SZTE Info

tudomany

A Magyar Tudomány Ünnepe az SZTE-n

November 3-ától egy egész hónapos rendezvénysorozat népszerűsíti a tudomány és a kutatómunka jelentőségét, mutatja be országszerte a hazai tudományos élet legfrissebb eredményeit. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Szegedi Tudományegyetemen, illetve Szeged városában is színes programkínálat várja az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyar_Tudomany_Unnepe_logoA Magyar Tudomány Ünnepét még 2003-ban foglalták törvénybe.

Az Országgyűlés ekkor kimondta: a tudomány társadalomban betöltött szerepét kiemelkedően fontosnak, a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet elismerésre és kiemelkedő támogatásra méltónak tartja. Bízik abban, hogy Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz megnöveli a magyar kutatók, tudósok eddig is eredményes hozzájárulását az emberiség tudásának, ismereteinek gyarapításához. Fejet hajt elődeink előtt, akik a magyar tudomány fejlődéséhez hozzájárultak. Ezért a következő törvényt alkotta: november 3-át – azt a napot, amelyen 1825-ben gróf Széchenyi István birtokainak 1 évi jövedelmét Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) megalapítását – a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánítja.

Immár évek óta egész hónapos rendezvénysorozattal tisztelegnek az ünnepen a hazai kutatóhelyek, felsőoktatási intézmények, tudományos műhelyek. A cél, hogy népszerűsítsék a tudomány és a kutatómunka jelentőségét hazánkban, bemutassák a magyar tudományos kutatások eredményeit, s mindenki számára közérthetővé tegyék a tudomány és kutatás jelentőségét az oktatásban, valamint az oktatás jelentőségét a tudományban és a kutatásban. A Magyar Tudomány Ünnepe 2011. évi programjait november 3. és november 30. között tartják országszerte. Az esemény fővédnökei hagyományosan az MTA elnöke, a köztársasági elnök és a miniszterelnök.


A kari programok listája és az egyes rendezvények részletes adatlapja alább érhető el

2011. november 3.

Modelling in life sciences - 2011

2011. november 4.

"A tudomány erejével a fenntartható vidékért" – fiatal kutatók konferenciája

2011. november 4-5.

Modelling in life sciences - 2011

2011. november 14.

Kognitív struktúrák. Az interdiszciplinaritás lehetőségei és korlátai

2011. november 14-18.

LEI 2011 - Light at Extreme Intensities

2011. november 16.

Interaktív finnugor délután - a Rokon Népek Napja alkalmából

2011. november 17-18.

Nyelvészeti Doktoranduszok 15. Országos Konferenciája

2011. november 23.

Digitális bölcsészet, avagy a számítástechnika és a humán tudományok találkozása

2011. november 24.

Hajnóczy Péter Hagyatékgondozó Műhely konferenciája és nyílt napja

2011. november 26.

Új Alaptörvényünk és a jogélet reformja

2011. november 30.

Összhang - Tudomány a Gazdaságban és Társadalomban tudományos ülés az ETSZK-n


A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat az SZTE karai és a SZAB által szervezett programok itt tekinthetőek meg.
 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2016. április 26.

kiemelt_Bartol_Brigi

Egy jó kép elkészítéséhez elhivatottság, kitartás és a fotózás iránti szeretet szükséges – vallja Bártol Brigitta, az SZTE marketing-kommunikáció szakos hallgatója. Az Egyetemi Fotópályázat első helyezettjét a fényképezésről és nyertes munkáiról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2016. április 05.

tatar-kiss

A téma aktualitása ma globálisan felértékelődött, az Európai Unióban is minden tagállam felismerte, hogy a nők munkaerő-piaci és vezetői jelenléte nincs arányban a végzettségeikhez és a képzettségükhöz mérve. A női erőforrás menedzsment ma már nemcsak egy „jó gyakorlat”, hanem egy alapvető gazdasági követelmény.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 2.
  12:10 - 12:20
 • május 2.
  15:00 - 17:00
  An introduction to databases on the history of books: research on watermarks, bookbindings and provenance címmel Prof. Dr. Ursula Rautenberg (Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg) vendégelőadását hallgathatják meg az érdeklődők.
 • május 3.
  12:10 - 12:20
 • *
  május 3.
  13:00 - 18:00
  Folytatódik a 10. Országos Felsőoktatási Véradóverseny, az akcióba a Szegedi Tudományegyetem a 2015/2016-os tanév tavaszi szemeszterében is bekapcsolódik.
 • május 3.
  19:00 - 21:00
  Műsor: R. Schumann: Adagio és allegro op. 70 J. Brahms: e-moll szonáta gordonkára és zongorára op. 38 Gallai Attila: Szólószonáta nagybőgőre Csemiczky Miklós: Négy bagatell zongorára A. Piazzolla: Contrabajissimo Velez Alekszandra zenei tanulmányait Szegeden, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola egyetemi szakán végezte Sin Katalin osztályában. 20 éven keresztül az SZTE Zeneművészeti Karának cselló és kamarazene oktatója. 2005-től a Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola tanára. Jelenleg a Szegedi Szimfonikus Zenekar művésze. Tanulóévei alatt számos versenyen szerepelt kiemelkedő eredménnyel. Mint szólista, kamarazenész és zenekari művész szerepelt belföldi és külföldi pódiumon egyaránt. Rendszeres oktatója a Csongrádi Zenei Tábor csellistáinak. Kiváló tanárok mesterkurzusain vett részt. Jelenleg a budapesti Zeneakadémia doktori képzését végzi. Császár Zsuzsanna szülővárosának (Szombathely) zeneiskolájában kezdett el 6 évesen zongorázni tanulni. Felsőfokú tanulmányait Szegeden végezte Lucz Ilona és Kerek Ferenc tanítványként. A művész-tanári diploma megszerzése után Würzburg Zeneművészeti Főiskolájának posztgraduális képzésén tanult tovább. 2004-2007 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori iskolájának volt a hallgatója, 2008-ban doktorált (DLA). Tanulmányai alatt kétszer nyerte el a Magyar Köztársasági Ösztöndíjat és a Bajor Állami Tartományi Művészeti Ösztöndíjat. 2006-ban Szeged Város Művészeti Ösztöndíját ítélték neki, 2011-ben Artisjus-díjat kapott. 2000 óta az SZTE Zeneművészeti Karának oktatója. Ludányi Endre zenei tanulmányait 8 éves korában Makón kezdte. Közép- és felsőfokú képzését Szegeden folytatta Barnáczné Vadász Ilona osztályában. Egyetemi tanulmányai alatt számos kurzuson vett részt. A művésztanári diploma megszerzése után a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagja lett. A 90-es években a Weiner és a Salieri Kamarazenekar szólóbőgőse. Kamarazenészként több CD fűződik nevéhez. 2006 óta az SZTE Zeneművészeti Karának és a Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskolának a nagybőgő tanára. 2011-től a Szegedi Szimfonikus Zenekar szólamvezetője. Évek óta a Szegedi Nyári Akadémia tanára.