SZTE Info

Nem papírt, tudást akart közvetíteni a képzés

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
„Környezetkímélő technológáik az élelmiszeriparban: feldolgozás, műszaki diagnosztika, információtechnológia” című, Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program-pályázaton elnyert támogatásból egy képzési programot szervezett az SZTE Mérnöki Kara 2008. januártól júniusig. A projektet június 27-én konferencia zárta, melyre várták a kurzusok résztvevőit is.
A projekt keretében felsőfokú végzettségűek át- és továbbképzését valósították meg, hogy a munkaerőpiacon ezzel javítsák elhelyezkedési lehetőségeiket. Elsősorban hátrányos helyzetűekre, a munkapiacról kiszorultakra, illetve kismamákra, gyesen, gyeden lévőkre gondoltak, akiknek a visszatéréséhez ez segítséget jelenthet. Az eredeti elképzeléssel szemben – miszerint 160 ember képzését vállalták – az óriási érdeklődés miatt közel 700 főt képeztek ki, de ebben voltak olyan hallgatók is, akik több kurzusban is részt vettek. A tekintélyes számú résztvevőből körülbelül 620-630 fő minősült célcsoportnak, a többiek középfokú végzettséggel rendelkeztek, de őket sem zárták ki. A célcsoportnak különböző járandóságokat biztosítottak a projekt keretében, így napidíjat, utazási költségtérítést, szállásköltség-térítést, mivel a képzések két-, illetve háromnaposak voltak – tudtuk meg Gálné Szabados Ibolya gazdasági vezetőtől.
Az élelmiszeriparban környezetkímélő technológiák alkalmazásának elősegítését célzó képzés keretében, a 29 kurzus során élelmiszer-technológiai, élelmiszer-biztonsági, a műszaki diagnosztikához kapcsolódó, valamint információtechnológiai, illetve gazdaságtudományi ismereteket szerezhettek a résztvevők – mondta Gyimes Ernő projektmenedzser, az Élelmiszermérnöki Intézet intézetvezető-helyettes docense. „A projekt legfontosabb célja az volt, hogy a Mérnöki Karhoz kötődő tudást, mérnöki szemléletet közvetítsük; azokat a kompetenciákat, amelyek a kilencvenes évektől jelentek meg, át tudjuk adni a munkavállalóknak, akik már régebben dolgoznak az élelmiszeriparban, és a tudásuk egy kicsit megfakult, illetve azoknak a szakembereknek, akik az élelmiszeriparban dolgoznak, de nem ezen a területen szereztek végzettséget” – fogalmazott a docens. Gyimes Ernő azt is hozzátette: 1-3 napos időtartamban szerveztek rövid kurzusokat, komperenciaalapú kurzusokat, és egy-egy célterületre fókuszálva a lehető legteljesebb tudást próbálták átadni. „Nem végzettséget és papírt, hanem tudást adtak ezek a kurzusok. Azt a szemléletet próbáltuk a hallgatóknak közvetíteni, hogy hogyan kell a fenntarthatóságot biztosítani, úgy, hogy egyúttal kíméljük a környezetet” – összegzett a projektmenedzser.
A konferencián a projektről, annak megvalósulásáról, céljairól és eredményeiről hallhattak előadásokat a résztvevők, utána pedig kereksztal-beszélgetés zajlott, amelyben jelen voltak a tanfolyami résztvevők, oktatók, illetve a projektmenedzsment tagjai is.
„Szeretnénk, ha a projekt eredményeit tovább tudnánk vinni, akár úgy is, hogy hasonló jellegű pályázatban veszünk részt, gondolva például a TÁMOP-támogatásra. Másrészt ezeket az eredményeket, amiket itt létrehoztunk, a tananyagokat, a kidolgozott módszertant szeretnénk a Mérnöki Kar mindennapi életébe továbbvinni” – fogalmazott Gyimes Ernő.
Arany Mihály
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  A Trianonról közérthetően és a Trianon Nagy Háború alatti előzményeiről, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása c. kötetekről beszélgetés Bencsik Péterrel (BTK Jelenkortörténeti Tanszék), Gulyás Lászlóval (JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet) és Döbör Andrással (JGYPK dékán).
  Az esemény ingyenes, és nem kötött könyvtári tagsághoz.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  „Szubjektív prezentációs elődás a Giotto-kápolnáról (Padova), a S. Vitalis, a St. Apollinaris templom, a Galla Pracidia mauzóleum (Ravenna) mozaik műalkotásairól, valamint az Aquileia padló mozaikjairól.”
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézete és a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezésében
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  FONTOS! A beszélgetésre ezúttal az American Corner helyiségében kerül sor, ezért kérjük, részvételi szándékod jelezd az alábbi linken: https://forms.gle/eoeGHb3zt2YcLG949
  ÚJ! A Fotósok Amerikában című előadások olyan vendégek meghívásával kerülnek “műsorra”, akik fényképeztek az Államokban vagy szakmai, elméleti munkát végeztek az Amerika - Magyarország tengelyen. Akik testközelből élték meg a természeti csodákat és a nyüzsgő (vagy épp szellemjárta) városokat, saját képeik segítségével kalauzolnak minket a távolba. Ezt kiegészítve olyan elméleti hátteret igyekszünk felépíteni a további előadásokkal (beleértve az Amerikai fotósok sorozatot is), amelybe a hallgatóság könnyedén beleillesztheti az ott járt alkotók élményeit, érzelmeit. Első vendégünk Kurucz Árpád, aki 2006-tól 2015-ig a Népszabadság, jelenleg a Getty Images, az Anadolu Images török hírügynökség és a Magyar Nemzet fotósa. Fontosabb díjai: 2010 Picure of the Year International első díj, Ringier International Photo Award, Magyar Sajtófotó pályázatokon különböző kategóriadíjak, Munkácsi Márton kollekció díjak. Képeit jelentette már meg a New York Times, a Time, a Getty Images és a Politico is.
 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig