Előadónkról


Krenács LászlóDr. Krenács László

laboratóriumvezető,
Daganatpatológiai és Molekuláris Diagnosztikai Laboratórium,
Szeged, T-Sejt Kft.










 

1960-ban született Szegeden. Általános orvosi diplomáját a Szegedi Orvostudományi Egyetemen 1985-ben „summa cum laude” minősítéssel szerezte.

 

1985 és 2001 között a Szegedi Tudományegyetem Patológiai Intézetében dolgozott, 1991-ben tett patológus szakvizsgát.

 

1991-ben a Soros ösztöndíjasként az Aarhusi Egyetemi Kórház Immunpatológiai Laboratóriumában, 1994 és 96 között a Fogarthy International támogatásával az NCI, NIH Bethesda Hematopatológiai Laboratóriumában dolgozott Dr. Elaine Jaffe vezetésével.

 

Krenács doktor 2000-ben védte meg egyetemi doktori értekezését az ’Onkoprotein expresszió malignus lymphomákban’ című témakörben.

 

1998-tól 2001-ig a ’Cytológia a Preventív Medicinában Magyarországon’ című TEMPUS-Phare Projekt Koordinátora volt.

 

2001 és 2002-ben Humboldt ösztöndíjas posztdoktori kutatóként a Würzburgi Egyetem Patológiai Intézetének Molekuláris Patológiai részlegében dolgozott Hans-Konrad Müller-Hermelink és Edgar Serfling professzorok vezetésével.

 

2001-től 2007-ig a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány szegedi Biotechnológiai Intézetében az általa megalapított Biomedicinális Osztály vezetője, több PhD hallgató témavezetője.

 

2008 óta az általa megalapított szegedi Daganatpatológiai és Molekuláris Diagnosztikai Laboratóriumot vezetője. A laboratórium meghatározó szerepet a tölt be a régió haematopatológiai diagnosztikájában és kutatásában és kiterjedt együttműködést folytat számos országos és regionális klinikai és elméleti kutatóhellyel.

 

A perifériás T-sejtes lymphomák funkcionális patogenezise témaköréből írt MTA Doktori értekezésével 2009-ben megszerezte az orvosi tudományok doktora címet, majd habilitált és

címzetes egyetemi tanári kinevezést kapott a Szegedi Tudományegyetemen.

 

A fő kutatási területe a lymphomák immunpatológiája. Kutatásai az ETT, az OTKA, a Magyar-Brit Kormányközi TÉT Alapítvány, a Humboldt Alapítvány és a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap által támogatottak.

 

Aktív tagja a Magyar Patológusok Társaságának, a Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaságnak, az Európai Hematopatológus Társaságnak és az Európai Csontvelő Munkacsoportnak. Számos hazai szakmai továbbképzés szervezője.

 

Krenács doktor a magyar és nemzetközi szakmai és tudományos élet aktív tagja, gyakorlott patológus, több mint 30 éves diagnosztikus és kutatási tapasztalattal.