SZTE Info

A 427. születésnap

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
1581. május 12-i alapítólevelével hozta létre Báthory István erdélyi fejedelem a kolozsvári egyetemet, melyet az SZTE szenátusának tavaly nyári döntése értelmében a szegedi egyetem kora újkori elődjeként tartunk számon. Ennek megfelelően idén első alkalommal emlékeztek meg az SZTE-n az egyetemalapítás évfordulójáról.
A május 13-án megtartott ünnepségen Dékány Imre akadémikus, rektorhelyettes mondott beszédet a Dóm téri Pantheonban, majd megkoszorúzta Báthory István és az 1622-ben a gyulafehérvári főiskolát megalapító – így a kolozsvári tanintézmény hányattatásai között az erdélyi magyar felsőoktatás pislákoló lángját évtizedekig őrző Bethlen Gábor fejedelmek szobrát.
 
Dékány Imre rektorhelyettes koszorúzta meg Báthory István szobrát.
Fotó: Gémes Sándor
 
A rektorhelyettes kiemelte: rohanó világunkban az intézmények számára is kiemelt fontossággal bír a gyökerek megtalálása, hiszen az igazi identitás, a valódi egység megteremtéséhez a múlt alapos ismerete és felvállalása segít hozzá, a jövőbe mutató tettek pedig mindig a múlt tiszteletén alapuló, a hagyományokban gyökerező, ám folyamatosan új utakat kereső eszmeiséghez fűződnek.
Mint mondta, ennek jegyében 2007 óta a Szegedi Tudományegyetem címerét két évszám teszi teljessé, melyek az intézmény egymásba fonódó, egymást kiegészítő és erősítő kolozsvári és szegedi örökségét szimbolizálják: 1581. május 12-én alapította meg Báthory István erdélyi fejedelem a kolozsvári egyetemet, melynek története dicsőséges és vérzivataros századokon át 1921-ben Szegedre vezetett.
Dékány Imre szerint az SZTE identitástudatának egyik legfontosabb alappillérét ma is az átmentett kolozsvári hagyomány képezi, az erdélyi egyetem eszméje, amely először a Padovában is tanult Báthory fejedelem kolozsvári iskolájában öltött testet. Az egyetem létesítésének kiemelkedő fontosságú gondolata a Báthory-örökséget felvállaló, 1872-es alapítású kolozsvári tudományegyetem Szegedre költözésével 1921-ben a Tisza-parti városban is megvalósult. 1940-ben   pedig, mikor az egyetem kettévált, csak a kisebbik része költözött vissza ősi székhelyére, a nagyobbik rész Szegeden maradt, itt folytatta tovább munkáját. Így a történelem során állandóan jelen lévő, ám folyamatosan megújuló egyetemi eszme összekötő kapocs a Báthory-féle egyetem és a mai nagy hírű szegedi universitas között – fejtette ki az akadémikus.
A szegedi egyetem és a Báthory István erdélyi fejedelem által alapított kolozsvári akadémia összekapcsolásának kérdése korábban is felmerült már, ám a második világháború, aztán az államszocialista rendszer levette a napirendről. Az utóbbi években kialakult élénk vitára való tekintettel Szabó Gábor rektor tavaly egyetemtörténeti bizottságot küldött ki, s a Makk Ferenc történészprofesszor vezette testület minden részletet teljes alapossággal feltáró javaslata alapján a szenátus 2007. július 9-én elsöprő többséggel úgy határozott, hogy az SZTE a kolozsvári hagyomány birtokában a Báthory István által alapított egyetem utódának, szellemi örökösének tekinti magát, s az egyetem alapítási évét 1581-re vezeti vissza.
„2002 óta minden évben november 11-éhez kapcsolódóan ünnepeljük A Szegedi Tudományegyetem Napját, arra emlékezve, hogy 1872-ben e napon kezdődött meg az oktatás a jogelőd, Ferenc József alapította kolozsvári egyetemen. Idén köszöntjük első alkalommal május 12-ét, a kora újkori eszmei-szellemi előd, a Báthory-féle kolozsvári egyetem születésének napját. Bízom benne, hogy a két szép ünnep méltóképpen helyet talál egymás mellett a Szegedi Tudományegyetem életében” – fogalmazott beszédében Dékány Imre.
Pintér M. Lajos
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 18.
  10:00 - 11:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Néprajzi Munkabizottság szervezésében
 • szeptember 18.
  16:00 - 17:00
  A beszélgetőtársak a gazdasági jövőképről: az adatbányászatról, a digitális könyvtártudományról és a bioinformatika szaktudás összeillesztéséről cserélnek eszmét, hogy Szeged mellett Makón és Hódmezővásárhelyen is új TUDÁSKÖZPONT hálózatok formálódjanak ki a semmiből.
  http://csmkik.hu/esemenyek/kommunikacios-es-reklamklub-gondolatok-a-konyvtarszakmaban/
  Felkért előadóink:
  Z. Karvalics László az SZTE TTIK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének egyetemi docense
  Oláh Zoltán bioinformatikus a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Kémiai Intézetének egyetemi docense
 • szeptember 18.
  17:00 - 18:30
  Érdekel, hogy mi a szerepe az öltözködésnek a jogászi hivatásban? Szerinted is mindig jól öltözöttek az ügyvédek, bírók, ügyészek? Ennek vajon mi lehet az oka? Számít ez egyáltalán? És mi köze van az egésznek a szellemi tulajdonvédelemhez?
  Megtudhatod 2019. szeptember 18-án, szerdán a "Stílusos jogászok – minden, amit a divatjog világáról tudni akartál" című programunkon, ahol a divatjog rejtelmeibe is beavatunk Prof. Dr. Karsai Krisztina (SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete), Prof. Dr. Takács Albert (SZTE ÁJTK Közigazgatási Jogi Tanszék), valamint Dr. Kiss Dóra (ügyvédjelölt, SBGK Ügyvédi Iroda, Budapest) közreműködésével.
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Spengler filozófiája
  Előadó: Prof. Dr. Csejtei Dezső egyetemi tanár (SZTE BTK Társadalomelméleti Intézet, Filozófia Tanszék)
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:30
  Napirendi pontok: 1. Tagságmegújítás és új tagok belépése 2. Alapszabály módosítása 3. TDK titkár és titkárhelyettes megválasztása 4. Félévi feladatok és programterv megbeszélése 5. Egyéb