SZTE Info

Szegedi siker az Országos Egyetemi Gitárversenyen

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Mint arról a Szegedi Egyetem LVI. évfolyam 8. számában beszámoltunk, május 1-4. között rendezték meg a IX. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált, és az ehhez kapcsolódó, már igencsak szükségessé vált Országos Egyetemi Gitárversenyt. Szükségessé vált, hiszen az utóbbi években nem került sor hasonló megmérettetésre klasszikus gitár szakon tanuló hallgatók számára.
A fesztivál első két napjában a verseny fordulói zajlottak le. A résztvevőknek több kötelezően és szabadon választott darabot kellett előadniuk. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának több hallgatója is szerepelt a versenyen – és ahogyan a Szegedi Egyetem LVI. évfolyamának 7. számában írt cikkből kiderült –, számukra jószerével a Reök-palotában megrendezett Picasso-kortárs zeneszerzők című koncert jelentette a főpróbát. Legtöbbjük ugyanis nemcsak indult a mostani Országos Egyetemi Gitárversenyen, hanem azokat a darabokat mutatták be, amelyekkel – többen – nyertek is.
A gitárfesztiválról és a -versenyről lapunk Pavlovits Dávidot kérdezte. Ő egyrészt a fesztivál megalapítója – melynek célkitűzése, hogy a szakma nagynevű zenészei, szólisták, együttesek és fiatal művészek egyaránt bemutatkozhassanak –, másrészt a gitárversenyen több tanítványának is szurkolt – amint kiderült, igencsak eredményesen –, így többszörösen érintett volt a májusindító napok eseményeiben.
– Hogyan értékeli az idei gitárfesztivált?
– Minden korábbinál családiasabb hangulatú volt, ami köszönhető volt többek között egy éjszakai tánccal fűszerezett klubprogramnak, egy tiszai hajókirándulásnak és a hosszú hétvége miatt a ZMK-épület teljes igénybevehetőségének. Emellett a koncertek káprázatos meglepetéseket hoztak: az orosz Anatoly Izotov koncertje után többek minden idők legnagyobb orosz gitárosáról beszéltek, aki Magyarországon most lépett fel először. Egy másik fénypontnak számított Maria José Jimnez Garcia énekes a flamencoegyüttesben, aki általam soha nem hallott hangon és színekkel énekelt.
– A következő éve(ek)ben szervezendő fesztivál hasonló lesz-e, vagy terveznek bizonyos változtatásokat?
– A jövő évi lesz a tizedik, jubileumi kiadás, tehát mindenképpen változás várható – de ez legyen még meglepetés!
– Bővül-e a fesztivált kísérő koncertek száma, illetve a helyszínek tekintetében lesz-e változás?
Valószínű, hogy jövőre még több helyszínt vonunk be a programokba.
– Milyen volt idén a gitárverseny versenyzőinek felkészültsége, játéka?
A fesztivál égisze alatt megvalósult Országos Egyetemi Gitárverseny első korcsoportjában páratlanul magas volt a színvonal, a döntőkben nagyon szoros verseny alakult ki. A SZTE számára nagy diadalt jelent, hogy a ZMK hét versenyzőjéből hatan jutottak a döntőbe, az első korcsoportban Czap Márk első helyezést ért el, így a Zeneakadémia hallgatói is mögé kerültek. Ebben a kategóriában a különdíjat egy másik ZMK-hallgató, Járóka József nyerte el.
A második kategóriában valamivel alacsonyabb volt a színvonal, az első helyezett a győri zeneművészeti kar hallgatója, Horváth László lett. A zsűri második és harmadik díjat nem osztott ki, mivel az első és a többi helyezett közötti pontkülönbség túl nagy volt, de a sorrend alapján Koltai Piroska (Zeneakadémia) került a második helyre, különdíjat is kapott. A pontozás alapján harmadik helyezett Kovács Zsuzsanna (SZTE ZMK) lett, aki a makói gitárfesztivál különdíját és meghívását nyerte el.
– Mennyire voltak népszerűek a fesztiválon belüli mesterkurzusok?
A kurzusok tulajdonképpen nyílt gitárórákat jelentenek, amelyeket bárki meghallgathat, bár elsősorban a szakmai közönség szokta őket látogatni.
– Kik a következő évre tervezett meghívandó előadók?
Ez még nem alakult ki teljesen, de biztos, hogy idei díjnyertesek közül többen játszani fognak.
– Mi volt a legjobb élménye ebben a négy napban?
Összesen hat tanítványom indult, így nem a zsűriben, hanem a közönséggel ülve szorítottam nekik a versenyen. Óriási élményt jelentett, hogy a legtöbbjüknél áttörést hozott a verseny, ha nem is mind nyerhettek díjat, de saját magukhoz képest nemcsak a legjobbat hozták, hanem olyasmit produkáltak, ami mérföldkövekkel felülmúlja egy-két évvel ezelőtti önmagukat. Ez élmény volt!
Szekeres Nikoletta
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  A Trianonról közérthetően és a Trianon Nagy Háború alatti előzményeiről, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása c. kötetekről beszélgetés Bencsik Péterrel (BTK Jelenkortörténeti Tanszék), Gulyás Lászlóval (JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet) és Döbör Andrással (JGYPK dékán).
  Az esemény ingyenes, és nem kötött könyvtári tagsághoz.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  „Szubjektív prezentációs elődás a Giotto-kápolnáról (Padova), a S. Vitalis, a St. Apollinaris templom, a Galla Pracidia mauzóleum (Ravenna) mozaik műalkotásairól, valamint az Aquileia padló mozaikjairól.”
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézete és a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezésében
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  FONTOS! A beszélgetésre ezúttal az American Corner helyiségében kerül sor, ezért kérjük, részvételi szándékod jelezd az alábbi linken: https://forms.gle/eoeGHb3zt2YcLG949
  ÚJ! A Fotósok Amerikában című előadások olyan vendégek meghívásával kerülnek “műsorra”, akik fényképeztek az Államokban vagy szakmai, elméleti munkát végeztek az Amerika - Magyarország tengelyen. Akik testközelből élték meg a természeti csodákat és a nyüzsgő (vagy épp szellemjárta) városokat, saját képeik segítségével kalauzolnak minket a távolba. Ezt kiegészítve olyan elméleti hátteret igyekszünk felépíteni a további előadásokkal (beleértve az Amerikai fotósok sorozatot is), amelybe a hallgatóság könnyedén beleillesztheti az ott járt alkotók élményeit, érzelmeit. Első vendégünk Kurucz Árpád, aki 2006-tól 2015-ig a Népszabadság, jelenleg a Getty Images, az Anadolu Images török hírügynökség és a Magyar Nemzet fotósa. Fontosabb díjai: 2010 Picure of the Year International első díj, Ringier International Photo Award, Magyar Sajtófotó pályázatokon különböző kategóriadíjak, Munkácsi Márton kollekció díjak. Képeit jelentette már meg a New York Times, a Time, a Getty Images és a Politico is.
 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig