SZTE Info

2017.

2017. december 29.

Az alapszakos végzettséggel rendelkezők 2018. február 15-ig dönthetik el, hogy melyik egyetemen folytatják a tanulmányaikat. Azoknak, akik vizuális kultúrával kapcsolatos képzések között keresgélnek, jó hír, hogy a Szegedi Tudományegyetem új filmtudomány mesterképzését (www.vizkult.hu/filmtudomany) is választhatják, ha az alapszakos tanulmányaik után filmmel szeretnének foglalkozni akár az elmélet területén, akár gyakorlatban.

2017. december 19.

Négyezer felsőoktatási intézmény közül a Szegedi Tudományegyetem a harmadik helyre került a harmincéves Erasmus legfrissebb EU-toplistáján.

2017. december 18.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hét hallgatója fejezte be ősszel megkezdett gyakornoki munkáját a Szegedi Ítélőtáblán. Ebből az alkalomból Harangozó Attila, az ítélőtábla elnöke és Hámori Attila elnökhelyettes beszélgetett el a hallgatókkal arról, hogyan érezték magukat a bírósági közegben e három hónap alatt.

2017. december 18.

A Szegedi Tudományegyetem 52 fős szavazati jogkörrel bíró Szenátusában 41-en támogatták Rovó Lászlót, az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika 52 éves tanszékvezető egyetemi tanárát.

2017. december 14.

A Baár-Madas Református Gimnázium diákjai végeztek a dobogó legfelső fokán Szegeden. Így ők utaznak Cambridge-be tanulmányútra.

2017. december 12.

A C-vitamin világhírű magyar felfedezőjének özvegye nemrégiben látogatott el hazánkba és relikviákat hozott Magyarországra, majd részt vett a professzor neve által fémjelzett orvosi díj kihirdetésének ünnepélyes eseményén.

2017. december 07.

Címlapján ajánlja az Amerikai Kémiai Társaság neves szakfolyóiratának november 30-án közzétett száma Czakó Gábor, az SZTE Kémiai Intézetének adjunktusa és Szabó István, az SZTE korábbi munkatársa cikkét.

2017. december 05.

Komplex diagnosztikai rendszer fejlesztésébe kezdenek amely egyszerű vérminta alapján segíti a tumorok korai felismerését.

2017. november 30.

Végzős középiskolásoknak rendezett csütörtökön nyílt napot a Tanulmányi és Információs Központban az SZTE. A nagy érdeklődéssel kísért eseményen a továbbtanulás előtt álló fiatalokat képzési kiállítás, pályaorientációs teszt és számos előadás várta.

2017. november 29.

Új képzések és kutatások indulnak az egyetemen, emellett a Klinikai Központban orvosi készségfejlesztő központot alakítanak ki. A Szegedi Tudományegyetem több, mint 11 milliárd forint pályázati forráshoz jut hozzá, ennek nagy részét az orvoskar hasznosítja majd.

2017. november 23.

Minden, amit tudni szeretnének a közbeszerzésről.

2017. november 19.

Az egészségügyi karok szervezésében ismét megrendezik a Szent-Györgyi Napokat Szegeden. Bari Ferenc, az Általános Orvostudományi Kar dékánja a Rádió 88-nak elmondta, ez már a 24. ilyen alkalom.

2017. november 05.

Kottakalózok címmel készített tematikus rövid rajzfilm-sorozatot egy jogászokból, zenészekből és grafikusokból összeállt csapat. A kezdeményezés célja, hogy a zeneipar iránt érdeklődő fiatalokat megismertesse az őket érintő jogi alapokkal.

2017. október 29.

A projekt eredményeképpen két alapszak, négy mesterszak, nyolc szakirányú képzés és tizenegy rövid ciklusú képzés, tréning fejlesztése valósul meg. A képzések átalakításában az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara vállal szerepet.

2017. október 26.

A Szegedi Tudományegyetem szakemberei a Széchenyi 2020 program keretében a Funkcionális Omikák Kiválósági Központ (MOLMEDEX-FUN-OMICS) című pályázat szakmai megvalósításához összesen elnyert 326,08 millió forint vissza nem térítendő támogatásból beszerzett új műszerek közül kettőt workshoppal egybekötött sajtótájékoztatón mutattak be.

2017. október 13.

Klebelsberg Kunó munkássága nélkül nem állhatna most itt az egyetem – hangzott el a kultuszminiszter halálának 85. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi ülésen, amelyet az Orvostudományi Szakbizottság Minker Emil Orvostörténeti Munkabizottság szervezett Szegeden.

2017. október 12.

Kottakalózok címmel készített tematikus rövid rajzfilm sorozatot egy jogász, zenész és grafikus szakemberekből összeállt csapat. A kezdeményezés célja, hogy a zeneipar iránt érdeklődő fiatalokat megismertesse az őket érintő jogi alapokkal.

2017. október 13.

RING 2017 a neve annak a projektnek, amelyben a Miskolci Egyetem mellett a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, illetve a Soproni Egyetem dolgozik együtt.

2017. október 12.

A Szegedi Tudományegyetem 608 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az „Új idegsejt típusok azonosítása és funkcionális jellemzése az ember és a rágcsálók agykérgében” című pályázat megvalósítására. A projekt szakmai vezetője Tamás Gábor, a Szegedi Tudományegyetem TTIK Biológia Intézet Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének egyetemi tanára.

2017. október 11.

A duális képzés fejlesztésére és egy új ösztöndíjrendszer bevezetésére is kiterjedő együttműködési keretszerződést kötött a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. és a Szegedi Tudományegyetem.

2017. október 06.

Trócsányi László igazságügyi miniszter mondott ünnepi beszédet tegnap az SZTE Frankofón Egyetemi Központ tanévnyitóján.

2017. október 03.

Nem mindennapi látvány, ahogy a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatalának tekintélyt parancsoló épülete hamisítatlan fesztiválszínekbe öltözik: a 22. Őszi Kulturális Fesztivál megnyitóján fényfestéssel ünnepeltek tegnap este.

2017. október 03.

Közös államháztartási képzést indít a Magyar Államkincstár és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közgazdász hallgatók számára, az erről szóló megállapodást a napokban írták alá.

2017. szeptember 26.

Vécsei László akadémikus azt mondta, hogy stroke, szélütés gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni, mert minden elvesztegetett percben idegsejtek milliói pusztulnak el.

2017. szeptember 25.

Specializált gyermek sürgősségi és traumatológiai ellátórendszert alakítanak ki 11 milliárdból - öt vidéki gyermekgyógyászati központ is bekapcsolódik. A szegedi klinika évente 40 ezer ilyen esetet lát el.

2017. szeptember 23.

Közel ezren vettek részt ma a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztálya által szervezett újraélesztési rekordkísérletben. Ezzel Szeged megdöntötte a szombathelyeik által 2015-ben felállított rekordot. A rendezvény célja a figyelemfelhívás és a laikusok oktatása volt.

2017. szeptember 21.

Diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesztő projektet indított a négy orvosképző egyetem, a cél a betegek életkörülményeinek javítása.

2017. szeptember 20.

Uniós támogatással, 26 ipari partnerével indított közös kutatás-fejlesztési projekteket a Szegedi Tudományegyetem. Az akadémiai és vállalkozói szféra együttműködésével létrejövő tudományos eredmények gazdasági hasznosítását elősegítő programok együttes költségvetése megközelíti a 40 milliárd forintot. A projektek várható eredménye 12 - saját, vagy az ipari partnerrel közös - szabadalom, 15 know-how, szoftverek és prototípusok.

2017. szeptember 18.

A legnagyobb kérdés eldőlt a szegedi atlétikai centrum kapcsán: a két lehetséges helyszín közül az egyetemi lett a befutó, akár jövő áprilisban elkezdődhet az építkezés.

2017. szeptember 18.

1893. szeptember 16-á Budapesten született Szent-Györgyi Albert, aki a szegedi egyetemen izolálta az 1930-as években a C-vitamint. A Nobel-díjas tudósról a Szegedi Tudományegyetem központi épületének lépcsőjén álló szobránál emlékeztek születésnapja alkalmából.

2017. szeptember 15.

Péntek délután több mint 130 hallgató kapta meg ünnepélyes keretek között a támogatást.

2017. szeptember 15.

A duális képzés fejlesztésére és egy új ösztöndíjprogram bevezetésére is kiterjedő együttműködési keretszerződést kötött a makói Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. és a Szegedi Tudományegyetem.

2017. szeptember 15.

A tizedik születésnapját ünneplő kar elsődleges célja a hallgatók magas fokú képzése és a betegellátásba való bekapcsolódása. 1,3 millió forintos uniós forrásból 2020-ra megújul az épületük is, amely komoly megtartó erő lehet.

2017. szeptember 14.

A hentesáru- és szárazárugyártás új eljárásmódjainak kidolgozása érdekében indított közös kutatás-fejlesztési projektet 1,71 milliárd forintos uniós támogatással a Pick Szeged Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem.

2017. szeptember 14.

Négy év múlva teljesen új épülete lesz a Tisza Lajos körúton az egyetem zeneművészeti karának. Ehhez kell a központi költségvetés 3 milliárdja, két év tervezés és két év építkezés.

2017. szeptember 12.

Csongrád megye - Korszerűsítik a jogi és a zeneművészeti kar épületét, valamint összesen tízmilliárd forint jut a fül-orr-gégészeti klinikára, amely új tömböt is kap. Elkezdődik az ELI lézeres központ melletti tudományos park építkezése is.

2017. szeptember 12.

Sajtótájékoztatón jelentette be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) két vezető tisztségviselője, Szabó Gábor rektor és Fendler Judit kancellár, hogy a következő években milyen fejlesztéseket hajtanak végre az intézményben kormányzati és uniós források segítségével. A dél-alföldi felsőoktatás zászlóshajójában úgy látják, soha nem látott fejlődés előtt állhat az SZTE.

2017. szeptember 11.

A szegedi Horvát Melanie, „Magyarország 2014. évi ifjúsági gépíróbajnoka” idén gépírásból a 36., szövegszerkesztésből a 44. helyezést szerezte meg a berlini gépíró-világbajnokságon. A vajdasági származású lány a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerette meg a vakon gépelést. Rengeteget gyakorol, hogy tudását fejlessze, versenytársaihoz képest viszont hátránya, hogy nem használ rövidítéseket, azonban e szokásán nem is kíván változtatni.

2017. szeptember 09.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara a 2017-es őszi félévben is színes kurzuskínálattal várja a szabadidejükben tanulni, művelődni vágyókat. Jelentkezni szeptember 15-ig lehet.

2017. szeptember 09.

Idén is lesz Kutatók Éjszakája városunkban.

2017. szeptember 08.

Évről évre emelkedik azoknak a külföldi diákoknak a száma, akik a Stipendium Hungaricum programnak köszönhetően érkeznek az SZTE-re.

2017. szeptember 06.

Nyilvánosságra hozta 2017/2018-as világrangsorát a Times Higher Education (THE). A brit szakfolyóirat listáján – a tavalyi évhez hasonlóan – a Szegedi Tudományegyetem a 601-800. helyen szerepel. Ezzel az eredménnyel a hazai egyetemek viszonylatában, holtversenyben a második legjobb az SZTE.

2017. szeptember 06.

Hallgatói orientációs napot tartanak ma a Szegedi Tudományegyetemen.

2017. szeptember 05.

A mai gyerekek beleszületnek a digitális világba. Sokszor hamarabb megértik és elsajátítják a "kütyük" kezelését, mint bármely más hétköznapi tennivalót. Örök dilemma szülőként, hogy engedjük, vagy ne engedjük. Ha igen, mennyit és mikor használja a gyerek az okos eszközöket. A most bemutatásra kerülő alkalmazást engedhetjük, de csak okosan!

2017. szeptember 04.

Közelebb hozná a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bölcsészettudományi Kara (BTK) az intézményt a szegedi és a város környéki lakosokhoz, ezért a kar új vezetése elindította a Bálint Sándor Programot.

2017. szeptember 03.

Országos SM Napot rendeztek Szolnokon, ahová mintegy kétszázötven beteg érkezett.

2017. szeptember 03.

Az anyagok felületén zajló atomi szintű folyamatokat vizsgálja mintegy négyszáz kutató a Szegeden hétfőn kezdődő 33. Európai Felülettudományi Konferencián (33rd European Conference on Surface Science – ECOSS) – közölte Berkó András, a tanácskozás elnöke.

2017. szeptember 02.

A kormány döntött arról, hogy 21 milliárd forint támogatást kap a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az egészségügyi szolgáltatásainak fejlesztésére, az oktatási infrastruktúra korszerűsítésére - jelentette be az igazságügyi miniszter szombaton a felsőoktatási intézmény tanévnyitóján, írja az MTI.

2017. augusztus 31.

Máskor nem látogatható helyszínek nyílnak meg, a természettudomány, a társadalomtudomány az élettudományok érdekes területeit ismerhetik meg, látványos előadások és laborlátogatások részesei lehetnek azok, akik részt vesznek az idei Kutatók Éjszakája Szegedi Tudományegyetem szervezte programjain Szegeden és Hódmezővásárhelyen. Minden rendezvény ingyenes.

2017. augusztus 31.

Elhatározás, politikai támogatottság és pénz kérdése, hogy jelentősen javuljanak a nem fertőző betegségek okozta halálozás mutatói.

2017. augusztus 30.

Miután július végén megtörtént a ponthúzás és a leendő egyetemisták bizonyára méltó módon megünnepelték azt, most augusztus 28. és szeptember 2. között sor kerül a hivatalos beiratkozásokra is.

2017. augusztus 28.

Az anyagok felületén zajló atomi szintű folyamatokat vizsgálja mintegy négyszáz kutató a Szegeden hétfőn kezdődő 33. Európai Felülettudományi Konferencián (33rd European Conference on Surface Science - ECOSS) - közölte Berkó András, a tanácskozás elnöke.

2017. augusztus 22.

Új dékánokat neveztek ki a Szegedi Tudományegyetemen még a nyári szünetben.

2017. augusztus 19.

A dunaújvárosi Nyerki Emilről, a Szegedi Tudományegyetem molekuláris bionika szakos hallgatójáról tavaly tavasszal hallottunk először, amikor is beválogatták a legjelentősebb tehetséggondozó programba.

2017. július 12.

Az egyetemi továbbtanulást, ezen belül természettudományos, mérnöki és informatikai képzéseket népszerűsítő programot indított európai uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

2017. július 04.

A levendula jegyében telt az elmúlt hétvége a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. Tíz fajta levendula, gasztronómiai ínyencségek, kézművesvásár és kulturális programok várták a látogatókat.

2017. június 30.

A szegedi egyetemen több mint hétszáz doktorandusz tanul, közel negyedük külföldi.

2017. június 29.

Élet-, anyagtudományi és környezetfizikai kutatások során is alkalmazható új nanoszkópiai eljárások és módszerek fejlesztésén dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei egy 796 millió forintos uniós támogatással indult projektben – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

2017. június 27.

Vietnami felsőoktatási intézményekkel kötött oktatási és kutatási együttműködésről szóló megállapodást a Szegedi Tudományegyetem.

2017. június 26.

Magyar Örökség Díjat kapott szombaton Budapesten a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.

2017. június 26.

Megszületett az eredmény: két külön szavazás alapján a Szegedi Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem kampusza a legszebb a hazai kampuszok közül. Szoros versenyek alakultak ki az egyetemek között, de végül megvan a kettő, aki elnyerte az első helyet.

2017. június 16.

A tervek szerint 2019-ben nyílhatnak meg az első intézmények a szegedi lézerközpont szomszédságába tervezett tudományos ipari parkban – közölte Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora a Tisza-parti városban.

2017. június 15.

Kizárólag sós vízben oldódó, 3D nyomtatásra alkalmas polimer előállításán dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, a világon egyedülálló anyagot egy drón prototípusának fejlesztésében alkalmazzák majd – jelentette be a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

2017. június 02.

A legjobb márkákat minősítő Superbrands 2017 díjat kapott a Szegedi Tudományegyetem. A szakmai szempontok és a fogyasztók körében végzett márkaismertségi és -kedveltségi kutatás alapján odaítélt elismerés visszajelzés az egyetemen folyó magas színvonalú oktatási, kutatási és gyógyító tevékenységről.

2017. május 31.

Közel 200 tehetséges hallgató részesült több millió forint értékű ösztöndíjban a Szegedi Tudományegyetem hagyományos díjkiosztó ünnepségén, május 30-án. Az Év Tehetsége és az SZTE Talent díjak mellett átadták a Sófi-ösztöndíjakat valamint az esélyegyenlőségi és a vállalati elismeréseket is.

2017. május 30.

Oktatási és kutatási együttműködésről kötött stratégiai megállapodást az Audi Hungária Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kedden a felsőoktatási intézmény innovációs napján.

2017. május 24.

A szegedi lézerközpont Magyarország modern kori történetének legnagyobb tudományos beruházása - jelentette ki a Orbán Viktor miniszterelnök a kutatóközpont épületkomplexumának átadásán kedden. A miniszterelnök azt mondta: a kutatóközpont nem olyan beruházás, mellyel felzárkózhatunk Európához, hanem olyan, mellyel Európa felzárkózik a világhoz.

2017. május 20.

Sikeres vállalkozók ösztönzik és mentorálják a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit ötleteik megvalósításában 2017 szeptemberétől. Az SZTE Gazdaságtudományi Karán induló új kurzus célja a vállalkozói lét ösztönzése és a hallgatói ötletek megvalósításának elősegítése.

2017. május 18.

Buday Árpád és Buday György tiszteletére rendez kétnapos rendezvénysorozatot a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai, valamint Régészeti Tanszéke.

2017. május 12.

Egykori közös elődintézményük alapításának évfordulóján egyetemtörténeti kutatásokról és többéves hallgatói csereprogramról kötött együttműködési megállapodásokat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE).

2017. május 12.

A napfényt használják olyan kémiai reakcióra, amellyel a szén-dioxidot alakítja át tüzelőanyaggá a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei.

2017. május 09.

Veszélyekkel járhat a parlagfűkészítmények hosszú távú fogyasztása, mutatták ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói vizsgálatsorozatukban, amelynek eredményeit a PLoS One tudományos folyóiratban ismertették – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

2017. május 08.

A Legszebb karosszéria díjával tértek haza vasárnap az Airrari Szeged tagjai a X. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyről, Egerből.

2017. május 08.

Tüdőrákos betegek tüdőlebenyének eltávolítását célzó új műtéti eljárást vezettek be a Szegedi Tudományegyetem sebészetén. Az új módszerrel a beavatkozás után kevesebb ápolást igényelnek majd a betegek, a felépülésük is gyorsabb lehet, valamint a rehabilitációjuk is korábban megkezdődhet.

2017. május 04.

A Facebook tulajdonában lévő közösségi képmegosztó alkalmazás, az Instagram felületén kezdett kísérletezésbe a szegedi egyetem kutatócsoportjának két tagja, Sebestény Csilla és Dragon Zoltán. Arra voltak kíváncsiak, hogyan lehet marketingtevékenységet folytatni a platformon eladási szándék nélkül, figyelembe véve az algoritmus működését és az esztétikai trendek terjedését.

2017. május 04.

Már több mint 11 ezer feldolgozott cikk érhető el a szegedi és a teljes magyar szellemi élet egyik fontos, idén hetvenéves folyóirata, a Tiszatáj online archívumában. A Tiszatáj online archívumot Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának munkatársai hoztak létre - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

2017. május 03.

Április 28-án a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége főszervezésében és a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet társszervezésében a szegedi IH Rendezvényközpontban rendezték meg a középiskolások számára rendezett X. Kínai Híd Nyelvi Verseny országos döntőjét, amelynek témája „Tanulj kínaiul, és nyiss a világ felé”.

2017. április 25.

Mobiltelefonos applikációt fejleszt az SZTE Mezőgazdasági Kara az egyetem Informatikai Intézetével közösen a tejtermelés hatékonyabbá tétele érdekében.A Buu elnevezésű fejlesztés segítségével például könnyebben eldönthető lesz, hogy az adott telepen az adott tehenet érdemes-e tovább tartani. Az SZTE Tangazdaság Kft. tejelő szarvasmarha telepén egy újfajta fejőrendszert is üzembe helyeztek. A technológia lényege, hogy a rendszer a borjú szopását utánozva a tehenek számára természetszerűbbé teszi a fejést.

2017. április 20.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói 18 kategóriában értek el helyezést és többen különdíjban részesültek pályamunkáikkal a csütörtökön véget ért XXXIII. OTDK 13. Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekcióján.

2017. április 18.

Kiosztották a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet idén egy szegedi kutatónő kapta.

2017. április 11.

Az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjának Teaming kutatási kiválósági programján 8 milliárd forintot nyert két magyar vezetésű konzorcium, amelyek - állami források bevonásával és a részt vevő intézmények hozzájárulásával együtt - összesen több mint 20 milliárd forintból hoznak létre kutatási kiválósági központokat az országban - közölte a konzorciumokat koordináló Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) az MTI-vel kedden.

2017. április 11.

A tudományos életből a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara aktívan kiveszi a részét. Ezt támasztotta alá a Rádió 7 keddi Napraforgója, amikor is egyrészt az országos gazdászversenyről, másrészt a versenyképesebb tejtermelés kutatási lehetőségeiről beszélgettünk meghívott vendégeinkkel, Dr. Benk Ákos főiskolai docenssel, Mikó Józsefné Dr. Jónás Edittel, az Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet főiskolai docensével, illetve Rigó Barbara és Tóth Zsanett mezőgazdasági mérnök hallgatókkal.

2017. április 10.

Hosszú évtizedeken keresztül nem tudta a világ, hogy Pulitzer József Makón született. Dr. Csillag András kutatómunkájának köszönhetően azonban végre fény derült az igazságra. A szegedi főiskolai tanár a nyugalmazott makói múzeumigazgatóval, dr. Halmágyi Pállal írt erről egy könyvet. A Pulitzer József emlékezete című kötetet hétfőn mutatták be a Maros-parti város múzeumában.

2017. április 10.

Kilencedik alkalommal adják át a tudományos elismerést. Csaknem 20 évvel ezelőtt magántőkéből jött létre a Bolyai-díj Alapítvány azzal a céllal, hogy a gazdaságilag és társadalmilag is versenyképes Magyarország erősítése érdekében támogassák a tudományos életben kiemelkedő teljesítményt nyújtó szereplőket. Április 23-án a Bolyai-díjat immáron kilencedik alkalommal ítélik oda egy olyan, a tudományok területén meghatározó szereplőnek, akit a mindenkori köztársasági elnök elnökletével működő díjbizottság egyöntetűen érdemesnek tart az 100 ezer euróval járó elismerésre. A díjátadónak ezúttal is a Magyar Tudományos Akadémia ad helyet.

2017. április 08.

Szeged - Különös drón Sopronból. Intelligens, ˝tanulásra˝ is képes fűtési rendszer Paksról. Vízzel hajtott rakéta Csongrádról. Érdekes robotokra és szoftverekre csodálkoztak rá még az egyetem oktatói is tegnap, a harmadik Szegedi Innovatív Informatikai Versenyen.

2017. április 07.

Március 29-31. Között Veszprémben, a Pannon Egyetemen tartották a XXIII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyt. A verseny kiírója a Felsőoktatási Irányítástechnikai Oktatásmódszertani Egyesület (FIOM), a verseny rendezője a Pannon Egyetem, szervezője pedig a Műszaki Informatikai Kar és a Mérnöki Kar volt.

2017. április 07.

A Magyar Tudományos Akadémia és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében létrejött Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoport hívta találkozóra csütörtökön az Emlékpontba a hódmezővásárhelyi általános és középiskolák történelemtanárait. A megbeszélésen a szakemberek a második világháború, a holokauszt és az ötvenhatos forradalom és szabadságharc tanításának módszereit járták körbe.

2017. április 07.

Tankönyv helyett tabletet kaphat 2018 szeptemberétől több ezer ötödik osztályos diák, és a tanárokat is korszerű digitális eszközökkel szerelik fel - mondta az oktatási államtitkár csütörtökön egy szombathelyi tanácskozáson.

2017. április 03.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) agrárképzése a brit QS World University Rankings világegyetemi rangsorában idén ismét a 151-200. helyre került.

2017. április 03.

Szegeden havonta átlagosan 200 ezer forintot költenek el fejenként a külföldi egyetemi hallgatók egy róluk szóló felmérés szerint.

2017. április 03.
2017. március 31.

Magyarországon hiánypótló és nemzetközileg is kiemelkedő anyagtudományi felületvizsgáló központot alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) uniós támogatással – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

2017. március 31.

Tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem az Egyetemi Tavasz programsorozatot április 10. és május 18. között. A programban tudományos, ismeretterjesztő, kulturális, sport- és szórakoztató programok, kari napok, konferenciák szerepelnek egyetemi és városi helyszíneken – szinte minden, ami a szorosan vett oktatáson, kutatáson kívül az egyetemen történik, és érdekes lehet a közönség számára.

2017. március 30.

A Monguz Információtechnológiai Kft. kapta az SZTE Alma Mater-díjat. A szegedi székhelyű cég számtalan ponton kapcsolódik a tudományegyetemhez, folyamatban lévő projektjük az Alzheimer-kór elleni hatóanyagok feltérképezése.

2017. március 29.

A Szegedi Tudományegyetem álláskereső fóruma a régió legnagyobbja, melyen ezúttal minden eddiginél több, összesen 70 kiállítóval ismerkedhettek meg az egyetemisták, valamint az álláskereső diplomások. Helyi és nemzetközi cégek, munkaerő-közvetítők és életvezetési tanácsadók várták az érdeklődőket.

2017. március 28.

Tandíjjal együtt évente mintegy 43 milliárd forintot költ a debreceni, szegedi és pécsi egyetemen tanuló mintegy 11 ezer külföldi hallgató a három megyeszékhelyen.

2017. március 28.

Az idegrendszeri, gyulladásos és izomszövet károsodással járó betegségek gyógyításának új lehetőségeit vizsgáló kutatási program indult Szegeden uniós támogatással.

2017. március 28.

Sófi József, a fiatal tehetségeket támogató alapítvány alapítója szerint az idei évben kifejezetten nehéz dolga volt a bírálóknak, ugyanis számos kiváló hallgató pályázta meg a Sófi-ösztöndíjat. A SZEGEDma.hu hírportálon már hagyomány, hogy a díjazottakat külön cikkekben mutatjuk be.

2017. március 27.

Csaknem hetven kiállító vesz részt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szerdai állásbörzéjén.

2017. március 24.

Különleges Radnóti-estet láthatunk a Mozsár Műhelyben március 24-én, Balog József előadásában, Dégi János rendezésében. Balog Józsefet a budapesti közönség talán a hangjáról ismerheti leginkább, hiszen évtizedeken át szerkesztett és vezetett műsorokat a Magyar Rádióban, illetve a Klubrádióban. Nem mellesleg a szegedi MASZK (Magyarországi Alternatív Színházi Központ Színházi Szaktevékenységeket Támogató) Egyesület elnöke és művészeti vezetője, a szegedi Thealter Fesztivál egyik szervezője. A Radnóti-műsor apropóján beszélgettünk vele.

2017. március 24.

Bemutatták A nagypolitikától a hétköznapokig – A magyar holokauszt 70 év távlatából című tanulmánykötetet Budapesten, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában.

2017. március 24.

Befejeződött az európai gravitációshullám-detektor, a Virgo fejlesztése – jelentette be 2017. február 20-án az Európai Gravitációs Obszervatórium (European Gravitational Observatory, EGO).

2017. március 24.

A hatosztályos gimnáziumokban matematikából átlagosan Szingapúr eredményeit hozták a diákok, a gond az általános iskolában és a szakképzésben kezdődik - mondta Palkovics László oktatási államtitkár a PISA-eredményekről az Európai Bizottság 2017. évi országjelentésről rendezett budapesti konferenciájának panelbeszélgetésén.

2017. március 23.

Az Európai Unió (EU) kríziseken keresztül fejlődik, az integráció hat évtizedes története azonban azt mutatja, hogy a nehézségeken mindig sikerült túllépni - jelentette ki az igazságügyi miniszter Szegeden.

2017. március 21.
2017. március 16.

Magyarország egyetemeinek színi társulatai találkoznak március 17-től 20-ig Szegeden. A II. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó (SZESZT) célja Szeged kulturális életének színesítése is.

2017. március 14.
2017. március 14.

Hat város kilenc középiskolájának delegációi találkoznak az Európai Parlament Modell XV. Nemzeti Ülésén. Az uniós kezdeményezésű „szerepjáték” résztvevőit 2017. március 9-15. között az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola látja vendégül. A program megnyitóját államtitkár-helyettes és EP-képviselő is megtisztelte jelenlétével.

2017. március 07.

Szív- és vázizom-kutatási összefogás az alkalmazkodás, regeneráció és teljesítőképesség javítása érdekében.

2017. március 07.

Volt szegedi egyetemi hallgatók immár szakemberként állnak a jelenlegi diákok mellé annak érdekében, hogy minél jobban megismerhessék az őket érdeklő szakterületet, tisztában legyen karrierlehetőségeikkel.

2017. március 07.

Újabb fronton indul küzdelem a korai halálozás visszaszorítására Magyarországon. Ősztől elindul az országos vastagbélszűrés program, amelyre 6,57 milliárd forint áll rendelkezésre uniós és magyar forrásból – jelentette be Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere kedden, Budapesten. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár pedig arról beszélt, hogy a cél az, hogy 2019-ig 10 százalékkal csökkenjen a halálozások száma, ami évente 500 ember életét jelentené.

2017. március 07.

Azt eddig is tudtuk, hogy baktériumok állnak számos emberi megbetegedés mögött: különféle gyulladásokat, mint a tüdő-, a mandula-, a középfülgyulladás, különféle fertőzéseket, mint a szalmonella, vérhas, kolera, és olyan ismert betegségeket is, mint a tébécé, skarlát, tífusz – baktériumok okoznak.

2017. március 03.

Szegedi kutatók olyan alapvető mechanizmusokat térképeznek fel, amelyek a neurodegeneráció hátterében állhatnak.

2017. március 02.
2017. március 02.

A Richter Gedeon Nyrt., a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SzBK) közös gyógyszeripari kutatás-fejlesztési projekten dolgozik, nőgyógyászati és biotechnológiai témában. A tavaly év végén indult, 4,89 milliárd forint költségvetésű közös projekt 2,83 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Széchenyi 2020 program keretében.

2017. március 02.

A Dél-Tiszántúl egykor legjellemzőbb növénytársulása, a pannon löszgyep fajait megőrző ötéves természetvédelmi munka kezdődik márciusban a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. A 67 millió összköltségű projekt célja a Körös-Maros Nemzeti Park térségében élő veszélyeztetett, ritka löszgyepi növényfajok természetes állományainak megerősítése. A nemzeti park területén lévő, több éve felhagyott szántókon a természetes löszgyepekhez hasonló fajkészletű és mintázatú élőhelyfoltokat alakítanak ki, a botanikus kertben szaporított őshonos növényfajok egyedeinek kitelepítésével és helyszíni magvetéssel.

2017. február 15.

Hamarosan egy teljesen környezetbarát termékkel is fűthetünk. Egy szegedi kutatócsoport évek óta azon dolgozik, hogy értékes tüzelőanyagot állítsanak elő, méghozzá szén-dioxidból.

2017. február 14.

A molekuláris gyógyászat lehetőségeit az alapkutatásoktól a betegágyig vizsgáló kiválósági központot hoznak létre uniós támogatással Szegeden. Az intézmény székhelye a lézerközpont melletti tudományos és innovációs parkban lesz, közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

2017. február 14.

A szupernóvák megfigyelése és leltározása az építkezés alatt sem szünetel. Két komoly, nyolcvan centiméter tükörátmérőjű, automatizált robottávcső épül a közeljövőben Magyarországon hatszáznyolcvanhétmillió forintból a legizgalmasabb csillagászati jelenségek megfigyelésére.

2017. február 13.

Jelenleg két hallgató végzi gyakorlatát a duális képzés keretében, a hódmezővásárhelyi Hód- Mezőgazda Zrt.-nél. Feladataikról, és a gyakorlatról beszélgettünk Földesi Lászlóval, a Hód- Mezőgazda Zrt. termelési vezérigazgató helyettesével.

2017. február 09.

Szeged - Közös történelmi gyökerek, színvonalas képzés, kellemes időjárás - ilyen okokat soroltak a külföldi diákok, ami miatt a szegedi egyetemet választották. A második félévben 174-en kezdik meg tanulmányaikat az Erasmus-programban - tegnap ismerkedtek a karok kínálatával.

2017. február 09.

A tumorközpontban a kutatók azt vizsgálják a daganatmintákban, hogy mi váltja ki a rákos sejtek elszaporodását. A másfél milliárd forintos uniós támogatású program eredményeként korábban felfedezhető lehet majd a daganat – mondta Haracska Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója.

2017. február 09.

Nemcsak úgy általában a rákhalálozásban járunk az élen az európai országok között, hanem a lakosságszámhoz viszonyítva a szájüregi rákok előfordulásában is. Az elmúlt 32 év alatt csaknem a négyszeresére nőtt a fej-nyak területen keletkezett daganatok miatt elhunytak száma. Ennek a betegségcsoportnak nem jók a kilátásai: ha nem fedezik fel idejében, nehezen műthető, megfelelő orvosi ellátás esetén is csak mintegy 50 százalékos az ötéves túlélés.

2017. február 07.

Az MTA CSFK és a Szegedi Tudományegyetem közös pályázati sikere hozzásegíti a magyar kutatókat a világűr hatalmas energiájú és igen gyors folyamatainak – szupernóva-robbanások, gammakitörések és fekete lyukak okozta csillagpusztulások – vizsgálatához. A két új, 80 cm tükörátmérőjű, automatizált távcső nemcsak itthon, de a régióban is komoly fejlesztésnek számít.

2017. február 06.

Február 15-ig jelentkezhetnek a középiskolások az egyetemekre, főiskolákra. A Szegedi Tudományegyetemen ezért a jelentkezés finisében még egy utolsó nyílt napot tartottak szombaton, ahol a diákok tájékozódhatnak a hallgatói életről, a nyelvtanulási és sportolási lehetőségekről, a külföldi ösztöndíjakról és a kulturális kínálatról is. Akik ott voltak, az online jelentkezési lap kitöltésében is segítséget kaptak.

2017. február 05.

A világszerte erdőpusztulásokat és fakárosításokat okozó Armillaria, vagyis tuskógomba fajokat kutatják 2020-ig Sopronban és Szegeden – közölte a konzorciumvezető Soproni Egyetem az MTI-vel.

2017. február 03.

Három új kurzussal segíti a tanulási nehézséggel küzdő egyetemistákat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egyetemi életvezetési tanácsadó központja, az ingyenes képzések fejlesztik a hallgatók logikai, gondolkodási és motorikus képességeit, növelik a tanulási hatékonyságot és az önbizalmat - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.

2017. február 01.

Változatos programokat kínál a tavaszi szemeszterben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kulturális irodája és több művészeti csoportja az egyetem és a város polgárainak.

2017. január 24.

Kilenc évre szóló megbízatása február elsején kezdődik. Paczolay Péter korábban az Alkotmánybíróság elnöke volt, a Köztársasági Elnöki Hivatalt is vezette, a Szegedi Tudományegyetem professzora, jelenleg római nagykövet.

2017. január 23.

Új kutatólaboratóriumot alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján. Őssejteket és szöveteket tenyésztenek laboratóriumi körülmények között, így már nem kell a beteg emberek vagy állatok szöveteit felhasználni a vizsgálatokra. Minderre 180 millió forint támogatást nyert az egyetem.

2017. január 20.

A hatalmas érdeklődés ellenére is kulturáltan megfértek a diákok a Hungexpo területén tartott oktatási börzén, ahol az egyetemek informatív, sokszor látványos bemutatkozása mellett jó szórakozási lehetőségekből sincs hiány.

2017. január 20.

A szervezők várják a kis és nagy diákokat - különösen a továbbtanulás előtt álló középiskolásokat - és minden fizika iránt érdeklődő látogatót.

2017. január 18.

A helyes újraélesztés technikájáról készítettek oktató videót a szegedi sürgősségi osztályon dolgozók. A kisfilm jelnyelvi tolmács segítségével a hallássérülteknek is próbál segíteni, de bemutatják a félautomata defibrillátor használatát is.

2017. január 14.

A Szegedi Tudományegyetem összes kara képviselteti magát a 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, amelyet január 19-21. között rendeznek Budapesten.

2017. január 12.

A tudósok a szájüregi rák és a fogágyi gyulladások korai felismerését kutatják Szegeden.

2017. január 12.

Stratégiai megállapodás aláírásával erősítette meg eddigi együttműködését a Szegedi Tudományegyetem és az online mérőműszereket gyártó és forgalmazó Hobré Instruments BV. A kibővített kooperáció célja, hogy a partnerek kölcsönösen segítsék egymást az innovációs és oktatási tevékenységeikben, közös kutatás-fejlesztési projekteket indítsanak. A holland vállalat emellett támogatja az SZTE tehetséggondozási törekvéseit és részt vesz a duális képzésben is.

2017. január 12.

A hazai felsőoktatási intézmények közül az elmúlt évekhez hasonlóan a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) végzett a legjobb helyen a világ zöld egyetemeit rangsoroló GreenMetric felmérésben – tájékoztatta az intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

2017. január 12.

Február 15-ig jelentkezhettek a 2017-es felsőoktatási felvételire. Új cikksorozatunkban megnézzük, hányan kerülhetnek be a különböző egyetemekre és főiskolákra ebben az évben. 7. rész: Szegedi Tudományegyetem.

2017. január 09.

440 millió forintot kapott a Szegedi Tudományegyetem az anyagcserezavarral összefüggő betegségek vizsgálatára. A kutatás során többek között azt tanulmányozzák majd, hogy mik lehetnek a szívelégtelenség kiváltó okai, és milyen folyamatok vezetnek szívkárosodáshoz.

2017. január 05.

Tavaly év végén immár 28. alkalommal adták át a Novofer Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díjat, amely a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerése. A díjalapító célja a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítmények népszerűsítése – az elismerést napjainkig 207-en vehették át. Az ünnepséget a Parlamentben tartották.

2017. január 05.

A hazai felsőoktatási intézmények közül az elmúlt évekhez hasonlóan a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) végzett a legjobb helyen a világ zöld egyetemeit rangsoroló GreenMetric felmérésben - tájékoztatta az intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

2017. január 03.

A megfelelő eszközt igyekeznek kiválasztani a folyékony táplálék elszállításához két hangyafaj egyedei a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóinak kísérletei szerint, melyek eredményeiről az Animal Behaviour című folyóirat januári számában számoltak be.

SZTEmagazin

2018. július 19.

kiemelt_hallgatoiversenyek

Egyetemi vers- és prózamondó, valamint zenei versenyt, dráma és verspályázatot hirdet a Szegedi Tudományegyetem nappali tagozatos hallgatói számára.

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *