SZTE Info

2019.

[1] 2 3 (4)> (6)>| 
2019. szeptember 10.

Agrárinformatikai képzés indítását tervezik Vásárhelyen – írta a délmagyar.hu. Sisák István az SZTE Mezőgazdasági karának tudományos főmunkatársa szerint ez azért nagyon fontos, mert a technológiai lehetőségek már adottak a mezőgazdaságban. A különböző részletességű űrfelvételek, drónok, nagy tudású, számítógép vezérelte gépek adottak, de hogy ezeket hogyan kell működtetni, hogy ebből hatékony, nyereséges agrárgazdálkodás legyen, ez a szakemberek feladata.

2019. szeptember 09.

Az SZTE Szabadegyetem XXIV. szemesztere alkalmat ad arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem jeles oktatói és kutatói mellett vendég előadók is bemutassák eredményeiket. Az SZTE TIK kongresszusi termében szeptember 11-től szerdánként 18 órakor kezdődik az előadás-sorozat.

2019. szeptember 07.

A közismert „hát-tal nem kezdünk mondatot” tiltást a többség valós törvényként terjeszti és alkalmazza, holott nagyon kevés jól belátható érv szól mellette.

2019. szeptember 07.

Az ezerarcú kór néven is ismert szklerózis multiplex betegségben Magyarországon csaknem nyolcezer ember szenved. Segítésükre több szervezet is működik az országban. Pécsett például az SM Klubban olyan egyének beszélnek tapasztalataikról, akiknél régebben diagnosztizálták a betegséget, így segítik azokat, akiknél még csak most fedezték fel.

2019. szeptember 07.

A szenátus ünnepi ülésével és az első évfolyamos hallgatók eskütételével hivatalosan is elkezdődött a tanév a Szegedi Tudományegyetemen. A tanévnyitón köszöntőt mondott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki hangsúlyozta: az önkormányzatnak is van feladata abban, hogy nemzetközi szinten még elismertebb legyen az universitas.

2019. szeptember 07.

Magyarország jelenének és jövőjének sikerében minden eddiginél fontosabb szerep jut a kutatásoknak és innovációnak - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter szombaton Szegeden a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tanévnyitó ünnepi szenátusülésén. A miniszter beszédében kiemelte, hogy az SZTE 2017 és 2021 között 60 milliárd forintos támogatásból csaknem száz kutatási, fejlesztési és innovációs célú projektet kezdett meg - emlékeztetett Palkovics László, kiemelve ezek közül a szegedi science park kialakítását. Rovó László rektor elmondta, hogy az új tanévben mintegy 7700 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE-n, ezzel Magyarország egyik legjobb felsőoktatási intézménye jelentősen növelni tudta hallgatói létszámát.

2019. szeptember 05.

Digitális szövegértés-fejlesztő iskolai pilot program indul, amelynek keretében 34 vidéki iskolában mintegy ezer diák kap hozzáférést az ajánlott és kötelező olvasmányok mellett a kortárs kedvenceket innovatív, interaktív formában kínáló könyvtárhoz.

2019. szeptember 04.

Több mint 120 középiskolás, pályaválasztás előtt álló diák érkezett Hódmezővásárhelyről és a környező településekről a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára, hogy megismerkedjen a mezőgazdaság high-tech oldalával és a startupok világával, valamint a csapatmunka előnyeivel.

2019. szeptember 04.

Az olasz lánynak a saját egyeteme ajánlotta a szegedi universitast, azért mert itt sok gyakorlati tapasztalatot is szerezhet orvostan-hallgatóként.

2019. szeptember 04.

A Szegedi Tudományegyetem, a Digitális Jólét Program és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közös pályázatát ítélte legjobbnak a döntőbizottság, így Magyarország rendezheti 2023-ban a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát. A rangos tudományos versenynek a Science Park Szeged területén megvalósuló „Látogató Központ és Informatikai Múzeum” épülete ad helyet.

2019. szeptember 04.

Mintegy 400 programmal várja szeptember 27-én, pénteken a Kutatók Éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem a kutatási eredmények, a tudomány iránt érdeklődőket. Ezen az éjszakán a hagyományoknak megfelelően más napokon nem látogatható laborok, terek nyílnak meg az érdeklődők előtt. A szegedi egyetem 11 karának 500 kutatója, oktatója és hallgatója mutatja be tudományterületét. Minden program ingyenes.

2019. szeptember 04.

Az idén összesen 7700 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen, közülük több mint 1150 új külföldi hallgató. A legtöbben, mintegy 480-an, az Általános Orvostudományi Kar angol vagy német nyelvű képzéseire iratkoztak be.

2019. szeptember 04.

Hivatalosan is elindul a Szegedi Tudományegyetem Táncsics Mihály Gimnáziumba kihelyezett gépészmérnöki képzése, melyet szeptember 4-én jelentett be Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere, Bojtor István, alpolgármester és dr. Blahó János, az intézmény igazgatója. A képzés első évfolyamára mintegy 45-en jelentkeztek.

2019. szeptember 04.

Az orvosegyetemek közötti együttműködésről, orvosi továbbképzésről és a népegészségügyi területet érintően írt alá megállapodást Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere és Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter kedden Budapesten.

2019. augusztus 18.

Mérsékeltnek nevezhető az egészségügyi szakdolgozói hiány Csongrád megyében. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a Rádió 88-nak elmondta: tulajdonképpen Szegeden az orvosképzésnek köszönhetően van utánpótlás, illetve kutatások is zajlanak. A megyében koncentráltan töltik be a munkahelyeket az egészségügyi szakdolgozók, de az elvándorlás itt is tapasztalható.

2019. augusztus 18.

Az augusztus 4-11. között Azerbajdzsánban zajlott Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) jelentették be, hogy 2023-ban – Neumann János születésének százhuszadik évfordulóján – Magyarország rendezheti meg a középiskolások legrangosabb informatikai világversenyét, méghozzá a hazai számítástechnika egyik bölcsőjében, Szegeden. A 2019-es IOI-ról a magyar csapat kiváló eredménnyel, egy arany-, és egy bronzéremmel jöhetett haza.

2019. augusztus 16.

Öt magyarországi egyetem került fel az Academic Ranking of World Universities (ARWU) legfrissebb listájára, amelynek elkészítéséhez több mint 1800 felsőoktatási intézmény vizsgáltak meg a szakemberek, és a legjobb ezret rangsorolták. A magyar egyetemek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem végzett a legjobb helyen.

2019. augusztus 16.

Tizennyolc olyan személy kapott kitüntetést pénteken a fővárosban megrendezett központi ünnepségeken, aki Csongrád megyében él, vagy egykor itt dolgozott. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Honvédelmi Minisztérium és az Agrárminisztérium is elismerésben részesítette a kiemelkedő szakembereket.

2019. augusztus 16.

A legfiatalabb és az első női vezető a szegedi jogi kar történetében Görög Márta. Az SZTE ÁJTK új dékánjának célja egy 21. századi intézmény kialakítása, valamint a külföldi hallgatók számának növelése.

2019. augusztus 16.

A gyógyszerésztudományi listán hazai viszonylatban az első, a világrangsorban a 151-200. helyen áll az intézmény.

2019. augusztus 14.

Magyar sikerekkel zárult a Keszthelyen megrendezett Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia.

2019. augusztus 14.

Csütörtökön délután tartják Péter László irodalomtörténész, nyugalmazott egyetemi tanár, a Tiszatáj folyóirat alapító-névadó szerkesztője temetését a szeged-szőregi temetőben.

2019. augusztus 14.

Megállíthatatlanul terjed az agrár-digitalizáció. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara szerint 10 éven belül a piaci viszonyok között működő mezőgazdasági vállalkozások többségében adatalapú, tudásvezérelt precíziós gazdálkodást folytatnak majd. Az iskola azoknak kíván segíteni, akik tudatos alakítói akarnak lenni ennek a folyamatnak. Képzésükben a fő hangsúlyt a drónos monitoringra helyezik, ami várhatóan a leggyorsabb fejlődés előtt áll a precíziós mezőgazdaságon belül.

2019. augusztus 06.

Ketyeg az óra a felsőoktatási felvételiről lemaradóknak. A Szegedi Tudományegyetem több mint 180 képzésen hirdetett pótfelvételit. Csak a gépészmérnöki képzésen lehet már állami ösztöndíjas helyre felvételt nyerni.

2019. augusztus 05.

A szén-dioxid hasznosítására dolgoztak alternatív energiaforrások igénybevételével működő reaktort a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói együttműködve a ThalesNano Zrt. mérnökeivel – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

2019. augusztus 05.

A magyar kutató célja az eszközzel, hogy egy másodpercen belül leálljon az epilepsziás roham, és helyreálljon a normális agyműködés.

2019. augusztus 05.

Az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium kisdiákjai nyerték meg Dániában a World Robot Olympiad egyik világdöntőjét, a legfiatalabbak számára kiírt Open Elementary kategóriában lettek különdíjasak. A magyar küldöttség kiemelkedően jól teljesített, úgy tudjuk, hogy a 7 csapat mindegyike az első 10-ben végzett.

2019. augusztus 05.

Több mint félszáz hellyel lépett előrébb a Szegedi Tudományegyetem a Center for World University Rankings (CWUR) rangsorában, így e lista szerint is az SZTE a legjobb vidéki egyetem Magyarországon. A CWUR a világ 20 ezer felsőoktatási intézményét vizsgálta, melyek közül a legjobb kétezer egyetemet rangsorolta a 2019/2020-as listáján.

2019. augusztus 03.

Érdemes meggyőződni arról, mielőtt strandolni megyünk, hogy nincs-e valamilyen fertőző bőrbetegségünk, amit sokan elkaphatnak. A leggyakrabban a szemölcsöt gyűjtik be a páciensek Csoma Zsanett bőrgyógyász szerint. A papucsot ne felejtsük otthon!

2019. augusztus 03.