Pótfelvételi tudnivalók 2018. - Jelentkezési útmutató

Tájékoztató a 2018. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárásrólA 2018. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás kiegészítéseként egyes felsőoktatási intézmények pótfelvételit hirdetnek.


Kik jelentkezhetnek a 2018. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárásba?

Akik

  • nem jelentkeztek a 2018. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során vagy
  • jelentkeztek, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem.

Milyen módon lehet benyújtani a felvételi jelentkezést?


A felsőoktatási pótfelvételi jelentkezést kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani, a www.felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi szolgáltatás keretében, előzetes regisztrációt követően, 2018. július 27. – augusztus 6. között. A 2018. évi pótfelvételi eljárás a 2018. évi általános felvételi eljárás szabályainak megfelelően zajlik.


A felsőoktatási jelentkezésekkel kapcsolatos általános információk a www.felvi.hu honlapon, a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban olvashatók.


A www.felvi.hu „Egyetemek, főiskolák menüpont” „Pótfelvételi eljárás 2018. (szeptemberben induló képzések)” fül alatt látható intézményenként a meghirdetett képzések listája, a hozzájuk kapcsolódó legfontosabb tudnivalókkal.


A meghirdetett képzésekről bővebben (egyéb feltételek, csatolandó dokumentumok, a pontszámítás – beleértve azt, hogy a felsőfokú végzettségű jelentkezőknek alapképzésre, osztatlan mesterképzésre és felsőoktatási szakképzésre történő jelentkezés esetén számolnak-e az oklevelük alapján pontszámot) az „Általános eljárás 2018. (szeptemberben induló képzések)” fülön olvashatnak.


Felhívjuk a jelentkezők figyelmét arra, hogy tanulmányozzák át a jelentkezési feltételeket mind a két Tájékoztatóban, mert a szabálytalanul, vagy a szükséges dokumentumok nélkül beküldött jelentkezések a felvétel elutasítását vonhatják maguk után.


Meddig lehet jelentkezni és hitelesíteni?


A 2018. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárás keretében 2018. augusztus 6-án éjfélig van lehetőség jelentkezni a felsőoktatásba. Azonban már csak egy helyet lehet megjelölni (csak egy felsőoktatási intézménybe és csak egy képzésre lehet jelentkezni), a meghirdetett képzések – néhány kivételtől eltekintve – kizárólag önköltséges formában indulnak.


A jelentkezési űrlapok kitöltésével egyidőben, 2018. augusztus 6-án éjfélig hitelesíteni is kell a jelentkezést. Ezt Ügyfélkapun keresztül vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával (az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220. címére, javasolt elsőbbségi küldeményként) lehet megtenni.


Figyelem! Aki nem hitelesíti a jelentkezését (postai úton vagy Ügyfélkapun keresztül), az nem vehető fel!


A 2018. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárásban közel 300 képzésre vonatkozóan 2900 meghirdetés önköltséges finanszírozási formája közül lehet választani. A jelentkezéskor érdemes figyelembe venni, hogy azokon az önköltséges képzéseken, amelyeket már a 2018. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a 2018. július 25-én meghatározott ponthatárnál. Amennyiben az adott képzés eddig nem indult önköltséges finanszírozási formában, a ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál – vagyis alapképzési szakok, osztatlan mesterképzések esetén 280 pontnál, felsőfokú szakképzés esetén 240, mesterképzések esetén 50 pontnál.


Amennyiben a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vagy – elsősorban mesterképzésekben – felvételi vizsgát írnak elő, azt a pótfelvételi hirdetményben jelzik, és közlik annak időpontját is. Az idő rövidsége miatt a vizsgára külön behívó levelet általában nem küldenek!


Figyelem! A jelentkezési kérelemhez csatolandó dokumentumokat a jelentkezési kérelemmel egyidejűleg kell feltölteni (2018. augusztus 6-ig)!


Ponthatárok: várhatóan 2018. augusztus 24-én


A 2018. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárás ponthatárainak megállapítása várhatóan 2018. augusztus 24-én lesz, ekkor dől el, ki kerül be az általa megjelölt képzésre.


A felvettek a felvételi határozatot, a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg 2018. szeptember első napjaiban.


Forrás: www.felvi.hu