SZTE televízió

aranyne_molnar_timea

Az inkontinencia, mint szégyenbetegség lehetséges konzervatív kezelése

A vizeletinkontinencia nemcsak orvosi és szocioökonómiai, hanem higiéniai és nem utolsó sorban pszichológiai problémákat is okoz. Az orvosi problémát az inkontinencia kockázat emelkedését okozó multimorbiditás kiterjedése jelenti: az egyéneknél a betegségek halmozódása növeli az inkontinenssé válás kockázatát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A szocioökonómiai problémát az anyagi ráfordítás problémája okozza, amely a családokat és az egyént érintve, higiéniai problémát merít fel, ami az életminőség romlásához vezet. Pszichológiai tekintetben pedig a kontrollcsökkenés szégyenérzettel párosulva egyfajta „fogyatékosság”- ot feltételez a társadalom többi tagjától, így az érintettek tabuként kezelik az inkontinencia problémáját és nem fordulnak szakemberhez. Mint minden vázizom, a gátizom is tréning hiányában veszít erejéből és így nem képes megfelelően ellátni a feladatát. A funkciócsökkenés és –kiesés a testi, lelki és szociális jóllét állapotát veszélyezteti. Egészségtudatossággal és egészséges magatartással a kockázati tényezők csökkenthetők, ily módon a betegségek megelőzhetők. Amennyiben nem figyelünk eme rejtett terület karbantartására, nemtől és kortól függetlenül kialakul az inkontinencia és a nemi együttlét kevésbé örömteli megélése. Célunk bizonyítani, hogy az inkontinencia egyre fiatalabb korban jelenik meg és keressük a leghatékonyabb tréning módszert, ami mind az egészségügy, mind a társadalom, mind az egyén szempontjából a leggazdaságosabb.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 19.
Kiemelt_Jedlik_A_j

Hagyomány, hogy a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából állami és önkormányzati, tudományos és művészeti elismeréseket adnak át az arra leginkább érdemes személyiségeknek. A 2018. évi március idusán a Szegedi Tudományegyetem több munkatársa is rangos kitüntetésben részesült.

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.