Bezár

Hírarchívum

Szegedi siker az Országos Egyetemi Gitárversenyen

Szegedi siker az Országos Egyetemi Gitárversenyen

2008. május 06.
4 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Mint arról a Szegedi Egyetem LVI. évfolyam 8. számában beszámoltunk, május 1-4. között rendezték meg a IX. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált, és az ehhez kapcsolódó, már igencsak szükségessé vált Országos Egyetemi Gitárversenyt. Szükségessé vált, hiszen az utóbbi években nem került sor hasonló megmérettetésre klasszikus gitár szakon tanuló hallgatók számára.
A fesztivál első két napjában a verseny fordulói zajlottak le. A résztvevőknek több kötelezően és szabadon választott darabot kellett előadniuk. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának több hallgatója is szerepelt a versenyen – és ahogyan a Szegedi Egyetem LVI. évfolyamának 7. számában írt cikkből kiderült –, számukra jószerével a Reök-palotában megrendezett Picasso-kortárs zeneszerzők című koncert jelentette a főpróbát. Legtöbbjük ugyanis nemcsak indult a mostani Országos Egyetemi Gitárversenyen, hanem azokat a darabokat mutatták be, amelyekkel – többen – nyertek is.
A gitárfesztiválról és a -versenyről lapunk Pavlovits Dávidot kérdezte. Ő egyrészt a fesztivál megalapítója – melynek célkitűzése, hogy a szakma nagynevű zenészei, szólisták, együttesek és fiatal művészek egyaránt bemutatkozhassanak –, másrészt a gitárversenyen több tanítványának is szurkolt – amint kiderült, igencsak eredményesen –, így többszörösen érintett volt a májusindító napok eseményeiben.
– Hogyan értékeli az idei gitárfesztivált?
– Minden korábbinál családiasabb hangulatú volt, ami köszönhető volt többek között egy éjszakai tánccal fűszerezett klubprogramnak, egy tiszai hajókirándulásnak és a hosszú hétvége miatt a ZMK-épület teljes igénybevehetőségének. Emellett a koncertek káprázatos meglepetéseket hoztak: az orosz Anatoly Izotov koncertje után többek minden idők legnagyobb orosz gitárosáról beszéltek, aki Magyarországon most lépett fel először. Egy másik fénypontnak számított Maria José Jimnez Garcia énekes a flamencoegyüttesben, aki általam soha nem hallott hangon és színekkel énekelt.
– A következő éve(ek)ben szervezendő fesztivál hasonló lesz-e, vagy terveznek bizonyos változtatásokat?
– A jövő évi lesz a tizedik, jubileumi kiadás, tehát mindenképpen változás várható – de ez legyen még meglepetés!
– Bővül-e a fesztivált kísérő koncertek száma, illetve a helyszínek tekintetében lesz-e változás?
Valószínű, hogy jövőre még több helyszínt vonunk be a programokba.
– Milyen volt idén a gitárverseny versenyzőinek felkészültsége, játéka?
A fesztivál égisze alatt megvalósult Országos Egyetemi Gitárverseny első korcsoportjában páratlanul magas volt a színvonal, a döntőkben nagyon szoros verseny alakult ki. A SZTE számára nagy diadalt jelent, hogy a ZMK hét versenyzőjéből hatan jutottak a döntőbe, az első korcsoportban Czap Márk első helyezést ért el, így a Zeneakadémia hallgatói is mögé kerültek. Ebben a kategóriában a különdíjat egy másik ZMK-hallgató, Járóka József nyerte el.
A második kategóriában valamivel alacsonyabb volt a színvonal, az első helyezett a győri zeneművészeti kar hallgatója, Horváth László lett. A zsűri második és harmadik díjat nem osztott ki, mivel az első és a többi helyezett közötti pontkülönbség túl nagy volt, de a sorrend alapján Koltai Piroska (Zeneakadémia) került a második helyre, különdíjat is kapott. A pontozás alapján harmadik helyezett Kovács Zsuzsanna (SZTE ZMK) lett, aki a makói gitárfesztivál különdíját és meghívását nyerte el.
– Mennyire voltak népszerűek a fesztiválon belüli mesterkurzusok?
A kurzusok tulajdonképpen nyílt gitárórákat jelentenek, amelyeket bárki meghallgathat, bár elsősorban a szakmai közönség szokta őket látogatni.
– Kik a következő évre tervezett meghívandó előadók?
Ez még nem alakult ki teljesen, de biztos, hogy idei díjnyertesek közül többen játszani fognak.
– Mi volt a legjobb élménye ebben a négy napban?
Összesen hat tanítványom indult, így nem a zsűriben, hanem a közönséggel ülve szorítottam nekik a versenyen. Óriási élményt jelentett, hogy a legtöbbjüknél áttörést hozott a verseny, ha nem is mind nyerhettek díjat, de saját magukhoz képest nemcsak a legjobbat hozták, hanem olyasmit produkáltak, ami mérföldkövekkel felülmúlja egy-két évvel ezelőtti önmagukat. Ez élmény volt!
Szekeres Nikoletta
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek