hosszú időbe telik, mire elmúlik, és nincs kizárva, hogy újra el­­kapjuk. Hámlasztó hatású, vírusölő ecsetelővel kezeljük és folyékony nitrogénnel fa­­gyasztjuk le, viszont elengedhetetlen a gondos szülő, aki fo­­lyamatosan kezeli a gyermeket. Hasonlóan nehezen gyógyítható az uszodaszemölcs, ezek gyöngyszerű göbcsék, amiből akár több száz is kialakulhat, leginkább óvodásoknál – részletezte a szakember.

A gennykeltő baktériumok is gyakoriak, például az ótvar, ami jellegzetes méz-sárga szí­­nű pörkkel fedett felszínes hám­fosztott tünetek formájában jelentkezik, jellemzően az arc­bőrön jelenik meg.

Nagyon fertőző, közös törölközővel hamar tejed, általában antiszeptikus lemosóval és antibiotikumtartalmú kenőcsökkel kezelik, de szükség ese­­tén gyógyszert is alkalmaz­nak.

– Elég egy minimális sérülés a hámon, és máris megtalálja a bejutási lehetőséget a kórokozó. Rovarcsípéseket köve­tő­­en is kialakulhatnak bakteriális bőrfertőzések. Emellett felületes gombás fertőzések is előfordulhatnak, a barnulás után gyakran láthatóvá válik az úgynevezett napgomba: gyakran kerek, világos színű foltok formájában láthatjuk a tüneteket a betegek bőrén – magyarázta.

Csoma Zsanett rámutatott, épp ezért fontos már kisgyermekkorban a papucs használata, így kisebb eséllyel kaphatjuk el a fertőzéseket. Emellett tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat, például strandolás előtt és után is tusoljunk le. A bőrgyógyász szerint továbbá a testápoló sűrűbb alkalmazá­sa is fontos, főleg a fertőtlenített vizű strandok után, mert ezek jobban szárítják a bőrünket, de más betegségek kiala­ku­lását is megelőzhetjük vele.


A fényvédelemre is érdemes kiemelt figyelt fordítani: két­óránként kenjük újra a megfelelő faktorszámú fényvédő kré­münket, kisgyermekeknél csak a fizikai szűrőket tartal­ma­zóakat használjuk, tegyük fel a kalapokat és a napszemüvegeket, a gyerkőcökre pedig UV-szűrős ruhákat is beszerezhetünk már.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek