SZTE Info

Bajnok az Universitas Szeged

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Egy pont hiányzott az Universitas Szegednek az OB I B-s bajnoki aranyéremhez, de a Árkosy Lilláék rögtön kettőt is szereztek a május 10-i fordulóban, miután izgalmas mérkőzésen két góllal bizonyultak jobbnak a rivális Hungerit MetalCom Szentesi VK II. csapatánál.
A női vízilabda OB I B kilencedik minitornáját a csodaszép hódmezővásárhelyi sportuszodában rendezték. Két játéknappal a bajnokság vége előtt az Universitas Szeged nyolc pont előnnyel vezette a tabellát a szentesiek előtt, s mivel az üldöző gárdára négy összecsapás várt, matematikailag még nem dőlt el az aranyérem sorsa. Mivel azonban Hannauer Péter tanítványai Vásárhelyen éppen a Kurca-partiakkal randevúztak, akik ellen egyetlen szezonbéli vereségüket elszenvedték, egyértelmű volt a képlet: ha nem kap ki, ünnepelhet a Szeged.
 
I. negyed: Oktatott az Universitas
 
Ennek megfelelően is kezdett a listavezető: Lengyel Dorottya már az 2. percben megszerezte a vezetést, miután magabiztosan értékesítette a saját maga által kiharcolt büntetőt (1-0). A szentesiek erre ugyan még felelni tudtak egy remekbe szabott centertalálattal (1-1), ám az első negyed további része az egyetemisták fölényét hozta. Lengyel mellett különösen Árkosy Lilla volt elemében, kettejük kombinatív játéka és folyamatos beúszásai gyakorlatilag megoldhatatlan feladat elé állították az ellenfelet.
A 4. percben Hajdú Enikő bombázott a bal felsőbe, kihasználva, hogy a kiállított szentesi még nem ért vissza (2-1), majd két minutummal később már kétgólos szegedi előnyt mutatott az eredményjelző, miután Árkosy Lilla elszakadt védőjétől, s Fabó Lili pontos passzát gyönyörű mozdulattal lőtte a hálóba (3-1). Az Universitas balkezese ezután a befejezésben is jeleskedett: a támadóidő lejárta előtti másodpercben a Kígyó térről ejtett a jobb alsóba (4-1). A játékrész zárásaként a szentesiek egy bombagóllal kozmetikázták az eredményt (4-2).
 
Eddig, s ne tovább! Bordás Tímea állítja meg a szentesi próbálkozást.
 
II. negyed: Szépségdíjas szegedi gólok
 
A Hannauer-tanítványok a második negyedben is ott folytatták, ahol az elsőben abbahagyták. Kezdésként Bordás Tímea verte a léc alá a labdát néhány másodperccel már a fór lejárta után, ha már a szentesi védőknek nem akaródzott kilépniük rá (5-2). Utólag biztosan bánják... Tanácstalanság érződött ekkor a Hungerit támadásaiban, távoli próbálkozásaikat Bük Zsanett magabiztosan hárította. A Szeged viszont tovább parádézott: Lengyel Dorottya szemet gyönyörködtető áthúzós csele után a kapus hóna alatt lőtt balról a rövid sarokba, 6-2-re alakítva az állást.
Egy előnyt követően szépítettek a kék sapkások (6-3), majd a játékrész 5. percében következett a találkozó gólja: az ismét szenzációsan előkészítő Fabó Lili a félpályáról ívelt Árkosy Lilla kezére, aki egyből a jobb alsóba húzta a játékszert, visszaállítva a négygólos különbséget (7-3). A negyedet ismét egy csavarból elért szentesi centertalálat zárta: Grezsa Nikolett nem bírt az ellenfél erőszakos középjátékosával (7-4).
 
III. negyed: A kapufa is velünk volt
 
A harmadik nyolc percben viszont – némiképp váratlanul – magára talált az üldöző együttes. Fokozódtak az izgalmak, amihez az is kellett, hogy a szegediek egyre többet hibáztak a befejezéseknél. Lengyel Dorottya kapufája után kettős emberelőnyből találtak be a kékek (7-5), majd ugyancsak Lengyel rontott ordító helyzetben, miután labdaszerzését követően egyedül úszhatott a szentesi kapura. Bűnhődött is az Universitas, az ellenakcióból – a kicsit későn kimozduló Árkosy Lilla keze mellett – újabb gólt értek el a Kurca-partiak (7-6). Forrt a víz, egymás után jártak le a szegedi támadóidők, a Szentes közel járt az egyenlítéshez: kétszer a kapufa is kisegítette a remeklő Bük Zsanettet.
Szerencsére Hajdú Enikő megőrizte higgadtságát: a negyed 5. percében hat méterről vágott a kapuba egy előnyt (8-6). Újra elkapták a fonalat az egyetemisták, s Árkosy Lilla duplájának köszönhetően hamarosan ismét néggyel mentek: a fehér 2-es előbb egy szép beúszásból Lengyel Dorottya átadását pattintotta a léc alá (9-6), majd ugyancsak Lengyel passzát centerből, csavarral juttatta a gólvonal mögé az ellenfél kapusának közreműködésével (10-6). A negyedet stílszerűen a szentesiek csak üggyel-bajjal tartható középjátékosának találata zárta (10-7).
 
IV. negyed: A végére is maradt izgalom
 
A záró negyedet Hajdú Enikő kipontozódása, majd egy szentesi találat nyitotta (10-8). Előnybe került a Szeged is, de Bordás lövését ezúttal elakadt a kapusban. Ismét hibák csúsztak a Tisza-partiak támadásaiba, az eladott labdákból egy gólra is zárkózhatott volna az ellenfél, de Bük Zsanett jól állt a lábán. Árkosy próbálkozását is védte a szentesi hálóőr, a kékek centerét pedig Hajdú kiválása után Grezsa és Bordás igyekezett semlegesíteni. A kedélyeket épp előbbi nyugtatta meg a 6. percben: Árkosy Lilla szerzett ügyesen labdát, majd indította Grezsa Nikolettet a bal szélen, ő pedig megvárta, míg a kapuvédő alól kihúzzák a sámlit, aztán a hosszúba lőtt (11-8). Árkosy újabb labdalopását követően már maga próbálkozott szólóval, ám a felső léc meghiúsította kísérletét.
„Játszd végig” hangzott a partról Hannauer Péter utasítása, jelezve, hogy a szegediek fél szemmel már az órára is figyelhetnek. Mindkét kapus ziccert fogott, Árkosy Lilla is végleg elhagyta a medencét, majd az utolsó másodpercben a szentesiek Bük hárítását követően közvetlen közelről a hálóba pofozták a labdát (11-9), de ez már nem osztott, nem szorzott. Győzelmével az Universitas Szeged – a záró forduló eredményeitől függetlenül – megszerezte a női vízilabda OB I B 2007-2008. évi kiírásának aranyérmét.
 
Forrt a víz! Hajdú Enikő óriási csatát vívott az ellenfél centerével.
Fotók: Gémes Sándor  
 
Epilógus: A győzni akarás diadala
 
„Csapatom minden tagjának szívből gratulálok a teljesítményéhez, hatalmasat küzdöttek a lányok” kezdte értékelését a találkozót követően Hannauer Péter. „Természetesen akadtak hibák, ám kecskeméti fordulót követően ismét valódi csapatként játszottunk, mindenki tudta, mi a dolga, érezte, mit akar a  másik. A kevés cserével felálló Szentes nemes ellenfélnek bizonyult, különösen a centerükkel gyűlt meg a bajunk. Úgy érzem, az akaratunkkal tudtunk felülkerekedni, helyenként pedig igazán fantasztikus dolgokat mutattak játékosaim” mondta a bajnok boldog trénere.
 
 
Jegyzőkönyv
 
Az OB I B 9. fordulójában:
Universitas Szeged Hungerit MetalCom Szentesi VK II. 11-9 (4-2, 3-2, 3-3, 1-2). Hódmezővásárhelyi sportuszoda, 50 néző. Vezette: Petik, Bátori.
Universitas: BÜK ZSANETT – FABÓ LILI 1, LENGYEL DOROTTYA 2, HAJDÚ ENIKŐ 2, Farkas Kinga, BORDÁS TÍMEA 1, ÁRKOSY LILLA 4. Csere: Grezsa Nikolett 1, Miklós Dóra, Sebők Zsófia, Lengyel Dominika, Lengyel Anett, Slíz Babett. Edző: Hannauer Péter.
Pintér M. Lajos
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 18.
  10:00 - 11:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Néprajzi Munkabizottság szervezésében
 • szeptember 18.
  16:00 - 17:00
  A beszélgetőtársak a gazdasági jövőképről: az adatbányászatról, a digitális könyvtártudományról és a bioinformatika szaktudás összeillesztéséről cserélnek eszmét, hogy Szeged mellett Makón és Hódmezővásárhelyen is új TUDÁSKÖZPONT hálózatok formálódjanak ki a semmiből.
  http://csmkik.hu/esemenyek/kommunikacios-es-reklamklub-gondolatok-a-konyvtarszakmaban/
  Felkért előadóink:
  Z. Karvalics László az SZTE TTIK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének egyetemi docense
  Oláh Zoltán bioinformatikus a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Kémiai Intézetének egyetemi docense
 • szeptember 18.
  17:00 - 18:30
  Érdekel, hogy mi a szerepe az öltözködésnek a jogászi hivatásban? Szerinted is mindig jól öltözöttek az ügyvédek, bírók, ügyészek? Ennek vajon mi lehet az oka? Számít ez egyáltalán? És mi köze van az egésznek a szellemi tulajdonvédelemhez?
  Megtudhatod 2019. szeptember 18-án, szerdán a "Stílusos jogászok – minden, amit a divatjog világáról tudni akartál" című programunkon, ahol a divatjog rejtelmeibe is beavatunk Prof. Dr. Karsai Krisztina (SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete), Prof. Dr. Takács Albert (SZTE ÁJTK Közigazgatási Jogi Tanszék), valamint Dr. Kiss Dóra (ügyvédjelölt, SBGK Ügyvédi Iroda, Budapest) közreműködésével.
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Spengler filozófiája
  Előadó: Prof. Dr. Csejtei Dezső egyetemi tanár (SZTE BTK Társadalomelméleti Intézet, Filozófia Tanszék)
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:30
  Napirendi pontok: 1. Tagságmegújítás és új tagok belépése 2. Alapszabály módosítása 3. TDK titkár és titkárhelyettes megválasztása 4. Félévi feladatok és programterv megbeszélése 5. Egyéb