Bezár

Internet

Szent-Györgyi Albert útja követendő példa a hallgatóknak: hivatalosan is elkezdődött az egyetemi tanév - fotógalériák

Szent-Györgyi Albert útja követendő példa a hallgatóknak: hivatalosan is elkezdődött az egyetemi tanév - fotógalériák

2019. szeptember 07.
2 perc

A szenátus ünnepi ülésével és az első évfolyamos hallgatók eskütételével hivatalosan is elkezdődött a tanév a Szegedi Tudományegyetemen. A tanévnyitón köszöntőt mondott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki hangsúlyozta: az önkormányzatnak is van feladata abban, hogy nemzetközi szinten még elismertebb legyen az universitas.

Mintegy 7700 elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Az intézmény tanévnyitó ünnepi szenátusülését Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitotta meg szombaton délelőtt, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.


A rektor rendhagyó módon rövid időutazásra invitálta a résztvevőket, hangsúlyozta Szegeden már a 19. század közepén voltak próbálkozások a felsőoktatási intézmény létrehozására, végül a Kolozsvárról átköltöző egyetemet 1921.október 9-én nyitották meg. Fejlődése Klebelsberg Kunó kultuszminiszter tevékenységéhez köthető, mostani áron 80 milliárd forintot költöttek az egyetemre.


– Nemcsak a létét köszönheti Klebelsbergnek az egyetem, hanem Szent-Györgyi Albertet is ő hívta haza, aki már szegedi egyetem érett kutatójaként kapta meg a Nobel-díjat. Biztos vagyok benne, hogy ez a kultuszminiszter által kijelölt út az, amit követnünk kell – hangsúlyozta a rektor. Kiemelte, számos olyan programot indítottak, amelyek támogatják a hallgatók tudásának kibontakozását.


Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is méltatta Szent-Györgyi Albert munkásságát, aki egy évig maga is rektorként járult hozzá az intézmény fejlődéséhez. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, mennyire fontos, hogy nemzetközi szinten is láthatóvá tegyék a szegedi egyetemet. Szerinte a kormány támogatásával épülő Science Park azt a célt fogja szolgálni, hogy Szeged egy újabb Nobel-díjas tudóst adjon a világnak. Azt is hangsúlyozta, a kormány mindent megtesz ezért, ám szükséges az önkormányzat támogatása is a tudományos centrum sikeréhez.


– A megfelelő infrastruktúra kialakítása, az utak megépítése, a terület közművesítése az önkormányzat feladata. A városnak is fontos szerepe van abban, hogy egy dinamikusan fejlődő gazdasági közeget biztosítson, amely idevonzza a befektetőket - emelte ki a miniszter.


Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke is a múltra utalt köszöntőjében, úgy fogalmazott, 1920-ban összefogott a város, az egyház és az egyetem vezetése. Szerinte most is hasonló összefogásra van szükség.

Az egyetem vezetése tavasszal új díjakat alapított, melyeket a tanévnyitón adtak át: így az év oktatója és fiatal oktatója, az év élettudományi- és műszaki-természettudományi, valamint bölcsészet- és társadalomtudományi publikációja elismerést. A tanévnyitót az elsőéves hallgatók esküje és ünnepélyes kézfogása zárta.


Link és fotógaléria: delmagyar.hu

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek