SZTE Info

Ókortörténeti seregszemle Szegeden

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Szegedi Tudományegyetem a Bölcsészettudományi Kar Klasszika-Filológiai Tanszékének szervezésében látja vendégül a héten a magyar ókortudomány kétévenként esedékes seregszemléjét.
A 8. Magyar Ókortudományi Konferencia a „Fikció és propaganda” címet viseli. A  napjainkban is aktuális témát mintegy 80 előadásban és poszteren járják körül a résztvevők a görög és római irodalomban, az ókori filozófiában, az ókortörténetben és orientalisztikában, valamint a régészet és művelődéstörténet területén.
A május 22-25. között sorra kerülő rendezvény az egyetem József Tanulmányi és Információs Központjában Maróth Miklós akadémikus, az MTA társadalomtudományi alelnöke (Piliscsaba), Szepessy Tibor professzor (Piliscsaba), valamint Tegyey Imre (Debrecen) plenáris előadásaival kezdődik május 22-én 16 órakor. Szintén plenáris előadással tiszteli meg a rendezvényt a szombati nap zárásaként Török László akadémikus. A szekciók programja péntektől vasárnapig az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Dóm téri épületében zajlik.
Az esemény fővédnöke Hiller István kulturális oktatási és kulturális miniszter, Vizi E. Szilveszter, az MTA leköszönő elnöke, valamint Botka László, Szeged polgármestere. A konferencia támogatója az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Magyar Ókortudományi Társaság, az SZTE rektora, az SZTE Bölcsészettudományi Kara, valamint a C&T Hungary és a Litofilm Kft.
A szervezők a május 22-25. között tartandó eseményre az ókortudomány aktív művelőin kívül szeretettel várnak mindenkit, aki a téma iránt érdeklődik. További információ és a részletes program a http://primus.arts.u-szeged.hu/cla/Conf/index.htm oldalon olvasható.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *