SZTE Info

Győzelmekkel zárt a bajnok Universitas Szeged

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Tizenhat mérkőzésen tizenöt győzelem, s mindösszesen egy vereség: az Universitas Szeged női vízilabdacsapata bámulatos teljesítménnyel szerezte meg az aranyérmet az OB I B-ben.
Hannauer Péter lányai már az utolsó előtti körben bebiztosították az első helyet, ennek ellenére a záró, budapesti körben sem engedtek ki: mind a Kecskemétet, mind a Hódmezővásárhelyt legyőzték.
A vezetőedző így értékelte a május 31-i mérkőzéseket a Szegedi Egyetem Online-nak: „Azt kell hogy mondjam, összességében jól játszott a csapat, hozta a papírformát. A Kecskemét ellen kicsit álmos kezdés után igen összeszedetten és odafigyelve játszottunk. A fiatalok is meghálálták a kapott bizalmat. A meccset jó összjáték és fegyelmezettség jellemezte. A második mérkőzésen a Vásárhely ügyes játékkal kihasználta indiszponált, sok sérüléssel tarkított játékunkat, így igen szorossá tette a csatát. A csapat azonban még így is jobbnak bizonyult. Gratulálok a lányoknak, és köszönöm a munkájukat!”
 
Tökéletes összhang: Hannauer Péter irányításával remekül működött az Universitas-gépezet
 
A női OB I B-ben az Universitas Szeged 30 ponttal végzett az élen a 16 pontos Hungerit MetalCom Szentesi VK II., a 12 pontos Hódmezővásárhelyi VSC és Villanó Fókák Kecskemét, illetve a 10 pontig jutó Uno VSE előtt.
A szegedi egyetemista gárda minden valószínűség szerint a bajnoki cím ellenére a következő szezonban is a második vonalban folytatja. Az okokra és a további fejleményekre a későbbiekben visszatérünk a Szegedi Egyetem Online oldalain.
 
Az OB I B 10. fordulójában:
 
Villanó Fókák Kecskemét Universitas Szeged 8-14 (2-2, 2-6, 3-4, 1-2). Felnőtt női OB I B-s vízilabda-mérkőzés. Budapest, Hajós Alfréd Uszoda, 50 néző.
Universitas Szeged: Bük Zsanett Árkosy Lilla 5, Hajdú Enikő 1, Bordás Tímea 2, Grezsa Nikolett, Fabó Lili 2, Lengyel Dominika 1, Cserék: Farkas Kinga, Sebők Zsófia, Miklós Dóra, Slíz Babett 1, Lengyel Anett 2, Erdélyi Kriszta. Edző: Hannauer Péter.
Gól emberelőnyből: 7/0, ill. 3/1. Ötméteresből: 1/1, ill. 1/1.
 
Universitas Szeged Hódmezővásárhelyi VSC 9-8 (1-1, 2-4, 5-2, 1-1). Felnőtt női OB I B-s vízilabda-mérkőzés. Budapest, Hajós Alfréd Uszoda, 50 néző.
Universitas Szeged: Bük Zsanett Grezsa Nikolett, Hajdú Enikő 2, Bordás Tímea 2, Fabó Lili, Lengyel Dominika 1, Miklós Dóra. Cserék: Árkosy Lilla 3, Erdélyi Kriszta, Sebők Zsófia, Lengyel Anett, Slíz Babett 1, Farkas Kinga. Edző: Hannauer Péter.
Gól emberelőnyből: 4/1, ill. 7/1. Ötméteresből: 3/2, ill. 4/4.
Pintér M. Lajos
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  A Trianonról közérthetően és a Trianon Nagy Háború alatti előzményeiről, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása c. kötetekről beszélgetés Bencsik Péterrel (BTK Jelenkortörténeti Tanszék), Gulyás Lászlóval (JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet) és Döbör Andrással (JGYPK dékán).
  Az esemény ingyenes, és nem kötött könyvtári tagsághoz.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  „Szubjektív prezentációs elődás a Giotto-kápolnáról (Padova), a S. Vitalis, a St. Apollinaris templom, a Galla Pracidia mauzóleum (Ravenna) mozaik műalkotásairól, valamint az Aquileia padló mozaikjairól.”
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézete és a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezésében
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  FONTOS! A beszélgetésre ezúttal az American Corner helyiségében kerül sor, ezért kérjük, részvételi szándékod jelezd az alábbi linken: https://forms.gle/eoeGHb3zt2YcLG949
  ÚJ! A Fotósok Amerikában című előadások olyan vendégek meghívásával kerülnek “műsorra”, akik fényképeztek az Államokban vagy szakmai, elméleti munkát végeztek az Amerika - Magyarország tengelyen. Akik testközelből élték meg a természeti csodákat és a nyüzsgő (vagy épp szellemjárta) városokat, saját képeik segítségével kalauzolnak minket a távolba. Ezt kiegészítve olyan elméleti hátteret igyekszünk felépíteni a további előadásokkal (beleértve az Amerikai fotósok sorozatot is), amelybe a hallgatóság könnyedén beleillesztheti az ott járt alkotók élményeit, érzelmeit. Első vendégünk Kurucz Árpád, aki 2006-tól 2015-ig a Népszabadság, jelenleg a Getty Images, az Anadolu Images török hírügynökség és a Magyar Nemzet fotósa. Fontosabb díjai: 2010 Picure of the Year International első díj, Ringier International Photo Award, Magyar Sajtófotó pályázatokon különböző kategóriadíjak, Munkácsi Márton kollekció díjak. Képeit jelentette már meg a New York Times, a Time, a Getty Images és a Politico is.
 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig