SZTE Info

Alma Mater Díj a General Eletricnek

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Szegedi Tudományegyetem által alapított Alma Mater Díjat az idén GE Hungary Zrt. Healthcare k+f divíziója nyerte el az egyetem közel 70, az üzleti életből kikerülő partnere közül.
A választás azért esett a GE Healthcare (GEHC) egészségügyi üzletágra, mivel a cég a SZTE-s hallgatók számára meghirdetett gyakornoki program mellett számos korábbi szegedi hallgatót is foglalkoztat, és 2007-ben azzal a céllal nyitotta meg új k+f irodáját Szegeden, hogy a szegedi klinikákon dolgozó orvosokkal napi szinten tudjon kapcsolatot kialakítani. Az SZTE Alma Mater Díjat – melyet immár harmadik alkalommal ítéltek oda – azzal a céllal alapították, hogy elismerésben részesíthessék az egyetem kiemelkedő regionális vagy országos üzleti partnereit.
Büszkék vagyunk a Szegedi Tudományegyetemmel immár nyolc éve fennálló, sikeres partneri kapcsolatunkra, mely a korai felismerést szorgalmazó (Early Health) programunkkal összehangban új lendületet ad a tudományos kutatásnak, és globálisan az egészségügyi ágazat számára eredményes innovációt segít elő. Stratégiai partneri együttműködésünk követendő példa lehet más iparági partnerek számára is, abban a reményben, hogy a közös tapasztalataink átadhatóak és átültethetőek a gyakorlatba, a tanulságok pedig a teljes régióban és Európában is kiaknázhatóak. Meggyőződésem, hogy partneri együttműködésünk a jövőben töretlenül folytatódik, sőt bővülni fog” jelentette ki Mike Fritts, a GE Healthcare magyarországi technológiai vezetője.
A GE Healthcare üzletága 1999-ban kezdte meg működését Budapesten, és ekkor indult el a klinikai alkalmazások kutatása és fejlesztése is; azóta a bővítés folyamatosan zajlik. Kiépült egy magasan képzett kutatói-fejlesztő bázis, amellyel kapcsolatban jelentős (1,5 milliárd Ft) összegű zöldmezős csúcstechnológiai beruházást is végrehajtott a cég. A budaörsi telephelyen közel 10 000 m2-es területen világszínvonalú k+f tevékenység és gyártás folyik.
A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportjával való együttműködést a GE Healthcare 2001-ben kezdte meg. Azóta a hallgatókat érintő gyakornoki és szakdolgozati programok mellett a cég a Dél-alföldi Neurobiológiai Regionális Tudásközpont keretein belül tehetséges fiataloknak biztosított ösztöndíjat diplomamunkájuk megírásához, és olyan tudományos rendezvényeket támogatott, mint az évenkénti Képfeldolgozó Nyári Iskola.
2005-ben a GE Healthcare új fejezetet nyitott az együttműködések terén. Partnerévé vált a Dél-Alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutató Központnak, melynek keretében az üzletág négy darab hároméves kutatási és fejlesztési projektet vezetett Orvosi Képalkotási Módszerek Fejlesztése című programon belül. A k+fprojektekbe alapvetően negyed-ötödéves hallgatókat vonnak be, akik a témákban TDK-munkát végeznek és szakdolgoznak.
2006-ban a GE beindította az Öveges József-ösztöndíjprogramot, mely az egész országban támogat tehetséges végzős és PhD-hallgatókat.
A Szegedi Tudományegyetem kiemelt hangsúlyt fektet az oktatást-kutatást támogató, abban partneri együttműködést kínáló vállalatokkal, vállalkozásokkal való együttműködésre, hiszen ez nem csupán egyetemi, hanem szélesebb értelemben vett társadalmi érdek is. Elismeréssel adózunk ezért mindazon vállalkozások előtt, akik üzleti érdekeiken túl vagy azzal párhuzamosan állhatatosan támogatják hallgatóinkat, és befektetéseket eszközölnek mind hallgatóinkba, mind tudományos eredményeinkbe, kutatásainkba. Ezen partnerség eredményeinek elismeréséül lett az SZTE Alma Mater 2008-as díjazottja a GE Healthcare dívizió” nyilatkozta Szabó Gábor, az egyetem rektora, a díjátadó fővédnöke. Hozzátette: az SZTE hosszú távú célja, hogy az Alma Mater Díjat büszkeség legyen elnyerni, és ezzel is arra ösztönözze a regionális cégeket, hogy minél több SZTE-n képzett munkaerőt alkalmazzanak, ezáltal az egyetem növendékei jelentősen erősítsék a dél-alföldi régió szellemi potenciálját.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  A Trianonról közérthetően és a Trianon Nagy Háború alatti előzményeiről, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása c. kötetekről beszélgetés Bencsik Péterrel (BTK Jelenkortörténeti Tanszék), Gulyás Lászlóval (JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet) és Döbör Andrással (JGYPK dékán).
  Az esemény ingyenes, és nem kötött könyvtári tagsághoz.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  „Szubjektív prezentációs elődás a Giotto-kápolnáról (Padova), a S. Vitalis, a St. Apollinaris templom, a Galla Pracidia mauzóleum (Ravenna) mozaik műalkotásairól, valamint az Aquileia padló mozaikjairól.”
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézete és a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezésében
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  FONTOS! A beszélgetésre ezúttal az American Corner helyiségében kerül sor, ezért kérjük, részvételi szándékod jelezd az alábbi linken: https://forms.gle/eoeGHb3zt2YcLG949
  ÚJ! A Fotósok Amerikában című előadások olyan vendégek meghívásával kerülnek “műsorra”, akik fényképeztek az Államokban vagy szakmai, elméleti munkát végeztek az Amerika - Magyarország tengelyen. Akik testközelből élték meg a természeti csodákat és a nyüzsgő (vagy épp szellemjárta) városokat, saját képeik segítségével kalauzolnak minket a távolba. Ezt kiegészítve olyan elméleti hátteret igyekszünk felépíteni a további előadásokkal (beleértve az Amerikai fotósok sorozatot is), amelybe a hallgatóság könnyedén beleillesztheti az ott járt alkotók élményeit, érzelmeit. Első vendégünk Kurucz Árpád, aki 2006-tól 2015-ig a Népszabadság, jelenleg a Getty Images, az Anadolu Images török hírügynökség és a Magyar Nemzet fotósa. Fontosabb díjai: 2010 Picure of the Year International első díj, Ringier International Photo Award, Magyar Sajtófotó pályázatokon különböző kategóriadíjak, Munkácsi Márton kollekció díjak. Képeit jelentette már meg a New York Times, a Time, a Getty Images és a Politico is.
 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig