«||»

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • máj
  3
  május 3. 09:00 - 31. 19:00
  A Szegeden élô grafikusmûvész, betûmetszô alkotásait bemutató kiállítás.
 • máj
  4
  május 4. 18:00 - 28. 18:00
  A három képzőművész - Székelyi Kati, Dréher János, Végh András - tárlatát Nátyi Róbert művészettörténész (SZTE JGYPK) nyitja meg 2017. május 4-én 18 órakor. A kiállítás megtekinthető: 2017. május 28-ig a hét minden napján 9-18 óra között.
 • máj
  28
  május 28.
  12:00 - 14:00
 • máj
  29
  május 29. 09:30 - 30. 13:00
  Az olasz nyelvű tudományos ülés témája: a magyar vonatkozásokkal is rendelkező olasz írók, Giorgio Pressburger és Claudio Magris munkássága. E tanácskozás sorozatban a 10., de Magyarországon az 1. ilyen rendezvény. A nemzetközi konferencián képviselteti magát - többek között - Utrecht, Zürich, Ljubljana, Ankara, Madrid, Guelph - Kanada, Loviano egyeteme. A program szervezői: az Utrechti Egyetem, az SZTE BTK Olasz Tanszék és az Olasz Kultúrintézet.
 • máj
  29
  május 29.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték sorozatának vendége: Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó; az első magyar, aki egyedül kerülte meg vitorlásával a Földet.
 • máj
  30
  május 30.
  17:00 - 18:30
  Van-e eltérés agyunk méretében és szerkezetében? Miként magyarázható gondolkodásunk különbözősége? Hogyan kezeli a férfi és a nő a stresszhelyzeteket? Kimutatható-e szerkezeti eltérés a homoszexuális agyban? Egy gén lenne a felelős a poligám hajlamért? Mi az oka annak, hogy egyes megbetegedések (bulimia, migrén, dyslexia) nem egyforma gyakorisággal érintik a nőket és a férfiakat? A kérdésekre válaszol az agykutató Párducz Árpád professzor (MTA SZBK), akivel Szalay István (SZTE), a Közéleti Kávéház Kuratóriumának elnöke beszélget.
 • máj
  30
  május 30.
  18:00 - 19:30
  Az akadémikus Kovács Zoltán, az SZTE TTIK Gazdaság- és Társadalomföldrajzi Tanszék vezetője A KREATIVITÁS ÉS A SOKSZÍNŰSÉG SZEREPE A VÁROSOK VERSENYKÉPESSÉGÉBEN A 21. SZÁZAD ELEJÉN címmel, míg Vida György tanársegéd SZEGED A MAGYARORSZÁGI VIDÉKI NAGYVÁROSOK VERSENYÉBEN (A számítások üzenetei) címmel tart előadóst a szegedi Dugonics Társaság ülésén.
 • jún
  1
  június 1. 18:00 - 18. 18:00
  A Szegeden 1944-ben született Szabados Árpád kiállítását Pataki Ferenc szegedi festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. Közreműködik Kosztándi István hegedűművész (SZTE ZMK). A tárlat megtekinthető 2017. június 18-án 18 óráig. A program szervezője: a SZAB Művészeti Szakbizottsága, a SZÖG-ART és Szeged város önkormányzata.
 • jún
  1
  június 1. 18:30 - 2. 13:00
  A nemzetközi szimpózium témáit a kemometriai, az elméleti kémiai, a molekulamodellezési, a molekuladinamikai, az elméleti kémiai szekcióban vitatják meg a kutatók. A konferencia szervezői: az MKE Szerves- és Gyógyszerkémiai Szakosztályának QSAR és Modellezési Szakcsoportja és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának Kemometria és Molekulamodellezés Munkabizottsága.
 • jún
  2
  június 2.
  17:00 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és a Somogyi-könyvtár közös szervezésében megvalósuló Pedagógiáról másképp sorozat záró beszélgetésének vendégei: Gállné Gróh Ilona zenepedagógus, a Ringató módszer kidolgozója és lánya, Gáll Viktória Emese népzenész, a Ringató-mesék szerzője.
Fókuszban

kiemelt_nemzeti_kivalosag

Az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjpályázatai, a felsőoktatásban részt vevő hallgatói, kutatói kiválóságot támogatják olyan - alapképzésben, a mesterképzésben vagy a doktori képzésben részt vevő - hallgatók, doktorjelöltek, valamint fiatal oktatók, kutatók támogatásával, akik a felsőoktatási intézményben eredményes kutatási és alkotói tevékenységet folytatnak.

A munkavédelmi törvény biztosítja, hogy a munkavállalók az egészségüket nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéssel összefüggő jogaik és érdekeik képviseletére jogosultak maguk közül képviselőket választani. Törvényi előírás szerint egyetemünkön is meg kell tartanunk a munkavédelmi képviselők megválasztását.

A 2017/18-as tanévben az Erasmus+ felsőoktatási mobilitásban résztvevő hallgatóknak ismét lehetőségük van pályázni Erasmus+ szociális kiegészítő támogatásra. A kiegészítő támogatás célja egyenlőbb esélyt nyújtani a felsőoktatási mobilitás területén is a kiutazók számára az Erasmus+ programban.

Kövess minket

Facebook YouTube Linked in


Google Plus icon_instagram


Fedezd fel!

Kiemelt_ELI_Krausz_MG_6509

A rendkívül gyors kémiai, biológiai és fizikai folyamatok megfigyelésére ad lehetőséget az ELI-ALPS, az attoszekundumos fényimpulzus forrás. A szegedi egyetemhez is ezernyi szállal kapcsolódó kutatóközpont épületének átadó ünnepségén a speciális fény, a lézer alkalmazásának lehetőségeit, köztük a tumoros betegségek korai felismerésére és kezelésére esélyt adó innovatív módszerekhez vezető utat is bemutatta Krausz Ferenc fizikus, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója.

Kiemelt_Goncz_setany_MG_4725

A szegedi egyetem angol fordító- és tolmácsképzését alapító tanárra emlékezve Göncz Árpádról, az íróról és műfordítóról, az 1956-os forradalmárról és Magyarország 1990-2000. közötti köztársasági elnökéről nevezték el az SZTE két egyetemi épülete közötti sétányt.

Kiemelt_Buday_emlekev_2017_logo_2

A régészprofesszor Buday Árpád és képzőművész fia, Buday György személye összeköti Kolozsvárt és Szegedet. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar két tanszéke Buday-emlékévet tart: kiállításokkal, konferenciával emlékeztet a 80 éve elhunyt alapító oktatóra és a 110 éve született „királyi fametszőre”. A jubileumok alkalmából kiemeljük a két Buday életművének máig szóló üzeneteit.

kiemeltj_janaky_20160919

A napfényt használja olyan kémiai reakcióra, amellyel a szén-dioxidot alakítja át tüzelőanyaggá Janáky Csaba. Az SZTE kutatója, munkatársaival együtt, a folyamatban döntő szerepet játszó foto-elektródok működésének optimalizálásához talált új módszert. Az eredményeiket bemutató cikk a napokban jelent meg a rangos Journal of the American Chemical Society folyóiratban.