SZTE Info

tudomany

A Magyar Tudomány Ünnepe az SZTE-n

November 3-ától egy egész hónapos rendezvénysorozat népszerűsíti a tudomány és a kutatómunka jelentőségét, mutatja be országszerte a hazai tudományos élet legfrissebb eredményeit. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Szegedi Tudományegyetemen, illetve Szeged városában is színes programkínálat várja az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyar_Tudomany_Unnepe_logoA Magyar Tudomány Ünnepét még 2003-ban foglalták törvénybe.

Az Országgyűlés ekkor kimondta: a tudomány társadalomban betöltött szerepét kiemelkedően fontosnak, a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet elismerésre és kiemelkedő támogatásra méltónak tartja. Bízik abban, hogy Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz megnöveli a magyar kutatók, tudósok eddig is eredményes hozzájárulását az emberiség tudásának, ismereteinek gyarapításához. Fejet hajt elődeink előtt, akik a magyar tudomány fejlődéséhez hozzájárultak. Ezért a következő törvényt alkotta: november 3-át – azt a napot, amelyen 1825-ben gróf Széchenyi István birtokainak 1 évi jövedelmét Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) megalapítását – a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánítja.

Immár évek óta egész hónapos rendezvénysorozattal tisztelegnek az ünnepen a hazai kutatóhelyek, felsőoktatási intézmények, tudományos műhelyek. A cél, hogy népszerűsítsék a tudomány és a kutatómunka jelentőségét hazánkban, bemutassák a magyar tudományos kutatások eredményeit, s mindenki számára közérthetővé tegyék a tudomány és kutatás jelentőségét az oktatásban, valamint az oktatás jelentőségét a tudományban és a kutatásban. A Magyar Tudomány Ünnepe 2011. évi programjait november 3. és november 30. között tartják országszerte. Az esemény fővédnökei hagyományosan az MTA elnöke, a köztársasági elnök és a miniszterelnök.


A kari programok listája és az egyes rendezvények részletes adatlapja alább érhető el

2011. november 3.

Modelling in life sciences - 2011

2011. november 4.

"A tudomány erejével a fenntartható vidékért" – fiatal kutatók konferenciája

2011. november 4-5.

Modelling in life sciences - 2011

2011. november 14.

Kognitív struktúrák. Az interdiszciplinaritás lehetőségei és korlátai

2011. november 14-18.

LEI 2011 - Light at Extreme Intensities

2011. november 16.

Interaktív finnugor délután - a Rokon Népek Napja alkalmából

2011. november 17-18.

Nyelvészeti Doktoranduszok 15. Országos Konferenciája

2011. november 23.

Digitális bölcsészet, avagy a számítástechnika és a humán tudományok találkozása

2011. november 24.

Hajnóczy Péter Hagyatékgondozó Műhely konferenciája és nyílt napja

2011. november 26.

Új Alaptörvényünk és a jogélet reformja

2011. november 30.

Összhang - Tudomány a Gazdaságban és Társadalomban tudományos ülés az ETSZK-n


A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat az SZTE karai és a SZAB által szervezett programok itt tekinthetőek meg.
 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2015. január 23.

tudaskapu8_kiemelt

A Lendület pályázatosokat is bemutatja a Szegedi Egyetem Magazin Tudáskapu 8. száma. A SZEM legfrissebb számának középpontjában a kutatómunka áll a tudástérképtől kezdve a szuperszámítógépen át az egyetemtörténetig.

SZTEtelevízió

2015. április 16.

jugyu_napok_kiemelt_nagy

A XIX. Juhász Gyula Napok népszerű a szegedi egyetemisták körében. A 3 napon át tartó program csúcspontja a sportos program és a záró buli.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 27. 17:00 - április 27. 19:00
  Balázs Lajos (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda): Néprajzi beszélgetés a paraszti nemi kultúráról Beszélgetőtárs Gyöngyössy Orsolya A Somogyi-könyvtár és az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport, valamint az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék rendezésében
 • április 21.
  14:00 - 16:00
  A legviccesebb és a legmeghökkentőbb találatok a DélmagyArchívból
 • április 21.
  16:00 - 18:00
  Hubbes László Attila (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda): Új magyar mitológia a virtuális térben: a magyar alternatív történelem-szemlélet hívei és újpogány közösségek online megjelenése Az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport és az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék rendezésében
 • április 21.
  16:00 - 18:00
  Zenés beszélgetés Pintér Tünde énekművésszel Műsor: Haydn: A Pastoral Song Verdi: Il poveretto Mompou: Damunt de tu només les flors Kodály: Akkor szép az erdő Kodály: Ne búsuljon senki menyecskéje Csajkovszkij: Jolanta – Jolanta ariozója Mozart: Figaro házassága (részletek) Vendégek: Pataki Bence (basszus) énekművész hallgató és Major Attila (bariton) énekművész hallgató Közreműködik: Oberfrank Péter (zongora) Háziasszony: Vajda Júlia, Liszt Ferenc díjas operaénekesnő (Szegedi Nemzeti Színház) Pintér Tünde énekművész zenei tanulmányait az SZTE Zeneművészeti Karán végzi zeneművész-tanári szakon. Tanulmányai során számos énekversenyen ért el kiemelkedő eredményt. A Somogyi-könyvtár, az SZTE Tehetségpont és az SZTE Sófi Alapítvány szervezésében
 • április 21.
  17:00 - 18:00
  Halasi Zoltán a kötet megjelenését követően Déry Tibor- és Füst Milán-díjban részesült. Halasi Zoltánnal, a kötet fordítójával és írójával beszélgetnek: Mikola Gyöngyi, irodalomtörténész, kritikus (SZTE BTK), Karsai László, történész, egyetemi tanár (SZTE BTK Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszék)