Bezár

Internet

Megállíthatja az epilepsziás rohamokat a magyar agykutató fejlesztése

Megállíthatja az epilepsziás rohamokat a magyar agykutató fejlesztése

2019. augusztus 05.
2 perc

A magyar kutató célja az eszközzel, hogy egy másodpercen belül leálljon az epilepsziás roham, és helyreálljon a normális agyműködés.

Berényi Antal agykutató, akinek egyszerre három jelentős fejlesztése is zajlik. Az SZTE Élettani Intézetében dolgozó tudóst most a Délmagyar látogatta meg a laborjában, ahol a folyamatban lévő és a most kezdődő kutatásairól is beszélt a lapnak.


A kutató alapnak elmondta, hogy úgy érzi, "2010-ben a New York University kutatójaként teljesedett ki szakmailag, akkor kezdett el az agy ritmikus működéséhez kapcsolódó kérdésekkel foglalkozni". Berényi Antal 2013-ban ugyan visszajött Magyarországra, és itt folytatta tovább a munkáját, de a külföldi munkából tulajdonképpen megszületett az SZTE és a New York-i Egyetem közös szabadalma, amely abban fog segíteni, hogy megállítsa az epilepsziás rohamokat.


"Ez az eszköz egy pacemakerhez hasonlít, ami folyamatosan érzékeli az agyból jövő jeleket, és a koponyacsonton kívüli elektródákon keresztül akkor ingerli az agyat, amikor kell" - mesélte a kutató a lapnak, aki azt is elárulta, hogy jövőre akár már embereken is tesztelhetik az Egyesült Államokban, de az még akár 10 évig is eltarthat, mire a nagyközönség számára is elérhető lesz.


"Az eszköz célja, hogy ha elindul az epilepsziás roham, akkor az egy másodpercen belül leálljon, és helyreálljon a normális agyműködés is.


A projektben már befejezték az alapkutatást, jelenleg az eszközfejlesztés zajlik - írja a lap.


A cikkben arra is kitérnek, hogy Berényi Antal csapata most egy újabb kutatásba is belefogott. Ennek keretében az úgynevezett "idegszövet-gép interfészekkel" potenciálisan megvalósítható elektroterápiás eljárásokat kutatják, amelyek megoldást kínálnak krónikus, gyógyszerrel nem kezelhető neuro-pszichiátriai és érzékszervi betegségekre, amelyek Európában több mint 100 millió embert érintenek".


Link: szeretlekmagyarorszag.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek