SZTE Info

Ezüstérem Szombathelyről

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Június 6-8. között rendezték Szombathelyen a 2008-as Magyar Egyetemi-Főiskolai Röplabdabajnokságot. A Szegedi Tudományegyetemet a tavalyi győztes, azóta némiképp meggyengült férficsapat képviselte.
Katona János edző mindössze nyolc játékossal vehette fel a harcot. Első nap a sorsolás szeszélye két verhető csapatot „ajándékozott” a szegedi fiúknak, akik álmos kezdés után hozták a kötelezőt, a Széchenyi István Egyetem csapatát 3:2, a Debreceni Egyetem csapatát pedig 3:1 arányban győzték le. Mivel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is két győzelemmel zárt, a vasárnapi mérkőzés döntött a kupa sorsáról.
Ezért is érthetetlen, miért tették a szervezők éppen ezt a mérkőzést reggel 8:30-ra, a korai időpont sem a nézőknek, sem a csapatoknak nem volt igazán jó. A szegediek dolgát nehezítette, hogy eltűnt reggelijük sorsáról a szervezők nem tudtak semmit mondani, s az ide-oda küldözgetett csapat végül feladva a küzdelmet a csarnokba ment, ahol az NB I-es MAFC csapatával szinte megegyező BME már jó ideje melegíthetett. Mindezek ellenére az SZTE csapata meglepetésre hozta az első játszmát, de ezután a rövidebb cserepadnak és a BME jelentős magassági fölényének köszönhetően felőrlődött, és végül veszített.
A csapat helytállása mindenképpen dicséretes volt, a torna legjobb játékosa címet a szegedi Csíkos Gábor kapta, akinek eredményesütés-statisztikája messze kiemelkedett a mezőnyből.
Az ezüstérmes szegedi játékosok: Bojti Róbert, Bondor Tamás, Csíkos Gábor, Filiusz István, Fülöp Norbert, Páder Balázs, Péter Csaba, Tátrai Sándor.
 
Eredmények:
Debreceni Egyetem – BME 1:3
(12:25, 25:18, 18:25, 20:25)
Szegedi Tudományegyetem – Széchenyi István Egyetem 3:2
(19:25, 25:21, 25:14, 23:25, 15:10)
Debreceni Egyetem – Szegedi Tudományegyetem 1:3
(24:26, 29:31, 25:23, 17:25)
BME – Széchenyi István Egyetem 3:0
(25:15, 25.20, 25.22)
BME – Szegedi Tudományegyetem 3:1
(21:25, 25:17, 25:18, 25:19)
Széchenyi István Egyetem – Debreceni Egyetem 1:3
(26:24, 18:25, 24:26, 18:25)
 
A torna végeredménye:
1. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem                          6 pont  (9:2)
2. Szegedi Tudományegyetem                                                       5 pont  (7:6)
3. Debreceni Egyetem                                                                        4 pont  (5:7)
4. Széchenyi István Egyetem                                                              3 pont  (3:9)
 

SZEGY

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex