SZTE televízió

aranyne_molnar_timea

Az inkontinencia, mint szégyenbetegség lehetséges konzervatív kezelése

A vizeletinkontinencia nemcsak orvosi és szocioökonómiai, hanem higiéniai és nem utolsó sorban pszichológiai problémákat is okoz. Az orvosi problémát az inkontinencia kockázat emelkedését okozó multimorbiditás kiterjedése jelenti: az egyéneknél a betegségek halmozódása növeli az inkontinenssé válás kockázatát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A szocioökonómiai problémát az anyagi ráfordítás problémája okozza, amely a családokat és az egyént érintve, higiéniai problémát merít fel, ami az életminőség romlásához vezet. Pszichológiai tekintetben pedig a kontrollcsökkenés szégyenérzettel párosulva egyfajta „fogyatékosság”- ot feltételez a társadalom többi tagjától, így az érintettek tabuként kezelik az inkontinencia problémáját és nem fordulnak szakemberhez. Mint minden vázizom, a gátizom is tréning hiányában veszít erejéből és így nem képes megfelelően ellátni a feladatát. A funkciócsökkenés és –kiesés a testi, lelki és szociális jóllét állapotát veszélyezteti. Egészségtudatossággal és egészséges magatartással a kockázati tényezők csökkenthetők, ily módon a betegségek megelőzhetők. Amennyiben nem figyelünk eme rejtett terület karbantartására, nemtől és kortól függetlenül kialakul az inkontinencia és a nemi együttlét kevésbé örömteli megélése. Célunk bizonyítani, hogy az inkontinencia egyre fiatalabb korban jelenik meg és keressük a leghatékonyabb tréning módszert, ami mind az egészségügy, mind a társadalom, mind az egyén szempontjából a leggazdaságosabb.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 15.

Kiemelt_zold_TIK_j

Javított múlt évi „zöld eredményén” a Szegedi Tudományegyetem. A GreenMetric 2017-es világrangsorában az SZTE 88. lett, és a tavalyi 107. helyről úgy lépett előrébb, hogy egyetlen év alatt több mint 100 intézménnyel több töltötte ki a zöld kérdőívet. Az SZTE az európai green-listán a 42., Magyarországon őrzi pozícióját: a legzöldebb hazai egyetem.

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.