Bezár

Hírarchívum

Évadzáró a Szegedi Nemzeti Színházban

Évadzáró a Szegedi Nemzeti Színházban

2008. május 29.
2 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 
A hagyományoknak megfelelően a Szegedi Nemzeti Színház évadzáró társulati ülésén adták át a Szegedi Tudományegyetem közönségdíjait. Az elismerést a hallgatók és oktatók szavazatai alapján idén a prózai társulat három színésze, Márkus Judit, Melkvi Bea és Járai Máté vehette át május 28-án.
Rekordszámú szavazat érkezett idén a közönségdíjak jelöltjeire, egyes nomináltak mellett valóságos mozgalmakat indítottak a hallgatók és az oktatók – indokolta Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Irodájának vezetője a díjátadó előtt, hogy a szokásoktól eltérően miért három színész kap elismerést idén.
A díjat elsőként Márkus Judit vehette át. A 29 esztendős színésznő 2004 óta a szegedi társulat tagja. Idén Kálmán Imre A cirkuszhercegnő című operettjében Miss Mabel, az Anconai szerelmesekben Drusilla, Lázár Ervin A kisfiú meg az oroszlánok című darabjában pedig Eszter szerepében láthatta a szegedi közönség.
A második díjazott, Melkvi Bea 2006-ban szerződött Szegedre, a Hetek csoportjának tagja. A most záruló évadban Tercia szerepét alakította Ladányi-Bal Szeretsz engem? című táncjátékában, Edmundot játszotta a Lear királyban, Kaufnét Darvasi László Bolond Helgájában, s láthatta még a szegedi közönség Arabellaként A kisfiú meg az oroszlánokban, valamint Charginné szerepében Eisemann Fekete Péter című operettjében.
A 2005-től Szegeden játszó Járai Máté immár második alkalommal érdemelte ki az SZTE polgárainak közönségdíját, idén messze a legtöbb szavazattal. A 2007-2008-as évadban játszotta Oszwaldot a Lear királyban, Lady Bracknellt Oscar Wilde Bunbury-jében, a Fekete Péterben pedig a címszereplőt, Pierre Lenoirt alakította.
A évadzárón adták át többek között a szegedi operabarátok elismeréseit is. Gyémánt Csilla főiskolai docens (SZTE JGYPK Tanító- és Óvóképző Intézet) elmondta, kiemelkedő művészi teljesítményéért az évad énekesének Kelemen Zoltánt, az évad ifjú énekesének pedig Kónya Krisztinát választották.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek