SZTE televízió

aranyne_molnar_timea

Az inkontinencia, mint szégyenbetegség lehetséges konzervatív kezelése

A vizeletinkontinencia nemcsak orvosi és szocioökonómiai, hanem higiéniai és nem utolsó sorban pszichológiai problémákat is okoz. Az orvosi problémát az inkontinencia kockázat emelkedését okozó multimorbiditás kiterjedése jelenti: az egyéneknél a betegségek halmozódása növeli az inkontinenssé válás kockázatát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A szocioökonómiai problémát az anyagi ráfordítás problémája okozza, amely a családokat és az egyént érintve, higiéniai problémát merít fel, ami az életminőség romlásához vezet. Pszichológiai tekintetben pedig a kontrollcsökkenés szégyenérzettel párosulva egyfajta „fogyatékosság”- ot feltételez a társadalom többi tagjától, így az érintettek tabuként kezelik az inkontinencia problémáját és nem fordulnak szakemberhez. Mint minden vázizom, a gátizom is tréning hiányában veszít erejéből és így nem képes megfelelően ellátni a feladatát. A funkciócsökkenés és –kiesés a testi, lelki és szociális jóllét állapotát veszélyezteti. Egészségtudatossággal és egészséges magatartással a kockázati tényezők csökkenthetők, ily módon a betegségek megelőzhetők. Amennyiben nem figyelünk eme rejtett terület karbantartására, nemtől és kortól függetlenül kialakul az inkontinencia és a nemi együttlét kevésbé örömteli megélése. Célunk bizonyítani, hogy az inkontinencia egyre fiatalabb korban jelenik meg és keressük a leghatékonyabb tréning módszert, ami mind az egészségügy, mind a társadalom, mind az egyén szempontjából a leggazdaságosabb.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 17.

kiemelt_napszemuveg

A Szegedi Tudományegyetem hat kara - a BTK, az ETSZK, a GTK, az MK, az MGK és a TTIK - hirdet keresztféléves mesterképzéseket, amelyekre 2017. november 15-ig lehet jelentkezni. A keresztféléves felvételivel kapcsolatos információk a www.u-szeged.hu/keresztfeleves oldalon olvashatóak.

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.