SZTE Info

Címlaptárlat és sajtóelőadások

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Magyarország egyik legszínvonalasabb hetilapja, a HVG mutatkozott be május 8-án a szegedi József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A TIK átriumában az újság legötletesebb címlapjaiból nyílt kiállítás, míg az előadóban a Heti Világgazdaság Zrt. munkatársai tartottak érdekes előadásokat a sajtó múltjáról, jelenéről s jövőjéről.
A címlapkiállítást május 6-ától már élvezhették a látogatók, s közel egy hétig, május 15-ig láthatóak az elmúlt tizenöt esztendő legsikeresebb alkotásai e különös műfajban. Az előadásokra csütörtökön ülhettek be a diákok és a média iránt érdeklődők az első emeleti előadóba. Az esemény két órakor kezdődött, ahol a lap stratégai igazgatója, Breitner Miklós beszélt a HVG üzleti és szerkesztési stratégiáiról, illetve a sajtó országos és világhelyzetéről, annak változásairól. A délután folyamán a jelenlévők megismerkedhettek Horváth Zoltán főszerkesztő-helyettes gondolataival is (aki többek között a címlapgrafikák szellemi atyja is).
Breitner Miklós napjaink legaktuálisabb sajtót érintő kérdésével kezdte szemináriumát: veszélyben van-e a nyomtatott sajtó, átveszi-e az online hírközlés a nyomtatott média szerepét? Megtudhattuk, hogy bár az olvasói szokások átalakultak, a nyomtatott sajtó piaca nem csökkent. A női lapok piacán például igaz ugyan, hogy a Nők Lapja példányszáma a rendszerváltás előtti egymillióról valamivel több mint háromszázezerre csökkent, de a hölgy olvasók száma a duplájára, kétmillióra nőtt – csakhogy mára három nagy és több kisebb lap osztozik a gyengébbik nem forintjain. A sajtóhelyzet változásában inkább az integráció figyelhető meg. Az online megjelenéssel a nyomtatott lapok is bővítik szolgáltatásaikat, így az internetes újságok nem szorítják azokat hátérbe.
A HVG teljes olvasottsága közel 380 ezer fő (felmérések szerint Magyarországon átlag 4 ember olvas el egy lapot). Az eladott példányszámok 108 ezer felett vannak hetente. És ami a hirdetések szempontjából nagyon előnyös, hogy ezeknek a 72 százaléka kerül előfizetők postaládájába. Ezzel a számmal az országban csak egy napilap előzi meg a HVG-t: a Népszabadság. Érdekes még, hogy az előfizetők 10 százaléka egyetemista.
Délután négy órától Horváth Zoltán, a HVG főszerkesztő-helyettese, címlapszerkesztő a HVG alapításáról mesélt „Hogyan lett hetilap a magyar almaexport kimaradásból?” címmel. Szóba kerültek a lap szerkesztési elvei, a kép és szöveg kapcsolatok. A címlapok szerepével is megismerkedhettek a hallgatók, valamint egy-két érdekesebb sajtóper tanulságát is megosztotta publikumával a főszerkesztő-helyettes.
Dobó Csaba
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex